Manja slova Veća slova RSSVijesti

29.11.2015.

Proizvođači sira tokom studijske posjete učili o zaštiti proizvoda na iskustvu kolega iz Slovenije

Proizvođači sira tokom studijske posjete učili o zaštiti proizvoda na iskustvu kolega iz Slovenije Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina tokom studijske posjete Sloveniji i razgovora sa kolegama iz Udruženja proizvođača zaštićenog Bovškog sira uvjerili su se da je potrebno da se još snažnije udruže i intenzivnije krenu u izradu proizvođačke specifikacije kao osnovnih preduslova za zaštitu sira koji proizvode geografskom oznakom. U procesu sertifikacije imaće, kao i do sada, snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je organizovalo studijsku posjetu i konstatno radi na informisanju i podsticanju proizvođača da uđu u taj proces.

28.11.2015.

Otvoren vodovod u šavničkom selu Bijela, zaseoku Podgradina

Otvoren vodovod u šavničkom selu Bijela, zaseoku Podgradina

Zajedničkim doprinosom Ministarstva poljoprivrede, Opštine Šavnik i mještana u selu Bijela otvoren je novoizgrađeni vodovod koji će snabdijevati 28 domaćinstava u zaseoku Podgradina. Rješavanjem pitanja vodosnabijevanja u mjestu koje se može pohvaliti da ima znatan broj mlađih stanovnika, mahom stočara, poboljsane su mogućnosti za dalji razvoj poljoprivrede i ostanak na ognjištima sadašnjih i budućih generacija.

27.11.2015.

VII Dječiji Parlament

VII Dječiji Parlament

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović odgovarao je danas na pitanja u okviru Dječijeg parlamenta. Na pitanje da objasni “zašto su neki proizvodi iz uvoza jeftiniji od onih koji se proizvode kod nas (npr. flaširana voda, mlijeko...) i kako se kontroliše ispravnost tih proizvoda” Ministar je odgovorio:

27.11.2015.

Konkurs za najbolji novinarski tekst, prilog i fotografiju u susret Svjetskom danu zemljišta, 5. decembru

Kako bi ojačali ulogu medija u podizanju svijesti javnosti o značaju razvoja poljoprivrede i agrobiznisa za crnogorsku ekonomiju, podstakli otvaranje novih radnih mjesta i oživljavanje ruralnih područja, i pomogli očuvanju prirodnih resursa, prvenstveno zemljišnih, a povodom Svjetskog dana zemljišta - 05. decembra, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisuje KONKURS

27.11.2015.

Potpisano još 17 ugovora o dodjeli podrške za nabavku stočnog fonda sa proizvođačima iz Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Ulcinja

Potpisano još 17 ugovora o dodjeli podrške za nabavku stočnog fonda sa proizvođačima iz Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Ulcinja

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisao je danas u Podgorici ugovore o dodjeli podrške za uvećanje stočnog fonda sa još 17 poljoprivrednih proizvođača sa područja Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Ulcinja.

27.11.2015.

Jačaju poljoprivredni i prerađivački kapaciteti u Nikšiću

Jačaju poljoprivredni i prerađivački kapaciteti u Nikšiću

Tokom radne posjete Nikšiću, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisao je sa 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja opština Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak ugovore o dodjeli podrške za uvećanje stočnog fonda. Na području Nikšića evidentni su rast broja poljoprivrednika i proizvodnje na porodičnim gazdinstvima. Istovremeno bilježe se pozitivni trendovi u obnavljanju i pokretanju proizvodnje u preduzećima. U širenje proizvodnje, otvaranje radnih mjesta, uvođenje standarda i rast izvoza Ivanović se uvjerio tokom obilaska preduzeća “Javorak”, ribnjaka u Rastovcu i farme koza u Poljicama. Kao nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života stanovnika ruralnih krajeva otvoren je i vodovod u selu Orah.

26.11.2015.

Saopštenje: Predstavnici subjekata koji posluju sa hranom upoznati sa koracima na usaglašavanju sa standardima EU

Saopštenje: Predstavnici subjekata koji posluju sa hranom upoznati sa koracima na usaglašavanju sa standardima EU

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sastali su se danas sa predstavnicima subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog i biljnog porijekla, njih oko 150, kako bi ih informisali i pripremili za dalje aktivnosti na kategorizaciji objekata prema standardima EU. Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave, uz pomoć eksperta iz Hrvatske upoznali su predstavnike preduzeća sa dosadašnjim i predstojećim aktivnostima, posebno obavezama svih u lancu proizvodnje hrane, shodno novom Zakonu o bezbjednosti hrane, a sve u cilju unapređenja standarda u objektima koji posluju sa hranom.

25.11.2015.

Saopštenje: Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu

Saopštenje: Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu

Danas su u Podgorici predstavljeni rezultati naučnog istraživanja genotipizacije bazirane na savremenoj tehnologiji sekvenciranja genoma uzetih uzoraka stare vinove loze iz Crne Gore. Analiza je izvršena na 318 uzoraka. Pronađena su 54 nova genotipa vinove loze, od kojih su 21 pronađeni na više od 2 lokaliteta. To sugeriše da su se ove sorte vjekovima gajile kao produktivne sorte u Crnoj Gori. Takođe, sekvenciran je prvi Crnogorski genom - genom vranca. Analiza je otkrila tajnu boje vranca pokazavši da vranac ima dva gena za boju i produkciju antocijana, za razliku od brojnih drugih sorti koji imaju samo gen za boju.

24.11.2015.

Najava: Radna posjeta ministra Ivanovića opštini Nikšić

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 25. novembra, u radnoj posjeti opštini Nikšić.

24.11.2015.

Najava: Konferencija za novinare povodom rezultata genetičke identifikacije autohtonih sorti vinove loze

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo nauke i kompanija Plantaže organizuju sjutra, 25. novembra, u Podgorici, konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni prvi rezultati rada na genetičkoj identifikaciji autohtonih sorti vinove loze u Crnoj Gori.