Manja slova Veća slova RSSVijesti

15.07.2016.

Naredba o zabrani uvoza zbog pojave bolesti kvrgave kože goveda u okruženju dopunjena sa Albanijom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, odmah po prijemu informacije o pojavi bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Republike Albanije, donijelo Naredbu o dopuni naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki životinja i proizvoda životinjskog porijekla radi sprječavanja unošenja bolesti kvrgave kože u Crnu Goru(“Službeni list CG”, br. 34/16 i 41/16).

15.07.2016.

Obavještenje: Potrebno tretiranje protiv muve masline

Uprava za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede obavještava proizvođače maslina da je zbog povećanog prisustva muve masline potrebno što prije izvršiti tretiranje stabala maslina.

11.07.2016.

Rezultati procesa žalbi za odbijene aplikacije u okviru IPARD like 1 poziva za grantove

Procedura za žalbe (prigovore) za IPARD like 1 poziv za grantove je usaglašena kako sa nacionalnom zakonskom legislativom tako i sa procedurama Svjetske banke i Upravljačkim odborom IPARD like projekta. Uspostavljen je mehanizam za upravljanje žalbama i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je oformilu Komisiju čiji je projektni zadatak bio da obradi sve pristigle žalbe i da da predlog rješenja po svakoj žalbi, pojedinačno. Opšti rezultati procedure za žalbe su prikazani u tabeli ispod:

08.07.2016.

Reagovanje MPRR na tvrdnje Velibora Ivanovića u nedjeljniku „Monitor“

Taman smo pomislili đe nestade čoek, kad se opet iz inostranstva, sa velikih daljina koje lako savladava kao vlasnik turističke agencije, kroz “Monitor” javi čuveni Velibor Ivanović, zvani Veljo (voditi računa pri izgovoru, u pitanju je meko “lj”). Otkud Veljo sad? Pa da, izborna je godina! Zato se Veljo pojavio. Nije Veljo doš’o da bi lovio u mutnom, niti da bi svojim poštenjem zasjenio Crnogorce, nego da bi stao u red obmanjivača javnosti i par mjeseci pred izbore okačio etikete tamo đe su mu rekli. A šapnuo mu malo i “Monitor”, onako ko da neće, da bi valjalo da se oglasi.

08.07.2016.

Izdašna podrška MPRR nacionalnom udruženju „Organic Montenegro“

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sistemski i u kontinuitetu podržava organsku poljoprivredu u Crnoj Gori i organske proizvođače. Podrška je evidentna kroz tri vrste aktivnosti: finansijska pomoć i posredovanje u pribavljanju olakšica njihovom poslovanju, edukaciju (organizovanje seminara i studijskih putovanja) i promociju (organizovanje događaja namijenjenih efikasnijoj prodaji i promociji organskih proizvoda). Većina korisnika ovih aktivnosti pripadaju upravo udruženju „Organic Montenegro“. Zato smo neprijatno iznenađeni nedavnim malicioznim komentarima i deplasiranim optužbama na račun MPRR.

07.07.2016.

Održana prva sjednica Odbora za nadgledanje IPARD II programa

Održana prva sjednica Odbora za nadgledanje IPARD II programa

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Evropske unije danas su u Podgorici održali prvu sjednicu Odbora za nadgledanje IPARD programa. Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014-2020 (IPARD II program) usvojen je od strane Evropske komisije 20. jula 2015. godine, a od strane Vlade Crne Gore 10. septembra 2015. godine. Kroz sprovođenje ovog Programa u crnogorsku poljoprivredu biće investirano oko 100 miliona eura do 2020. godine.

04.07.2016.

Najava: TAIEX radionica o službenim kontrolama rezidua pesticida

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije organizovaće, 04. i 05. jula 2016. godine radionicu o službenim kontrolama rezidua pesticida.

02.07.2016.

Saopštenje: Instrukcija za postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja opasne zarazne bolesti kvrgave kože

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je Instrukciju za obavezno postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja naročito opasne zarazne bolesti kvrgave kože na teritoriji Crne Gore sa teritorije Republike Kosovo.

30.06.2016.

Potpredsjednik Ivanović u Briselu učestvovao na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora-EU

Potpredsjednik Ivanović u Briselu učestvovao na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora-EU

Zahvaljujući intenzivnom i posvećenom radu na dostizanju zahtjevnih evropskih standarda, Crna Gora je zavrijedila otvaranje pregovora u dva nova pregovaračka poglavlja, 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13 - Ribarstvo, odlučeno je na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije, koja je održana danas u Briselu. U ime crnogorske delegacije, potpredsjednik Vlade Petar Ivanović zahvalio je predstavnicima holandskog predsjedavanja, država članica EU i Evropske komisije na podršci za otvaranje pregovora u oblastima koje su od naročitog značaja za ukupan ekonomski i društveni razvoj Crne Gore...

29.06.2016.

Izmijenjena i dopunjena Instrukcija za postupanje u cilju spječavanja pojave bolesti kvrgave kože goveda

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, na predlog Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, donijelo je Izmjene i dopune Instrukcije za obavezno postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja naročito opasne zarazne bolesti kvrgave kože na teritoriji Crne Gore sa teritorije Republike Srbije.