Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

28.03.2013.

Dopremljena hrana nezbrinutim i napuštenim životinjama

Izjava Direktorice Veterinarske uprave Biljane Blečić

28.03.2013.

Informacija o Q groznici

Q groznica po međunarodnim standardima spada u grupu bolesti koje se obavezno prijavljuju i prate, najviše zbog zoonotskog karaktera. Ipak, ne spada u naročito opasne zarazne bolesti za koje se preduzimaju rigorozne mjere kao što su hitno ubijanje zaraženih životinja, zabrana trgovine ili blokada zarazenog područja, vec se zabrane isključivo odnose na zaraženo gazdinstvo...

28.03.2013.

Obavještenje za držaoce ovaca i koza

Analizom podataka u Centralnoj bazi gazdinstava, koju vodi Veterinarska uprava, utvrđeno je da veliki broj držalaca ovaca i koza u prethodnoj 2012. godini nije blagovremeno izvršio svoju zakonom utvrđenu obavezu. U cilju planiranog sprovođenja obavezne preventivne zaštite zdravlja životinja, kao i preduzimanja efikasnih mjera u slučajevima pojave zaraznih bolesti životinja, neophodna je tačnost brojnog stanja životinja na svim gazdinstvima.

26.03.2013.

Pod kontrolom situacija sa Q groznicom na sjeveru Crne Gore

Tokom prethodnih sedam dana, na teritoriji opštine Bijelo Polje, selo Godijevo, na jednom gazdinstvu, registrovan je novi slučaj zarazne bolesti Q-groznice kod 25 koza i jedne krave.

26.03.2013.

Saopštenje: U proizvodima od tjestenine utvrđena prisutnost neautorizovane genetski modifikovane riže

Odmah po dobijanju saznanja o postojanju neautorizovane genetski modifikovane riže u proizvodima inostranih proizvođača dana 26.03.2013. godine Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izdalo je nalog za pokretanje postupka za povlačenje iz prometa tjestenine tri proizvođača kod kojih je utvrđena prisutnost neautorizovane genetski modifikovane riže...

25.03.2013.

Konji na Skadarskom jezeru nisu u opasnosti

Predstavnici Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Veterinarske uprave i Nacionalnog parka Skadarsko jezero, shodno jučerasnjoj najavi, obišli su rano jutros poplavljeno područje. Aktuelno pitanje zbrinjavanja populacije od oko 50 konja, riješeno je tako što je 30 prebačeno na Ponarsko brdo, a 3 u Šegrtnici. Ostali se nalaze na brdu Žabljaka Crnojevića. Najveći broj konja nalazi se na sigurnom i imaju dovoljno hrane, jer je Služba organizovala dopremanje .

23.03.2013.

Upozorenje:Novi i opasni neprijatelji palmi

Novi i opasni neprijatelji palmi Rhynchophorus ferrugineus - Crveni surlaš palmi

22.03.2013.

Obavještenje za javnost

Obavještavamo javnost da će se u periodu od 22-24 marta 2013. godine, u vremenu od 08-17 časova, vršiti preventivno tretiranje svih palmi na javnim površinama grada Ulcinja. Preventivno tretiranje palmi je hitna fitosanitarna mjera koja se sprovodi u borbi protiv crvenog surlaša palmi, a u skladu sa Akcionim planom za eradikaciju i suzbijanje crvenog surlaša palmi - Rhynchophorus ferrugineus - novembar 2012 - novembar 2015.

22.03.2013.

Do kraja godine biće donešen nacionalni plan upravljanja pelagičnim resursima

Do kraja godine biće donešen nacionalni plan upravljanja pelagičnim resursima

U Splitu je završeno zasijedanje radne grupe GFCM za prikupljanje podataka u sektoru ribarstva i upravljanja zajedničkim resursima Jadrana. Glavne teme skupa bile su sistemi prikupljanja podataka u ribarstvu i planovi upravljanja za pelagični ribolov, odnosno održivo izlovljavanje srdele i inćuna u Jadranskom moru, u oba sub-geografska područja na koje je statistički Jadran podijeljen (GSA 17-Slovenija, Hrvatska i sjeverni dio Italije i GSA 18-Crna Gora, Albanija i južni dio Italije).

21.03.2013.

Saopštenje: Ministar Ivanović u Privrednoj komori vidi značajnog partnera

Saopštenje: Ministar Ivanović u Privrednoj komori vidi značajnog partnera

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastao se sa predsjednikom Privredne komore Velimirom Mijuškovićem. Tema sastanka bila je dalja saradnja Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.