Manja slova Veća slova RSSVijesti

08.04.2014.

Saopštenje: Nacrt metodologije za monitoring divljači predstavlja dobru polaznu osnovu

Saopštenje: Nacrt metodologije za monitoring divljači predstavlja dobru polaznu osnovu Nacrt metodologije za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pokaza-telja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i metodologija za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači, ocijenjen je na današnjem okruglom stolu kao dobra polazna osnova. Učesnici okruglog stola dali su kvalitetan doprinos javnoj raspravi predlažući, svako iz svoje oblasti, konkretne predloge za dalje poboljšanje. Upravo to je i bila suština današnjeg sastanka.

08.04.2014.

Saopštenje: Ivanović u Briselu učestvovao na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja"

Saopštenje: Ivanović u Briselu učestvovao na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja"

Drugog dana posjete Briselu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović učestvovao je na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja". Konferencijom je predsjedavao komesar za poljoprivredu Evropske komisije, Dacian Ćolos. Komesar Ćolos čestitao je Ministarstvu poljoprivrede i Mreži za ruralni razvoj Crne Gore na uspješno realizovanom projektu i dodao da je uključivanje svih aktera zainteresovanih za razvoj poljoprivrede veoma bitno za jačanje procesa koji se odvijaju od dna ka vrhu. "Nema univerzalnih rješenja, već svaka zemlja za sebe treba da nađe ona rješenja koja će dovesti do najbržeg razvoja", istakao je komesar Ćolos.

07.04.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović u Briselu razgovarao sa predstavnicima EK

Saopštenje: Ministar Ivanović u Briselu razgovarao sa predstavnicima EK

Crna Gora je ostvarila napredak u ispunjenju otvarajućih mjerila za poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na oblasti poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo, ocijenili su predstavnici Evropske komisije danas u Briselu, na sastanku sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petrom Ivanovićem.

06.04.2014.

Saopštenje: Veća podrška FAO crnogorskim poljoprivrednim gazdinstvima

Saopštenje: Veća podrška FAO crnogorskim poljoprivrednim gazdinstvima

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija (FAO) pojačaće u narednom periodu podršku Crnoj Gori u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na porodičnim gazdinstvima. Podrška, jedne od najznačajnijih svjetskih organizacija za oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane, biće usmjerena na snaženje politika koje u cilju podizanja konkuretnosti crnogorskih porodičnih gazdinstava sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i na edukaciju samih poljoprivrednika, ocijenjeno je na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i prvog čovjeka FAO organizacije Hoze Graciano da Silve.

04.04.2014.

Saopštenje: Na Sajmu hrane u Budvi održan okrugli sto „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“

Saopštenje: Na Sajmu hrane u Budvi održan okrugli sto „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“

Ponuda domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima na primorju bolja je nego ranijih godina, ali nedovoljna da bi zadovoljila tražnju turista za crnogorskim proizvodima i potrebu naših proizvođača da plasiraju proizvode kroz takozvani „tihi izvoz“, ocijenjeno je danas na okruglom stolu održanom na Sajmu hrane u Budvi.

04.04.2014.

Odgovor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja grupi NVO

Povodom tvrdnji grupe nevladinih organizacija (Green Home, Centar za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore, Ozon, Breznica, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS, Zeleni Crne Gore i Crnogorsko društvo ekologa) da ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović nije želio da ih primi, kako bi razgovarali na temu lovstva u Crnoj Gori, te da će bojkotovati okrugli sto o nacrtu metodologije na koji su od strane Ministarstva pozvani saopštavamo:

03.04.2014.

Saopštenje: Pomoćnik ministra za poljoprivredu Danijela Stolica otvorila 40. Sajam hrane u Budvi

Saopštenje: Pomoćnik ministra za poljoprivredu Danijela Stolica otvorila 40. Sajam hrane u Budvi

Samo uprjeđenjem kvaliteta crnogorski proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda mogu postati konkuretniji. Uz obezbjeđivanje kontinuiranih količina kvalitetnih proizvoda imaće više šansi da plasiraju svoje proizvode kroz turističku privredu, ocijenila je danas pomoćnik ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, otvarajući 40. Sajam hrane u Budvi, a istovremeno i 23. Sajam turizma i 20. Sajam ekologije.

03.04.2014.

JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva nevladine organizacije, koje imaju utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblasti šumarstva i lovstva, da predlože kandidata/kinju, za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

03.04.2014.

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade povodom usvajanja Strategije razvoja šumarstva i drvne industrije 2014-2023. godine s Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, Izvještajem sa javne rasprave i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za period 2014-2016. godine... Video

02.04.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović otvorio konferenciju EK povodom završetka „Putujuće radionice“ u cilju unaprjeđenja ruralnog razvoja

Saopštenje: 	Ministar Ivanović otvorio konferenciju EK povodom završetka „Putujuće  radionice“ u cilju unaprjeđenja ruralnog razvoja

Poljoprivreda u Crnoj Gori postaje sve važnija. Polako se mijenja način razmišljanja o ovoj djelatnosti. Napuštamo okvire socijale i korak po korak idemo ka agro-biznisu. Ipak, još mnogo toga treba uraditi – ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović, pozdravljajući danas u Podgorici učesnike završne konferencije „Putujuća radionica“, u okviru koje su predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija za ruraralni razvoj obišli 15 crnogorskih poljoprivrednih gazdinstava i lično se uvjerili u mogućnosti proizvodnje voća, povrća, meda, vina, mesa, mlijeka.... u Crnoj Gori.