Manja slova Veća slova RSSVijesti

13.10.2014.

Najava: Sedmi Sastanak Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva biće održan u Podgorici

Sedmi sastanak Pododbora za oblast Poljoprivrede i ribarstva održaće se u Podgorici 14. oktobra 2014. Sastanak će otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tomas Hajlajter.

12.10.2014.

Odgovor organizatorima sajma poljoprivrednih proizvoda u Petnjici kojima „nije dovoljno“ 500 eura podrške MPRR

Predsjednica Organizacionog odbora poljoprivrednog sajma u Petnjici, Sabaheta Novalić uputila je dopis ministru Ivanoviću u kojem poručuje da će vratiti opredijeljeni iznos podrške za organizovanje ovog događaja u iznosu od 500 eura, jer, kako je kazala „to nije dovoljno“. Gospođa Novalić ističe da se finansijskim iznosom podrške jednoj manifestaciji mjeri spremnost Ministarstva da pomogne razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore. Ministar Ivanović u odgovoru na dopis, između ostalog, ističe da je saglasan da navedeni iznos vrate u Budžet, jer se mi u Ministarstvu poljoprivrede ne bavimo štampanjem novca, već nastojimo da to što imamo iskoristimo na najbolji mogući način.

11.10.2014.

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja

U cilju očuvanja prirodne populacije crnogorskog pelina, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim branjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa proizvođačima, u prvom redu pčelarima, pokreće kampanju za zaštitu ove ljekovite samonikle biljke. Cilj kampanje je podsticanje plantažnog uzgoja pelina i njegove prerade u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje dodate vrijednosti u zemlji i izvoz pelina.

10.10.2014.

Saopštenje: U Evropskom parlamentu potvrđena posvećenost Ministarstva snaženju ruralnog razvoja

Saopštenje: U Evropskom parlamentu potvrđena posvećenost Ministarstva snaženju ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u sve većoj mjeri je fokusirano na programe lokalnog razvoja u ruralnim područjima, s ciljem daljeg snaženja nacionalne i regionalne ekonomije, kao i povećanja kvaliteta života poljoprivrednih zajednica, potvrdio je Izvještaj o programu „Jačanje uloge aktera ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu“, koji je predstavljen 6. oktobra u Evropskom parlamentu.

10.10.2014.

Čestitka ministra Ivanovića dnevnom listu "Dnevne novine" povodom tri godine postojanja

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović čestitao je uredništvu i novinarima dnevnog lista "Dnevne novine" jubilej - tri godine postojanja.

10.10.2014.

Javni poziv za dodjelu podrške – podizanje novih i revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za savremenu berbu maslina

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2014. godinu i budžetskom linijom 2.1.4 Podrška primarnoj proizvodnji u maslinarstvu, objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za savremenu berbu plodova masline. Ovim Javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

10.10.2014.

Javni poziv za učešće na javnom nadmetanju za davanje u zakup nepokretnosti u državnoj svojini u K.O. Ćeranića gora, Opština Nikšić

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, objavljuje Javni poziv za učešće na javnom nadmetanju za davanje u zakup nepokretnosti u državnoj svojini u K.O. Ćeranića gora, Opština Nikšić. Ovim Javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje predmetnih nepokretnosti.

07.10.2014.

Prilog o studijskoj posjeti crnogorskih pčelara Bavarskoj (Agrosaznanje)

U prvoj emisiji jesenjeg ciklusa "Agrosaznanja" (TVCG) emitovan je prilog o studijskoj posjeti crnogorskih pčelara Bavarskoj. U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija, oko 50 pčelara boravilo je krajem avgusta u toj njemačkoj pokrajini, gdje su imali priliku da posjete državni Institut za med, ogledne stanice, gazdinstva kolega iz Bavarske, pogon za preradu i pakovanje meda.

06.10.2014.

Reagovanje MPRR povodom tvrdnji direktorice Maslinarskog društva Boka iznešenih u DN "Dan"

Podržavamo nastojanja svakog pojedinca ili udruženja da se bore za pojedinačne ili zajedničke ciljeve. Spremni samo na otvoreni dijalog, zasnovan na činjenicama i uvažavanju struke. Razumijemo žar političke i interesne borbe. Međutim, nijesmo spremni da mirno i nijemo posmatramo kako pojedinci i udruženja, u nastojanju da zadovolje svoje ekskluzivne interese, podmeću i obmanjuju javnost. Ovom prilikom osvrnućemo se samo na pet neistina koje je izgovorila gospođa Đukić u saopštenju koje je objavila na web stranici Maslinarskog društva “Boka” i koje je jednim dijelom prenijela DN “Dan”. Ostale neistine isplivaće same na površinu.

04.10.2014.

Javni poziv za podršku sektoru vinogradarstva i vinarstva

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje II Javni Poziv za podršku za podizanje proizvodnih zasada vinove loze. Poziv se objavljuje u okviru Agrobudžeta za 2014. godinu i budžetske linije 2.1.2 Razvoj vinogradarstva i vinarstva. Ovim Javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.