Manja slova Veća slova RSSVijesti

20.02.2015.

Saoštenje: Na Balkanskom šumarskom forumu u Sofiji potpisan Memorandum o razumijevanju

Saoštenje: Na Balkanskom šumarskom forumu u Sofiji potpisan Memorandum o razumijevanju Inicijativa za povezivanje šumarskih sektora balkanskih zemalja dobila je i formalni smisao potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, na Balkanskom šumarskom forumu koji se održavao od 17. do 20. februara u Sofiji(Bugarska). Crnogorsku delegaciju predvodio je generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Adem Fetić.

20.02.2015.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prisustvovali časovima pčelarske škole u Andrijevici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prisustvovali časovima pčelarske škole u Andrijevici

Pčelarstvo u Crnoj Gori sve više dobija na značaju, a pokazatelj da ima ozbiljnu perspektivu, između ostalog, je otvaranje prve pčelarske škole za najmlađe. Školu „Komska pčelica“ organizovanu u Andrijevici trenutno pohađa oko 60 polaznika, djece uzrasta od 13 do 17 godina. Časovima, koji se održavaju u prostoriji OŠ „Bajo Jojić“, prisustvovao je i Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević, sa saradnicima, i tom prilikom se uvjerio u veliku zainteresovanost najmlađih stanovnika ovog ruralnog područja da se edukuju i u budućnosti bave pčelarstvom.

19.02.2015.

Obavještenje Fitosanitarne uprave: Obuka za korisnike srestava za zaštitu bilja

Radi smanjenja rizika od prekomjerne upotrebe sredstava za zaštitu bilja, a samim tim zaštite zdravlja ljudi i životinja, kao i životne sredine, Fitosanitarna uprava Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja će do kraja ove godine organizovati kurseve za poljoprivredne proizvođače i druge korisnike ovih sredstava. Cilj edukacije je da se subjekti koji prometuju i koriste sredstava za zaštitu bilja pripreme za novi sistem koji će se primjenjivati od 1. jula 2016. godine, a prema kome će sredstva za zaštitu bilja moći da kupuju samo lica koja imaju legitimaciju da su prošla pomenutu obuku.

16.02.2015.

Saopštenje: Počela isplata staračkih naknada za februar

Isplata staračkih naknada za februar 2015. godine počeće sjutra, 17. februara. Za ovu namjenu iz budžeta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijeđena su sredstva u iznosu 197.480,00€ za 4.937 korisnika...

15.02.2015.

Najava: Radionica o IPARD like projektu u Podgorici

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra radionicu o IPARD like projektu za poljoprivredne proizvođače sa područja opština Podgorica, Danilovgrad i Cetinje.Radionica će biti održana u Podgorici u staroj zgradi Vlade, sa početkom u 12,00h.

15.02.2015.

Reagovanje MPRR povodom tvrdnji direktora Uprave za šume Radoša Šućura u "Pljevaljskim novinama" u tekstu naslovljenom "Bez produženja ugovora malim koncesionarima gubi se oko 200 radnih mjesta

"Nije istina da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odgovorno za raskid ugovora sa dva pljevaljska koncesionara na šume, kao što tvrdi gospodin Šućur u izjavi Pljevaljskim novinama, pokušavajući da sa sebe skine odgovornost. Produženje ugovora mogla je da inicira Uprava za šume, četiri godine od dana potpisivanja ugovora sa koncesionarima. Međutim, to nije učinila. Posebno licemjerstvo gospodin Šućur pokazuje kada se brine za radna mjesta u drvnoj industriji, jer dok se gospodin Šućur pitao, najveći drvoprerađivači u Pljevljima, pa i Crnoj Gori, odlazili su u stečaj, a radnici na biro rada".

13.02.2015.

Poljoprivrednici sa sjevera na radionicama razgovarali sa predstavnicima Ministarstva o projektima koje bi kandidovali za IPARD like podršku

Poljoprivrednici sa sjevera na radionicama razgovarali sa predstavnicima Ministarstva o projektima koje bi kandidovali za IPARD like podršku

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održali su protekle sedmice više radionica u opštinama na sjeveru Crne Gore, i tom prilikom razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima o konkretnim projektima sa kojima bi aplicirali za podršku kroz IPARD like projekat.Poljoprivrednici svjesni činjenice da je IPARD like do sada najbolja prilika da, uz povraćaj sredstava u iznosu od 50 odsto, u nekim slučajevima i do 65 odsto, unaprijede proizvodnju i pređu još jednu važnu stepenicu ka evropskom tržištu.

13.02.2015.

Saopštenje: Potpisan sporazum između Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave u cilju efikasnog sprovođenja IPARD like projekta

Saopštenje: Potpisan sporazum između Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave u cilju efikasnog sprovođenja IPARD like projekta

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je potpisan Memorandum o saradnji između Direktorata za IPARD plaćanje i Veterinarske uprave. Sporazumom se reguliše način saradnje, koordinacije i razmjene informacija u cilju efikasnog sprovođenja IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva.

13.02.2015.

Saopštenje: Zakupljeno poljoprivredno zemljište na lokalitetu Vranj

Saopštenje: Zakupljeno poljoprivredno zemljište na lokalitetu Vranj

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Poljoprivredni proizvođač iz Tuzi Anton Siništović, jedini ponuđač na javnom nadmetanju, zakupio je 124.241m2 državnog zemljišta na lokalitetu Vranj, na području Glavnog grada.

13.02.2015.

Najava: Predstavnici Ministarstva na Sajmu masline i vina u okviru Praznika mimoze

U okviru Praznika mimoze i Velike bokeške fešte u Bijeloj, sjutra, 14. februara, održaće se Sajam masline i vina, koji organizuje Maslinarsko društvo Boka. Sedmi po redu Sajam masline i vina posjetiće i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, sa sardnicima za oblast maslinarstva.