Manja slova Veća slova RSSVijesti

24.12.2014.

Saopštenje: U Nikšiću otvoren Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Saopštenje: U Nikšiću otvoren Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda Proizvodi sa područja opštine Nikšić predstavljeni su danas u gradu pod Trebjesom, na Novogodišnjem sajmu lokalnih proizvoda, koji se prvi put organizuje. Dvodnevna manifestacija održava se na inicijativu Opštine Nikšić, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

24.12.2014.

Saopštenje: Prezentaciji IPARD like projekta u Tuzima i Golubovcima prisustvovalo stotinjak proizvođača

Saopštenje: Prezentaciji IPARD like projekta u Tuzima i Golubovcima prisustvovalo stotinjak proizvođača

Tokom prezentacije IPARD like javnog poziva, održane u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci, poljoprivrednike sa tog područja uglavnom su zanimale mogućnosti i uslovi za bespovratnu podršku investicijama u plasteničku proizvodnju i izgradnju objekata u stočarstvu, naročito kozarstvu. S tim u vezi, posebno su ih zanimale mogućnosti da nabave atest za objekat zaštićenog prostora, kao i mogućnost da prevaziđu problem koji imaju na lokalnom nivou sa pribavljanjem građevinske dozvole za gradnju objekata za stoku.

19.12.2014.

Poljoprivredni proizvođači IPARD like projekat vide kao odličnu priliku da unaprijede proizvodnju i povećaju konkuretnost

Poljoprivredni proizvođači IPARD like projekat vide kao odličnu priliku da unaprijede proizvodnju i povećaju konkuretnost

IPARD like javni poziv za dodjelu bespovratne podrške za investicije u porodična poljoprivredna gazdinstva predstavljen je na terenu u skoro svim crnogorskim opštinama, uz izuzetno interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Mnogi od njih smatraju da je projekat vrlo povoljna prilika da investiraju u svoja gazdinstva, unaprijede proizvodnju i povećaju konkuretnost, kako bi opstali kao poljoprivrednici u procesu integracija u EU.

19.12.2014.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like, 23. decembra u Tuzima i Golubovcima

Predstavljanje IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva biće organizovano naredne sedmice, 23.decembra, i u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

19.12.2014.

Saopštenje: Isplaćene premije za tov junadi završen do polovine decembra

Kao što je najavljeno, poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove za ostvarivanje premije za tov i okončali tov u prvoj polovini decembra isplaćeno je 57,460 eura za 443 tovna grla (junad, bikovi i volovi). Podsjećamo da je isplata premija za stočarsku proizvodnju za 2014. godinu izvršena početkom mjeseca. Međutim, razumijevajući potrebe poljoprivrednih proizvođača izvršili smo isplatu i za tov koji je završen u međuvremenu.

19.12.2014.

Saopštenje: Za unapređenje kvaliteta mlijeka još 28 proizvođača dobilo 25 hiljada eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izvršilo je uplatu 24.851 eura podrške za 28 proizvođača sirovog mlijeka koji su ispunili uslove prvog i drugog javnog poziva za unaprjeđenje kvaliteta mlijeka. Zajedno sa prvom isplatom, koja je realizovana u novembru, za ukupno 64 proizvođača sirovog mlijeka isplaćeno je 49.989 eura, dok je ukupna vrijednost realizovanih investicija 83.315 eura.

18.12.2014.

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore povodom utvrđivanja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama i usvajanja Programa razvoja lovstva Crne Gore za period 2014 - 2024 godina, sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu...

18.12.2014.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu programa razvoja lovstva 2014-2024 godine i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu na program

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uputilo je 7. novembra 2014. Javni poziv zainteresovanoj javnosti da se uključi u javnu raspravu i doprinese razmatranju Nacrta programa razvoja lovstva 2014 - 2024 godine i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu na Program razvoja lovstva 2014 - 2024 godine. Prema Programu javne rasprave, prezentacija ovih dokumenata, održana je 21. novembra 2014. godine na Cetinju. Izvještaj sa javne rasprave možete preuzeti ovdje

17.12.2014.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like sjutra u Plavu, Andrijevici, Baru i Ulcinju

Predstavnici Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra, 18. decembra, prezentaciju IPARD like projekta bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva, u još četiri opštine u Crnoj Gori.

17.12.2014.

Saopštenje: Spoljnotrgovinska razmjena poljoprivrednim proizvodima za deset mjeseci 2014. godine

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period januar-oktobar 2014. godine, prema prelimina-rnim podacima MONSTAT, iznosila je 1.766,8 miliona eura ili 2% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Vrijednost ukupno izvezene robe je 275,2 miliona eura (11,2% manje u odnosu na isti period prethodne godine), dok je ukupna vrijednost uvoza 1.491,6 miliona eura (0,1% manje u odnosu na isti period prethodne godine). Pokrivenost ukupnog uvoza izvozom iznosila je 18,4% (u istom periodu prethodne godine iznosila je 20,7%).