Manja slova Veća slova RSSVijesti

08.12.2015.

Najava: Privredna delegacija Slovenije na čelu sa ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Privredna delegacija Slovenije na čelu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Dejanom Židanom boraviće sjutra, 09. decembra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića.

07.12.2015.

Najava: U Podgorici počinje Balkanska konferencija na temu drvne industrije

Komitet za drvo Ujedinjenih nacija i Organizacije za hranu i poljoprivredu(UNECE/FAO) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizuje Balkansku konferenciju na temu drvne industrije, 08. i 09. decembra u Podgorici.

05.12.2015.

Saopštenje: Ministar Ivanović otvorio Maslinijadu u Starom Baru

Saopštenje: Ministar Ivanović otvorio Maslinijadu u Starom Baru

Broj maslina u Crnoj Gori dostigao je 490 hiljada, zahvaljujući vrijednim maslinarima i agrobudžetskim mjerama čiji je cilj zasnivanje novih, rekonstrukcija i revitalizacija postojećih zasada, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvarajući 14. po redu Maslinijadu u Starom Baru. Ministar je poručio da, i pored ostvarenih uspjeha i pomaka, mora i u ovoj oblasti raditi više i pratiti evropski trendovi savremene berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja.

04.12.2015.

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježilo Svjetski dan zemljišta

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježilo Svjetski dan zemljišta

U susret 5. decembru - Svjetskom danu zemljišta, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je danas niz aktivnosti koje imaju za da ukažu na značaj očuvanja zemljišta. U dvorištu OŠ “Savo Kažić” đaci, roditelji, nastavnici i predstavnici više resora u Vladi Crne Gore zajednički su usadili sadnice trešnje, višnje, jabuke i kruške. Na Univerzitetu Donja Gorica održana je konferencija posvećena očuvanju i održivom korišćenju zemljišta u cilju obezbjeđenja dovoljnih količina kvalitetne hrane.

03.12.2015.

Najava: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježava Svjetski dan zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u susret Svjetskom danu zemljišta - 5. decembru, organizovaće sjutra, 4. decembra, niz aktivnosti u cilju obilježavanja tog datuma.

02.12.2015.

Najava: MPRR u saradnji sa EBRD i FAO organizuje radionice na temu geografske zaštite proizvoda od mesa sa sjevera CG

Ministarstvo poljoprivrede u ruralnog razvoja Crne Gore u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) organizovaće danas i sjutra radionice za proizvođače mesa sa sjevera Crne Gore. Tema radionice biće upoznavanje sa procedurom zaštite geografskog porijekla za proizvode od mesa, podizanje svijesti o potencijalima tih proizvoda i benefitima, kao i planiranje narednih koraka sa ciljem zaštite porijekla tradicionalnih proizvoda sa sjevera Crne Gore.

30.11.2015.

Saopštenje: Inoviran Sporazum o sufinansiranju osiguranja u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i "Lovćen osiguranje" potpisali su 16.11.2015. godine novi Sporazum o sufinansiranju premije osiguranja za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. U odnosu na prethodni iz 2012. godine izmijenjena je procedura ostvarivanja prava na podršku osiguranju.

29.11.2015.

Proizvođači sira tokom studijske posjete učili o zaštiti proizvoda na iskustvu kolega iz Slovenije

Proizvođači sira tokom studijske posjete učili o zaštiti proizvoda na iskustvu kolega iz Slovenije

Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina tokom studijske posjete Sloveniji i razgovora sa kolegama iz Udruženja proizvođača zaštićenog Bovškog sira uvjerili su se da je potrebno da se još snažnije udruže i intenzivnije krenu u izradu proizvođačke specifikacije kao osnovnih preduslova za zaštitu sira koji proizvode geografskom oznakom. U procesu sertifikacije imaće, kao i do sada, snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je organizovalo studijsku posjetu i konstatno radi na informisanju i podsticanju proizvođača da uđu u taj proces.

28.11.2015.

Otvoren vodovod u šavničkom selu Bijela, zaseoku Podgradina

Otvoren vodovod u šavničkom selu Bijela, zaseoku Podgradina

Zajedničkim doprinosom Ministarstva poljoprivrede, Opštine Šavnik i mještana u selu Bijela otvoren je novoizgrađeni vodovod koji će snabdijevati 28 domaćinstava u zaseoku Podgradina. Rješavanjem pitanja vodosnabijevanja u mjestu koje se može pohvaliti da ima znatan broj mlađih stanovnika, mahom stočara, poboljsane su mogućnosti za dalji razvoj poljoprivrede i ostanak na ognjištima sadašnjih i budućih generacija.

27.11.2015.

VII Dječiji Parlament

VII Dječiji Parlament

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović odgovarao je danas na pitanja u okviru Dječijeg parlamenta. Na pitanje da objasni “zašto su neki proizvodi iz uvoza jeftiniji od onih koji se proizvode kod nas (npr. flaširana voda, mlijeko...) i kako se kontroliše ispravnost tih proizvoda” Ministar je odgovorio: