Manja slova Veća slova RSSVijesti

18.05.2015.

Saopštenje: Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastao se sa Steven Schonbergerom glavnim menadžerom za poljoprivredu i Tatianom Proskuryakovom šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

Saopštenje: Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastao se sa Steven Schonbergerom glavnim menadžerom za poljoprivredu i Tatianom Proskuryakovom šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru. Realizacija sadašnjeg programa, mogućnost nastavka zajedničke saradnje i izazovi budućeg razvoja poljoprivrede, posebno na putu pristupanja EU, bili su glavne teme sastanka ministra Ivanovića sa predstavnicima Svjetske banke. Uz zajedničku ocjenu da su dosadašnji programi MIDAS i IPARD-like veoma uspješno realizovani, te da mogu poslužiti kao primjer dobre prakse drugim zemljama, sagovornici su se saglasili da je pred crnogorskim poljoprivrednicima veoma zahtjevan period pristupanja ka EU.

18.05.2015.

Fond za aktivno građanstvo objavio nacionalni konkurs za odabir „Zelenih ideja“ - nagrada 10,000 USD

Fond za aktivno građanstvo – fAKT u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler, objavljuje konkurs za odabir „zelenih ideja“, sa ciljem da podstakne pojedince, poljoprivredna gazdinstva, mala preduzeća i nevladine organizacije da razviju inovativne biznis ideje koje su zasnovane na principima održivog razvoja.

16.05.2015.

Saopštenje: Izraelski KKL-JNF zainteresovan za saradnju sa Crnom Gorom

Saopštenje: Izraelski KKL-JNF zainteresovan za saradnju sa Crnom Gorom

Na poziv ministra poljoprivrede Crne Gore, prof. dr Petra Ivanovića, delegacija KKL-JNF iz Izraela boravila je višednevnoj posjeti Crnoj Gori. Cilj posjete je razmatranje mogućnosti za realizaciju više zajedničkih programa koji se odnose na prevenciju i kontrolu šumskih požara, poboljšanje zdravlja šuma i pošumljavanje nepošumljenog zemljišta. Predstavnici KKL-JNF obišli su više šumskih područja i razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Monitoringa za šumarstvo, kao i sa više koncesionara.

14.05.2015.

Saopštenje:Generalni direktor Međunarodne organizacije za vino - OIV Žan-Mari Aurand u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Saopštenje:Generalni direktor Međunarodne organizacije za vino - OIV Žan-Mari Aurand u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Na poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, generalni direktor Međunarodne organizacije za vino Žan-Mari Aurand (OIV) boravio je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

13.05.2015.

Najava: Posjeta delegacije Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV) Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastaće se danas, 13. maja, sa predsjednikom Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV), g-dinom Jean-Marie Aurand (Žan-Mari Aurand). Cilj sastanka je razmjena iskustva i znanja u daljim naučnim trendovima razvoja vinogradarske i vinarske proizvodnje.

12.05.2015.

Reagovanje MPRR povodom teksta u DN Vijesti pod naslovom "Rate za kredit veće od primanja"

Iz teksta kojeg su “prenijele” DN Vijesti nije jasno šta je cilj Centra za istraživačko novinarstvo? Da li briga o tome kako će moja porodica vratiti kredit? Ili, zabrinutost da banka ne ostane uskraćena za povraćaj glavnice i kamate? Ili, nasušna potreba da se čeprka po privatnim stvarima i ugovornim odnosima regulisanim zakonom i od svega napravi senzacija i obmanjuje javnost?

11.05.2015.

Obavještenje: Opasnost od nove bakterije - Xylella Fastidiosa

Obavještenje: Opasnost od nove bakterije - Xylella Fastidiosa

Obavještavamo javnost da postoji veliki rizik od unošenja štetnog organizma Xylella fastidiosa iz Italije na teritoriju Crne Gore. Na jugu Italije, u pokrajini Puglia pojavila se bolest brzog sušenja masline koju prouzrokuje ova fitopatogena bakterija. Osim na maslini, prisutnost bakterije potvrđena je i na još nekoliko biljnih vrsta, uključujući badem i oleandar, na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenulost rubova listova i brzo propadanje. Kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno je u Italiji.

11.05.2015.

UPOZORENJE o načinu upotrebe sredstava za zaštitu bilja

Upozoravaju se svi poljoprivredni proizvođači koji koriste sredstava za zaštitu bilja (pesticide) da su dužni da postupaju u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja ("Službeni list CG" br. 51/08 i 18/14) i Pravilnikom o pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja ("Službeni list CG" br.45/14).

08.05.2015.

Završen poziv za predaju zahtjeva za direktne premije u stočarskoj proizvodnji

Obavještavamo sve poljoprivredne proizvođače da je, u skladu procedurom definisanom agrobudžetom za 2015. godinu, 30.04. završen rok za dostavljanje zahtjeva i dokumentacije za dobijanje podrške kroz mjere 1.1.1. “Direktna podrška stočarskoj proizvodnji” i 2.2.3. “Održivo korišćenje planinskih pašnjaka”.

08.05.2015.

Saopštenje: Održana radionica za opštinske i savjetodavne službe u Bijelom Polju

Saopštenje: Održana radionica za opštinske i savjetodavne službe u Bijelom Polju

Nakon održane radionice za savjetodavne službe iz centralnih i južnih opština Crne Gore, u Bijelom Polju predstavljen je Predlog programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja IPARD 2014-2020 savjetodavcima iz sjevernih opština.