Manja slova Veća slova RSSVijesti

11.08.2014.

Saopštenje: Nastavljen trend rasta izvoza i smanjenja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

U prvih šest mjeseci 2014. godine, u odnosu na isti period prošle godine, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda veći je za 40,0% (ili za 9.7 miliona €), dok je uvoz neznatno manji (za oko 220.000€). To znači da je neto efekat u spoljnotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda dostigao 10 miliona EUR, dok je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci iznosila 16,32% i veća je za 4,6% u onosu na isti period prošle godine.

09.08.2014.

Drugi javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje II Javni Poziv za dodjelu podrške za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka za 2014. godinu. Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za 2014. godinu i budžetske linije 2.1.10 Podrška unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka. Ovim Javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

08.08.2014.

Saopštenje: Ekspert EU za procjenu rizika u oblasti bezbjednosti hrane prof.dr Andreas Hensel razgovarao sa ministrom Ivanovićem

Saopštenje: Ekspert EU za procjenu rizika u oblasti bezbjednosti hrane prof.dr Andreas Hensel razgovarao sa ministrom Ivanovićem

Sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori u ovom trenutku funkcioniše dobro. Ali, sa približavanjem Evropskoj uniji i tržištu od 500 miliona ljudi, morate jačati administrativne i institucionalne kapacitete, kako bi ispunili brojne zahtjeve koji se odnose na standarde EU, ocijenio je prof.dr Andreas Hensel, predsjednik Saveznog instituta Njemačke za procjenu rizika u oblasti bezbjednosti hrane (BfR), koji je ovih dana u posjeti Cnoj Gori.

07.08.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović tokom radnog doručka razgovarao sa novinarima

Saopštenje: Ministar Ivanović tokom radnog doručka razgovarao sa novinarima

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović razgovarao je danas sa predstavnicima medija, kojima je saopštio podatke koji pokazuju nastavak pozitivnih trendova u mljekarstvu, stočarstvu, biljnoj proizvodnji, spoljno-trgovinskoj razmjeni, zatim prehrambenoj industriji. Ministar je govorio i o izazovima na putu otvaranja pregovora sa EU u poglavlju bezbjednost hrane, i najavio raspisivanje konkursa za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta Kuće meda. Ministar je odgovarajući na pitanja novinara govorio o mogućim posledicama najavljene zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, na osnovu ukaza predsjednika te zemlje, kao i drugim aktuelnostima iz oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori.

06.08.2014.

Najava: Radni doručak ministra Ivanovića sa novinarima

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović održaće sjutra, 07. avgusta, radni doručak sa predstavnicima medija, tokom kojeg će biti riječi o aktuelnostima u oblasti poljoprivrede.

06.08.2014.

Saopštenje: Ministarstvo poziva zainteresovane da se uključe u javnu raspravu povodom nacrta zakona o bezbjednosti hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uradilo je Nacrt zakona o bezbjednosti hrane, koji predstavlja jedan od važnih uslova za otvaranje pregovora u poglavlju XII – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika. Ministarstvo je danas, u skladu sa propisima, pozvalo sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu povodom Nacrta zakona, u cilju dobijanja što kvalitetnijeg dokumenta, koji će biti osnov za prenošenje standarda EU u ovoj oblasti i opstanka što većeg broja proizvođača hrane tokom procesa evropskih integracija.

06.08.2014.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o bezbjednosti hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o bezbjednosti hrane. Javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, subjektima u poslovanju hranom i hranom za životinje, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnosti) da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o bezbjednosti hrane.

06.08.2014.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja. Javni poziv građanima, , stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, držaocima i vlasnicima životinja, subjektima u poslovanju hranom i hranom za životinje, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organima i instutucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnosti) da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja.

05.08.2014.

Saopštenje: Žetva pšenice u opštini Podgorica privodi se kraju

Saopštenje: Žetva pšenice u opštini Podgorica privodi se kraju

Ukupne površine pod žitaricama obuhvaćene proljećnjom sjetvom na području opštine Podgorica veće su za 16,5 odsto u odnosu na uporedne podatke iz 2013. godine, čime je područje glavnog grada po zasijanim površinama dostiglo četvrto mjesto u odnosu na ostale crnogorske opštine. Kada se saberu ratarske (324ha) i povrtlarske kulture (176,4ha), prvi put se preskočila brojka od 500 hektara, i to onih koji su u režimu subvencija.

04.08.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predstavnicima svih komercijalnih banaka u Crnoj Gori, o poboljšanju uslova za intenzivije kreditiranje crnogorske poljoprivrede tokom procesa pristupanja EU. Namjera Ministarstva poljoprivrede je da se kroz direktnu komunikaciji sa bankama predstave naredni koraci u realizaciji poljoprivredne politike, prilike za investiranja kroz programe IPARD like i IPARD, stvore šanse za agresivnije finansiranje poljoprivrednika i zajednički razmotre prepreke koje onemogućavaju veću finansijsku podršku ovog, za crnogorsku ekonomiju, strateški važnog sektora.