Manja slova Veća slova RSSVijesti

19.12.2014.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like, 23. decembra u Tuzima i Golubovcima

Predstavljanje IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva biće organizovano naredne sedmice, 23.decembra, i u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

19.12.2014.

Saopštenje: Isplaćene premije za tov junadi završen do polovine decembra

Kao što je najavljeno, poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove za ostvarivanje premije za tov i okončali tov u prvoj polovini decembra isplaćeno je 57,460 eura za 443 tovna grla (junad, bikovi i volovi). Podsjećamo da je isplata premija za stočarsku proizvodnju za 2014. godinu izvršena početkom mjeseca. Međutim, razumijevajući potrebe poljoprivrednih proizvođača izvršili smo isplatu i za tov koji je završen u međuvremenu.

19.12.2014.

Saopštenje: Za unapređenje kvaliteta mlijeka još 28 proizvođača dobilo 25 hiljada eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izvršilo je uplatu 24.851 eura podrške za 28 proizvođača sirovog mlijeka koji su ispunili uslove prvog i drugog javnog poziva za unaprjeđenje kvaliteta mlijeka. Zajedno sa prvom isplatom, koja je realizovana u novembru, za ukupno 64 proizvođača sirovog mlijeka isplaćeno je 49.989 eura, dok je ukupna vrijednost realizovanih investicija 83.315 eura.

18.12.2014.

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore povodom utvrđivanja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama i usvajanja Programa razvoja lovstva Crne Gore za period 2014 - 2024 godina, sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu...

18.12.2014.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu programa razvoja lovstva 2014-2024 godine i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu na program

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uputilo je 7. novembra 2014. Javni poziv zainteresovanoj javnosti da se uključi u javnu raspravu i doprinese razmatranju Nacrta programa razvoja lovstva 2014 - 2024 godine i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu na Program razvoja lovstva 2014 - 2024 godine. Prema Programu javne rasprave, prezentacija ovih dokumenata, održana je 21. novembra 2014. godine na Cetinju. Izvještaj sa javne rasprave možete preuzeti ovdje

17.12.2014.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like sjutra u Plavu, Andrijevici, Baru i Ulcinju

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra, 18. decembra, prezentaciju IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva, u još četiri opštine u Crnoj Gori.

17.12.2014.

Saopštenje: Spoljnotrgovinska razmjena poljoprivrednim proizvodima za deset mjeseci 2014. godine

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-oktobar 2014. godine, prema prelimina-rnim podacima MONSTAT, iznosila je 1.766,8 miliona eura ili 2% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Vrijednost ukupno izvezene robe je 275,2 miliona eura (11,2% manje u odnosu na isti period prethodne godine), dok je ukupna vrijednost uvoza 1.491,6 miliona eura (0,1% manje u odnosu na isti period prethodne godine). Pokrivenost ukupnog uvoza izvozom iznosila je 18,4% (u istom periodu prethodne godine iznosila je 20,7%).

16.12.2014.

Saopštenje: Isplaćene premije stočarima

Poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove za ostvarivanje premije za stočarsku proizvodnju za 2014. godinu obračunate su i isplaćene premije u ukupnom iznosu od 1,8 miliona eura. Podsjećamo da su početkom godine isplaćene premije iz prethodne 2013. godine. Praktično, ovo je prvi put da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo premije stočarima u godini ostvarenja prava na premiju. Redovnom isplatom premija stočari će u pravo vrijeme imati potrebna sredstva za nabavku stočne hrane, opreme i eventualno novih grla, odnosno sigurniju proizvodnju.

16.12.2014.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like sjutra u Beranama, Rožajama, Cetinju i Kotoru

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra, 17. decembra, prezentaciju IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva, u nekoliko opština u Crnoj Gori.

16.12.2014.

Saopštenje: Uslovi za dobijanje sredstava iz IPARD like poziva predstavljeni poljoprivrednicima iz Danilovgrada, Plužina, Kolašina i Mojkovca

Saopštenje: Uslovi za dobijanje sredstava iz IPARD like poziva predstavljeni poljoprivrednicima iz Danilovgrada, Plužina, Kolašina i Mojkovca

Uslovi za konkurisanje za IPARD like javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u porodična poljoprivredna gazdinstva predstavljen je prethodnih dana i proizvođačima iz Danilovgrada, Plužina, Kolašina i Mojkovca. Prezentacijama projekta u ovim opštinama, organizovanih u okviru Info-kampanje za IPARD like, prisustvovao je veliki broj poljoprivrednika koji su informisani o sektorima koji se podržavaju, prihvatljivim investicijama i koracima koje moraju ispoštovati da bi uspješno konkurisali na poziv.