Manja slova Veća slova RSS



Vijesti

14.05.2015.

Saopštenje:Generalni direktor Međunarodne organizacije za vino - OIV Žan-Mari Aurand u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Saopštenje:Generalni direktor Međunarodne organizacije za vino - OIV Žan-Mari Aurand u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori Na poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, generalni direktor Međunarodne organizacije za vino Žan-Mari Aurand (OIV) boravio je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

13.05.2015.

Najava: Posjeta delegacije Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV) Crnoj Gori

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović sastaće se danas, 13. maja, sa predsjednikom Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu (OIV), g-dinom Jean-Marie Aurand (Žan-Mari Aurand). Cilj sastanka je razmjena iskustva i znanja u daljim naučnim trendovima razvoja vinogradarske i vinarske proizvodnje.

12.05.2015.

Reagovanje MPRR povodom teksta u DN Vijesti pod naslovom "Rate za kredit veće od primanja"

Iz teksta kojeg su “prenijele” DN Vijesti nije jasno šta je cilj Centra za istraživačko novinarstvo? Da li briga o tome kako će moja porodica vratiti kredit? Ili, zabrinutost da banka ne ostane uskraćena za povraćaj glavnice i kamate? Ili, nasušna potreba da se čeprka po privatnim stvarima i ugovornim odnosima regulisanim zakonom i od svega napravi senzacija i obmanjuje javnost?

11.05.2015.

Obavještenje: Opasnost od nove bakterije - Xylella Fastidiosa

Obavještenje: Opasnost od nove bakterije - Xylella Fastidiosa

Obavještavamo javnost da postoji veliki rizik od unošenja štetnog organizma Xylella fastidiosa iz Italije na teritoriju Crne Gore. Na jugu Italije, u pokrajini Puglia pojavila se bolest brzog sušenja masline koju prouzrokuje ova fitopatogena bakterija. Osim na maslini, prisutnost bakterije potvrđena je i na još nekoliko biljnih vrsta, uključujući badem i oleandar, na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenulost rubova listova i brzo propadanje. Kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno je u Italiji.

11.05.2015.

UPOZORENJE o načinu upotrebe sredstava za zaštitu bilja

Upozoravaju se svi poljoprivredni proizvođači koji koriste sredstava za zaštitu bilja (pesticide) da su dužni da postupaju u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja ("Službeni list CG" br. 51/08 i 18/14) i Pravilnikom o pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja ("Službeni list CG" br.45/14).

08.05.2015.

Završen poziv za predaju zahtjeva za direktne premije u stočarskoj proizvodnji

Obavještavamo sve poljoprivredne proizvođače da je, u skladu procedurom definisanom agrobudžetom za 2015. godinu, 30.04. završen rok za dostavljanje zahtjeva i dokumentacije za dobijanje podrške kroz mjere 1.1.1. “Direktna podrška stočarskoj proizvodnji” i 2.2.3. “Održivo korišćenje planinskih pašnjaka”.

08.05.2015.

Saopštenje: Održana radionica za opštinske i savjetodavne službe u Bijelom Polju

Saopštenje: Održana radionica za opštinske i savjetodavne službe u Bijelom Polju

Nakon održane radionice za savjetodavne službe iz centralnih i južnih opština Crne Gore, u Bijelom Polju predstavljen je Predlog programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja IPARD 2014-2020 savjetodavcima iz sjevernih opština.

07.05.2015.

Saopštenje: IFAD u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Saopštenje: IFAD u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Crna Gora je postala članica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) u februaru 2015. godine. Predstavnici IFAD boravili su od 13-18 aprila u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. IFAD delegaciju činili su: g-đa Annabelle Lhommeau, državni menadžer projekta i g-đa Sylvia Schollbrock, regionalni savjetnik za portfolio, obje iz odsjeka za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Evropu (NEN).

07.05.2015.

Javni poziv za kreiranje idejnog rješenja logotipa oznake šema kvaliteta

U skladu sa Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2015. Godinu -Agrobudžetom i linijom 2.1.9 Unaprijeđivanje kvaliteta proizvoda, objavljuje Javni poziv za kreiranje idejnog rješenja logotipa oznake šema kvaliteta (oznaka porijekla, geografska oznaka i oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda).

06.05.2015.

Javni konkurs za dodjelu lovišta na korišćenje

Na osnovu člana 15 Zakona o divljači i lovstvu („Službeni list CG“, broj 52/08), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, raspisuje Javni konkurs za dodjelu lovišta na korišćenje.