Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

30.12.2016.

Наредба о забрани држања живине на отвореном простору и спровођењу мјера за спречавање појаве и ширења високо патогене авијарне инфлуенце

Ради спречавања појаве и ширења високо патогене авијарне инфлуенце инфлуенце птица са дивљих птица на домаћу живину Министарство пољопривреде и руралног развоја је донијело Наредбу о забрани држања живине на отвореном простору и спровођењу мјера за спријечавање појаве и ширења високо патогене авијарне инфлуенце, која је објављена у “Службеном листу ЦГ”, број 81/16

29.12.2016.

Почела једанаеста кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Почела једанаеста кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Једанаеста кампања оралне вакцинације лисица и дивљих месоједа против бјеснила почела је данас, избацивањем мамаца са вакцинама из авиона који ће у наредних пет до седам дана надлијетати цијелу територију Црне Горе, изузимајући водене и урбане површине.

27.12.2016.

Савез пчеларских организација кроз ИПА ЕУ реализује пројекат "Пчеларство без граница"

Савез пчеларских организација Црне Горе реализоваће пројекат „Пчеларство без граница“, који је наша организација пчелара добила кроз ИПА ЕУ програм прекограничне сарадње између Црне Горе и Србије. Савез је већ објавио два јавна позива за црногорске пчеларе који ће се реализовати кроз овај пројекат.

23.12.2016.

Представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове одржали састанак са власницима живинарских фарми

Представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове одржали састанак са власницима живинарских фарми

У циљу ближег информисања држаоца живине о препорукама које треба да спроводе након појаве првог случаја птичијег грипа код дивљих птица у Црној Гори, представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарну политику одржали су састанак са власницима већих живинарских фарми у Црној Гори. Састанку који је одржан у Даниловграду присуствовало је 25 произвођача.

23.12.2016.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАОЦЕ ОВАЦА/КОЗА И СВИЊА: Обавезни годишњи попис оваца, коза и свиња на дан 31. децембар 2016. године

Министарство пољопривреде и руралног развоја – Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обавјештава све држаоце оваца/коза и свиња у Црној Гори да пријаве годишњи попис оваца/коза и свиња и испуне своју обавезу која је утврђена Законом о идентификацији и регистрацији животиња (Сл. лист РЦГ, бр. 48/07 и Сл. лист ЦГ, бр. 73/10 и 48/15).

22.12.2016.

Најава: Презентација пројекта ИПАРД лике 1.2 у Шавнику, Жабљаку, Никшићу и Плужинама

Представници Директората за плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја одржаће 26. и 27. децембра 2016. године презентацију ИПАРД лике 1.2 јавног позива за додјелу средстава бесповратне подршке инвестицијама у пољопривредна газдинства, у општинама Шавник, Жабљак, Никшић и Плужине.

20.12.2016.

Потврђен први случај птичијег грипа код дивљих птица у Црној Гори

Потврђен први случај птичијег грипа код дивљих птица у Црној Гори

У Црној Гори потврђен је први случај авијарне инфлуенце, односно птичијег грипа. Вирус високо патогене авијарне инфлуенце типа Х5Н5 дијагностикован је, приликом редовног мониторинга, код једне дивље патке са подручја Скадарског језера, саопштено је данас из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарну политику Министарства пољопривреде.

20.12.2016.

Колашин под посебном пажњом контроле газдовања шумским ресурсима

Колашин под посебном пажњом контроле газдовања шумским ресурсима

Представници међуресорске оперативне радне групе формиране са циљем да спроведе активности на испитивању легалности промета дрвних сортимената у Црној Гори боравили су данас у Колашину.

19.12.2016.

Заштићена географска ознака „Његушки пршут“

Заштићена географска ознака „Његушки пршут“

Његушки пршут први је црногорски производ који је националним законодавством заштићен као ознака квалитета. Процедуру заштите покренуло је и у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја успјешно реализовало Удружење произвођача његушких специјалитета са Цетиња. Први заштићен производ за Црну Гору представља значајан корак на путу заштите малих произвођача и традиционалних метода производње, као и заштите од злоупотреба и имитација у сектору производње хране.

15.12.2016.

Оперативна радна група на Божају започела активности на контроли промета дрвних сортимената

Оперативна радна група на Божају започела активности на контроли промета дрвних сортимената

Дан након што је на састанку у Министарству пољопривреде формирана, стална радна оперативна група састављена од представника надлежних институција, кренула је са радом на терену у циљу испитивања легалности промета дрвних сортимената у Црној Гори. Представници институција данас су посјетили гранични прелаз Божај, гдје су у сарадњи са царинском службом прегледали документацију која је пратила извоз посљедњих пошиљки дрвних сортимената, као и камиона који су се са том врстом робе затекли на прелазу.