Manja slova Veća slova RSSVijesti

14.05.2016.

Ministar Ivanović o kadrovskim promjenama na čelu pojedinih institucija

Ministar Ivanović o kadrovskim promjenama na čelu pojedinih institucija „Poljoprivreda je suviše ozbiljna stvar da bi dopustili da pojedini neozbiljni ljudi, koji su iz različitih razloga, eto tako, završili u politici, upropaste njihov mukotrpan rad. Poljoprivreda se posljednjih godina, ipak, razvila u Crnoj Gori do mjere da sada ne smijemo da stanemo. To znači da ko god došao u Ministarstvo poljoprivrede i šta god se dešavalo na političkoj ravni ne smije da utiče na razvoj poljoprivrede“, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović tokom današnje posjete Golubovcima, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za moguće posledice promjene čelnog čovjeka tog resora na započeti razvoj poljoprivrede.

14.05.2016.

Ministar Ivanović boravio u radnoj posjeti GO Golubovci

Ministar Ivanović boravio u radnoj posjeti GO Golubovci

Pozitivni trendovi u crnogorskoj poljoprivredi u dijelu rasta površina pod zasadima evidentni su i u ratarskoj proizvodnji. Rast površina pod žitaricama bilježi se u cijeloj Crnoj Gori. Posebno se mogu istaći pozitivni rezultati na području Zete gdje su “oživjele” godinama neobrađivane njive. U posljednjih nekoliko godina na ovom području površine pod ratarskim kulturama više su nego dvostruko povećanje. Još je značajnije što se parcele ukrupnjuju.

13.05.2016.

Ministar Ivanović u radnoj posjeti Golubovcima

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 14. maja, u radnoj posjeti Gradskoj opštini Golubovci. Ministar će tom prilikom razgovarati sa predstavnicima GO Golubovci i poljoprivrednim proizvođačima ratarskih kultura o aktivnostima na predstojećoj žetvi žitarica na području Zete.

13.05.2016.

Misija Svjetske banke za poljoprivredu u posjeti Crnoj Gori

Predstavnici Svjetske banke zaduženi za praćenje implementacije projekata u oblasti poljoprivrede boraviće tokom naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Misija Svjetske Banke na čelu sa gospodinom Danijelom Gerberom posjetiće Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa ciljem da se obavi redovna procedura revizije MIDAS i IPARD-like projekata.

13.05.2016.

Raste proizvodnja i otkup mlijeka

Na osnovu izvještaja od strane mljekara i sirara, i pored restrikcije u otkupu od strane pojedinih prerađivača mlijeka, na čitavom području Crne Gore bilježimo povećanu proizvodnju i otkup mlijeka. U aprilu ove godine otkup mlijeka iznosio je 2.007.937 litra, što je za 40,000 litara više nego u aprilu 2015. godine i za 60,000 litara više nego u martu 2016. godine.

13.05.2016.

U toku priprema mjere diverzifikacije gazdinstava i razvoj poslovanja kroz IPARD II

U toku priprema mjere diverzifikacije gazdinstava i razvoj poslovanja kroz IPARD II

Kroz mjere agrobudžeta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pruža kontinuiranu podršku poljoprivrednicima koji žele da diverzifikuju aktivnosti na svojim gazdinstvima. I ove godine raspisan je javni poziv sa ciljem pružanja podrške unapređenju poslovanja poljoprivrednih proizvođača, ali i prilagođavanju korišćenja EU sredstava.

13.05.2016.

Javni poziv nacrta zakona o sistemima kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Na osnovu čl. 6 i 11 stav 1 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona („Službeni list CG“, broj 12/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upućuje

13.05.2016.

Javni poziv za izradu nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upućuje Javni poziv zainteresovanoj javnosti da se uključi u postupak pripreme nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

09.05.2016.

U Baru održan stručni skup o maslinarstvu i maslinovom ulju

U Baru održan stručni skup o maslinarstvu i maslinovom ulju

Kako odabrati odgovarajuće sorte masline, koje agrotehničke mjere primijeniti i kako proizvesti kvalitetno djevičansko i extra djevičansko maslinovo ulje bile su teme edukativnog, stručnog skupa koji je održan u Baru, u organizaciji društva maslinara Bar i opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj.

08.05.2016.

U Piperima otvoren vodovod za 40 domaćinstava u četiri sela

U Piperima otvoren vodovod za 40 domaćinstava u četiri sela

U Piperima je danas otvoren vodovod Baći-Potpeće-Donja Radeća-Zavala sa koga će se uredno snabdijevati 40 domaćinstava u četiri sela. Vodovod su otvorili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i direktor JP Vodovod Filip Makrid, u prisustvu velikog broja mještana koji nijesu krili sreću što je voda potekla ispred njihovih domova.