Manja slova Veća slova RSSVijesti

11.01.2017.

Crna Gora produžila članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu

Crna Gora produžila je članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu (International Olive Council), čime je sektoru maslinarstva omogućen dalji razvoj, kroz usaglašavanje sa EU stadardima, razmjenu znanja, iskustva, edukaciju i usavršavanje stručnjaka. Nastavak saradnje sa Međunarodnim savjetom za maslinu ozvaničen je krajem prošle godine u Njujorku, potpisivanjem Sporazuma o maslinovom ulju i stonim maslinama.

07.01.2017.

Saopštenje: Zbog ekstremnih vremenskih uslova zabranjen lov

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava javnost, prije svega korisnike lovišta i lovce, da su shodno Zakonu o divljači i lovstvu stvoreni uslovi za privremenu zabranu lova na teritoriji cijele Crne Gore.

05.01.2017.

Preporuke za zaštitu plastenika i proizvodnje u zaštićenom prostoru usljed niskih temperatura i mogućih sniježnih padavina

S obzirom na niske temperature i najavu mogućih sniježnih padavina i olujnog vjetra u centralnom, ali i južnom dijelu Crne Gore, Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede podsjeća proizvođače u zaštićenom prostoru da treba da reaguju preventivno, u cilju sprječavanja nastanka štete na objektima i negativnih posledica po proizvodnju.

30.12.2016.

Naredba o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za sprečavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence

Radi sprečavanja pojave i širenja visoko patogene avijarne influence influence ptica sa divljih ptica na domaću živinu Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je donijelo Naredbu o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za spriječavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence, koja je objavljena u “Službenom listu CG”, broj 81/16

29.12.2016.

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila počela je danas, izbacivanjem mamaca sa vakcinama iz aviona koji će u narednih pet do sedam dana nadlijetati cijelu teritoriju Crne Gore, izuzimajući vodene i urbane površine.

27.12.2016.

Savez pčelarskih organizacija kroz IPA EU realizuje projekat "Pčelarstvo bez granica"

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore realizovaće projekat „Pčelarstvo bez granica“, koji je naša organizacija pčelara dobila kroz IPA EU program prekogranične saradnje između Crne Gore i Srbije. Savez je već objavio dva javna poziva za crnogorske pčelare koji će se realizovati kroz ovaj projekat.

23.12.2016.

Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove održali sastanak sa vlasnicima živinarskih farmi

Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove održali sastanak sa vlasnicima živinarskih farmi

U cilju bližeg informisanja držaoca živine o preporukama koje treba da sprovode nakon pojave prvog slučaja ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori, predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku održali su sastanak sa vlasnicima većih živinarskih farmi u Crnoj Gori. Sastanku koji je održan u Danilovgradu prisustvovalo je 25 proizvođača.

23.12.2016.

OBAVJEŠTENJE ZA DRŽAOCE OVACA/KOZA I SVINJA: Obavezni godišnji popis ovaca, koza i svinja na dan 31. decembar 2016. godine

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obavještava sve držaoce ovaca/koza i svinja u Crnoj Gori da prijave godišnji popis ovaca/koza i svinja i ispune svoju obavezu koja je utvrđena Zakonom o identifikaciji i registraciji životinja (Sl. list RCG, br. 48/07 i Sl. list CG, br. 73/10 i 48/15).

22.12.2016.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like 1.2 u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću i Plužinama

Predstavnici Direktorata za plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće 26. i 27. decembra 2016. godine prezentaciju IPARD like 1.2 javnog poziva za dodjelu sredstava bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva, u opštinama Šavnik, Žabljak, Nikšić i Plužine.

20.12.2016.

Potvrđen prvi slučaj ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori

Potvrđen prvi slučaj ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori

U Crnoj Gori potvrđen je prvi slučaj avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa. Virus visoko patogene avijarne influence tipa H5N5 dijagnostikovan je, prilikom redovnog monitoringa, kod jedne divlje patke sa područja Skadarskog jezera, saopšteno je danas iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede.