Manja slova Veća slova RSSVijesti

28.09.2015.

Saopštenje: Ministar Ivanović susreo se sa ambasadorom Turske Serhatom Galipom

Saopštenje: Ministar Ivanović susreo se sa ambasadorom Turske Serhatom Galipom Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se danas sa novoimenovanim ambasadorom Turske u Crnoj Gori gospodinom Serhatom Galipom. Tokom dužeg i srdačnog razgovora ocijenjeno je da je saradnja između dvije zemlje u oblasti poljoprivrede veoma dobra. Ministar Ivanović upoznao je ambasadora Galipa sa aktivnostima Ministarstva na jačanju crnogorske poljoprivrede i ispunjenju obaveza za otvaranje pregovora u poglavljima 11, 12 i 13. Razgovarano je o konkretnim koracima na realizaciji projekata podrške koju u ime države Turske sprovodi Turska razvojna agencija (TIKA), sa naglaskom na projekte koji imaju za cilj da pomognu razvoj ruralnih sredina.

28.09.2015.

Saopštenje: Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnila

U Crnoj Gori, kao i širom svijeta, 28. septembra obilježava se Svjetski dan borbe protiv bjesnila.

26.09.2015.

Ambasadorka UAE posjetila kompaniju Goranović i farmu sa mljekarom u izgradnji „Milkraft“ u Pavinom Polju

Ambasadorka UAE posjetila kompaniju Goranović i farmu sa mljekarom u izgradnji „Milkraft“ u Pavinom Polju

Nakon Vektre Jakić, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Hafsa Al Ulama posjetila je još neke od kompanija koje su zainteresovane za kreditna sredstva iz Abu Dabi fonda za razvoj. Zajedno sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem, obišla je Mesnu industriju “Goranović” u Nikšiću, kao i lokaciju gdje je izgrađena farma i planira se mljekara „Milkraft u Pavinom Polju, što će biti najveći i najsavremeniji sistem za proizvodnju, otkup i preradu mlijeka u Crnoj Gori.

26.09.2015.

Saopštenje: Ministar Ivanović otvorio vodovod za sela Liša, Nikolići, Brajalovica i Brijeg u Piperima

Saopštenje: Ministar Ivanović otvorio vodovod za sela Liša, Nikolići, Brajalovica i Brijeg u Piperima

Mještani piperskih sela Liša, Nikolići, Brajalovica i Brijeg danas su slavili početak novog perioda života na tom području, koji će obilježiti bolji život uz dovoljne količine vode. Vodovod koji su danas otvorili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i direktor Vodovoda Filip Makrid riješiće problem vodosnabdijevanja za 15 tak sadašnjih domaćinstava, sa mogućnošću novih priključaka zainteresovanih mještana i doseljenika. Voda će, kako su ocjenili mještani, presudno važna za dalji razvoj poljoprivrede i povratak mladih u taj kraj.

26.09.2015.

Održana konferencija za novinare ministra Ivanovića

Održana konferencija za novinare ministra Ivanovića

Ministar Ivanović na današnjoj konferenciji za novinare saopštio je da su usvajanjem posljednja dva zakona ispunjena sva mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13. Ministar je govorio i o mjerama podrške kocipiranim za male poljoprivredne proizvođače, a koje nijesu dovoljno iskorišćene, o rastu radno angažovanih u poljoprivredi, prema najnovijim podacima Montata za drugi kvartal ove godine, zatim o pozitivnim trendovima u biljnoj proizvodnji i ostalim aktuelnostima i resora Ministarstva.

26.09.2015.

Saopštenje: FAO: Porodična gazdinstva kreatori ideja i radnih mjesta

Saopštenje: FAO: Porodična gazdinstva kreatori ideja i radnih mjesta

U organizaciji Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), u Budimpešti je održana 39. sjednica Evropske komisije za poljoprivredu. Između ostalog, ovogodišnja sjednica bila je posvećena porodičnim gazdinstvima i inovacijama, borbi protiv degradacije zemljišta i socijalnoj sigurnosti stanovništva u ruralnim sredinama. Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore sjednici je prisustvovao Darko Konjević, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj.

25.09.2015.

Saopštenje: Otvoreni Podgorički dani meda

Saopštenje: Otvoreni Podgorički dani meda

Dvadeset prvi Podgorički dani meda okupili su danas oko 90 izlagača meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme sa područja Glavnog grada, ostalih crnogorskih opština i regiona. Tokom tri dana manifestacije posjetioci će imati priliku da kupe razne vrste kvalitetnog crnogorskog meda i ljekovitih pčelinjih proizvoda, kao i opreme, a pčelari još jedan susret za razmjenu iskustava.

25.09.2015.

Najava: Redovna konferencija za novinare ministra Ivanovića u Vladi i radna posjeta MZ Stijena Piperi

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović održaće redovnu konferenciju za novinare u subotu, 26. septembra 2015. godine.

25.09.2015.

Saopštenje: Organski proizvođači iz Crne Gore nastavili obilazak proizvođača u Francuskoj

Saopštenje: Organski proizvođači iz Crne Gore nastavili obilazak proizvođača u Francuskoj

Grupa organskih proizvođača iz Crne Gore nastavila je studijsku posjetu Francuskoj obilaskom organskih farmi voća, povrća i meda, smještenih u široj okolini grada Valans. Iskustva francuskih kolega koji su dugi niz godina u sistemu organske proizvodnje značajna su za crnogorske proizvođače koji su se opredijelili za zahtjevnu proizvodnju visoko kvalitetne hrane. Iako im propisi EU nisu nepoznanica, bilo je značajno čuti kako se formira uzgojni oblik voćki, na kojoj se podlozi obavlja kalemljenje, na koji se sve način može boriti protiv bolesti i štetočina u proizvodnji u kojoj nema hemijskog tretiranja.

24.09.2015.

Najava: Ministar Ivanović otvara manifestaciju “Podgorički dani meda”

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvoriće sjutra, 25. septembra, manifestaciju „Podgorički dani meda“...