Manja slova Veća slova RSSVijesti

26.11.2015.

Saopštenje: Predstavnici subjekata koji posluju sa hranom upoznati sa koracima na usaglašavanju sa standardima EU

Saopštenje: Predstavnici subjekata koji posluju sa hranom upoznati sa koracima na usaglašavanju sa standardima EU Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sastali su se danas sa predstavnicima subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog i biljnog porijekla, njih oko 150, kako bi ih informisali i pripremili za dalje aktivnosti na kategorizaciji objekata prema standardima EU. Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja i Veterinarske uprave, uz pomoć eksperta iz Hrvatske upoznali su predstavnike preduzeća sa dosadašnjim i predstojećim aktivnostima, posebno obavezama svih u lancu proizvodnje hrane, shodno novom Zakonu o bezbjednosti hrane, a sve u cilju unapređenja standarda u objektima koji posluju sa hranom.

25.11.2015.

Saopštenje: Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu

Saopštenje: Crna Gora kolijevka vinogradarstva na Balkanu

Danas su u Podgorici predstavljeni rezultati naučnog istraživanja genotipizacije bazirane na savremenoj tehnologiji sekvenciranja genoma uzetih uzoraka stare vinove loze iz Crne Gore. Analiza je izvršena na 318 uzoraka. Pronađena su 54 nova genotipa vinove loze, od kojih su 21 pronađeni na više od 2 lokaliteta. To sugeriše da su se ove sorte vjekovima gajile kao produktivne sorte u Crnoj Gori. Takođe, sekvenciran je prvi Crnogorski genom - genom vranca. Analiza je otkrila tajnu boje vranca pokazavši da vranac ima dva gena za boju i produkciju antocijana, za razliku od brojnih drugih sorti koji imaju samo gen za boju.

24.11.2015.

Najava: Radna posjeta ministra Ivanovića opštini Nikšić

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 25. novembra, u radnoj posjeti opštini Nikšić.

24.11.2015.

Najava: Konferencija za novinare povodom rezultata genetičke identifikacije autohtonih sorti vinove loze

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo nauke i kompanija Plantaže organizuju sjutra, 25. novembra, u Podgorici, konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni prvi rezultati rada na genetičkoj identifikaciji autohtonih sorti vinove loze u Crnoj Gori.

23.11.2015.

“Ministar Ivanović povodom pisanja DN “Dan” o navodnom partijskom zapošljavanju službenika u MPRR”

Ministar Ivanović demantovao je tvrdnje DN “Dan” da je nezakonito i partijski zapošljavao službenike u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Tvrdnje o neregularnom zapošljavanju u MPRR prenijeli su i drugi mediji. Izjavu ministra možete preuzeti ovdje.

22.11.2015.

Saopštenje: Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina otputovali u studijsku posjetu Sloveniji

Saopštenje: Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina otputovali u studijsku posjetu Sloveniji

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je još jedno studijsko putovanje za poljoprivrednike. U studijsku posjetu Sloveniji danas je otputovala grupa od 14 proizvođača sira sa područja Pljevalja i Kolašina, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i dvije navedene Opštine. Proteklih mjeseci intenzivirana je aktivnost Ministarstva usmjerena na informisanje poljoprivrednika o proceduri ulaska u proces zaštite proizvoda geografskom indikacijom, a organizovanjem studijske posjete proizvođači će imati priliku da se dodatno i direktno edukuju na primjeru zaštite koju su sprovele njihove kolege u Sloveniji.

19.11.2015.

Obučavali vinare za elektronsko vođenje dnevnika proizvodnje

U okviru edukativno-informativnih aktivnosti predviđenih Programom rada Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2015. godinu, organizuje se obuka vinara za elektronsko vođenje evidencije u vinskom sektoru u skladu sa standardima EU. Ministartsvo realizuje program u saradnji sa Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore i Udruženjem somelijera Crne Gore, obuka se sprovodi u kontinuitetu.

17.11.2015.

O korišćenju pesticida na radionici u Podgorici

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Fitosanitarna uprava organizovaće sjutra, 18. novembra, u Podgorici radionicu na temu „Održivo korišćenje pesticida“. Radionica se organizuje u okviru IPA Projekta "Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarne službe u Crnoj Gori".

16.11.2015.

Saopštenje: Susret ministra Ivanovića i ambasadora Katara Rašid Al-Kavaria

Saopštenje: Susret ministra Ivanovića i ambasadora Katara Rašid Al-Kavaria

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa ambasadorom Katara u Crnoj Gori Rašid Al-Kavarijem. U srdačnom razgovoru sagovornici su iskazali zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Katara.

16.11.2015.

Reagovanje MPRR povodom tvrdnji DN “Vijesti” u tekstu sa naslovom “Ministar se mrštio i unosio u lice novinarki”

DN "Vijesti" su još jednom potvrdile da boluju od patološkog iznošenja neistina. Nije tačno da je ministar Ivanović, ili bilo ko drugi iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, "tijelom odgurnuo novinarku 'Vijesti' u pravcu izlaza iz zgrade Vlade". Nije tačno da se bilo ko "mrštio" na novinarku "Vijesti". Nije tačno da je "novinarka ‘Vijesti’, nakon završenog presa, prišla Ivanoviću i pokušala da mu lično uruči zahtjev za slobodan pristup informacijama”. Sve ovo su sračunate neistine, iskazane u nemoći i frustraciji koju sve više osjećaju urednici i vlasnici DN “Vijesti”.