Manja slova Veća slova RSSVijesti

18.06.2015.

Saopštenje: Na seminaru u Budvi o poljoprivrednoj politici EU i iskustvu te zemlje u periodu pristupanja EU

Saopštenje: Na seminaru u Budvi o poljoprivrednoj politici EU i iskustvu te zemlje u periodu pristupanja EU Saradnja Crne Gore i Poljske u oblasti poljoprivrede sve je intenzivnija i podjednako važna za pripremu crnogorskih proizvođača ali i administracije za prihvatanje politike EU u ovoj oblasti. Eksperti iz Poljske danas su na seminaru organizovanom u Budvi, govorili o sistemu direktnih plaćanja u EU, zajedničkoj organizaciji tržišta i povlačenju sredstava iz EU fondova. Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, čelni ljudi pojedinih opština i njihovih službi za poljoprivredu, i poljoprivredni proizvođači.

17.06.2015.

Najava: Ministar Ivanović u Budvi otvara seminar o poljoprivredi, organizovan u okviru Dana Poljske u Crnoj Gori

U okviru Dana Poljske u Crnoj Gori, sjutra, 18. juna, U Budvi, biće održan ekspertski seminar na teme “Iskustvo Poljske u procesu pregovora za poljoprivredu” i “Zajednička organizacija tržišta i direktna plaćanja”.

15.06.2015.

Intervju ministra poljoprivrede Poljske za “Pobjedu”, napravljen tokom posjete crnogorskih poljoprivrednika toj zemlji

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki u intervjuu “Pobjedi” govori o iskustvu te zemlje u oblasti poljoprivrede u periodu pristupanja EU i odličnim rezultatima ostvarenim deset godina od članstva. Prema njegovim riječima, “poljski recept” za poljoprivredu u mnogim oblastima primjenjiv je za Crnu Goru, s čim su imali prilike da se upoznaju tokom prošle sedmice i mladi crnogorski poljoprivrednici tokom studijske posjete Poljskoj.

12.06.2015.

Saopštenje: Crnogorske poljoprivrednike tokom prvog dana posjete Poljskoj primio ministar poljoprivrede te zemlje Marek Savicki

Saopštenje: Crnogorske poljoprivrednike tokom prvog dana posjete Poljskoj primio ministar poljoprivrede te zemlje Marek Savicki

Grupu crnogorskih poljoprivrednika i predstavnika savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom prvog dana boravka na studijskom putovanju u Poljskoj primio je ministar poljoprivrede te zemlje Marek Savicki(Marek Sawicky). Tokom razgovora, kojem je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić, ministar Savicki je poželio dobrodošlicu našim proizvođačima i izrazio uvjerenje da će iskustvo Poljske i njenih poljoprivrednika biti od velike koristi crnogorskim kolegama na putu unapređenja proizvodnje i dostizanja standarda EU.

10.06.2015.

Povećano interesovanje za podršku ministarstva povrtarskoj proizvodnji: U proljećnjoj sjetvi zasađeno dva puta više hektara

Povećano interesovanje za podršku ministarstva povrtarskoj proizvodnji: U proljećnjoj sjetvi zasađeno dva puta više hektara

Za agrobudžetsku podršku povrtarskoj proizvodnji u proljećnoj sjetvi prijavilo se 273 proizvođača. Ukupna vrijednost prijavljenih investicija iznosi 207.698,84 eura, a zasađeno je 459,34 ha pod povrtarskim kulturama. U odnosu na isti period prošle godine, broj proizvođača povećan je za 124, a ukupno zasađena površina pod povrtarskim kulturama za 243,34 ha, odnosno bilježi se rast za oko 200%.

09.06.2015.

Saopštenje: Na prvi javni poziv za podršku razvoju maslinarstva prijavilo se 30 proizvođača

Saopštenje: Na prvi javni poziv za podršku razvoju maslinarstva prijavilo se 30 proizvođača

Crnogorski maslinari, koji su se prijavili za agrobužetsku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, investirali su od početka godine ukupno 32.886,64 eura za podizanje proizvodnje na veći nivo. Dokumentaciju za podršku kroz Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih i revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za maslinarstvo za 2015. godinu u proljećnom roku dostavilo je 30 maslinara.

08.06.2015.

Informacija o potpisivanju Sporazuma sa Abu Dabi Fondom za razvoj prenijeta u stranim i domacim medijima

Vijest da je Crna Gora potpisala Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede sa Abu Dabi Fondom za razvoj u iznosu od 50 miliona dolara, i to pod izuzetno povoljnim uslovima, prenijeli su mnogi inostrani i domaći mediji. Objavljene tekstove možete pogledati u sljedećim linkovima

08.06.2015.

Povodom teksta objavljenog u DN “Vijesti” 07.06.2015. godine sa naslovom “Koliko stvarno ima imovine Petar Ivanović: Ima li ministar dvojnika?”

Povodom tzv. istraživačkog teksta gospodina Vladimira Otaševića i gospođe Ane Komatine, ranije zaposlenim u DN “Vijesti”, a sada u NVO Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), umjesto bilo kakavog komentara na tekst objavljen u DN “Vijesti” dana 07.06.2015. godine sa naslovom “Koliko stvarno ima imovine Petar Ivanović: Ima li ministar dvojnika?” objavljujemo originalnu i potpunu korespodenciju sa ciljem da čitaoci i javnost sami zaključe šta je prava namjera autora teksta.

07.06.2015.

Najava: Mladi crnogorski proizvođači voća i stočari otputovali u studijsku posjetu Poljskoj

Najava: Mladi crnogorski proizvođači voća i stočari otputovali u studijsku posjetu Poljskoj

Mladi poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva Crne Gore koji se bave voćarstvom i stočarstvom otputovali su danas u višednevnu posjetu Poljskoj. Studijsko putovanje organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede Poljske i Organizacija mladih poljoprivrednih proizvođača iz Poljske.

06.06.2015.

Tokom drugog dana posjete Abu Dabiju ministar Ivanović imao niz bilateralnih susreta

Tokom drugog dana posjete Abu Dabiju ministar Ivanović imao niz bilateralnih susreta

Drugog dana zvanične posjete Abu Dabiju, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa predstavnicima Agencije za kontrolu bezbjednost hrane Abu Dabija. Razmotrene su procedure uvoza i stnadardi koji crnogorski poljoprivredni proizvođači moraju ispuniti kako bi bili u mogućnosti da izvoze na ovo zahtjevno tržište. Takođe, razgovarano je institucionalnoj saradnji Agencije za kontrolu bezbjednost hrane Abu Dabija i Agencije za bezbjednost hrane Crne Gore, kao i edukaciji mladih crnogorskih stručnjaka. Razmijenjena su iskustva oko normativnih rješenja, posebno zakona o bezbjednosti hrane.