Manja slova Veća slova RSSVijesti

01.02.2016.

Konkurs za najbolje fotografije na temu crnogorske poljoprivrede

U cilju promocije poljoprivrede, autohtonih proizvoda, ruralnih područja, šansi za agrobiznis, otvaranje radnih mjesta i predstavljanja Crne Gore kao države u kojoj se proizvode kvalitetni poljoprivredni proizvodi, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisuje Konkurs za najbolje fotografije na temu crnogorske poljoprivrede.

01.02.2016.

Javni poziv zainteresovanoj javnosti da se uključe u postupak pripreme nacrta zakona o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Na osnovu člana 7 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona („Službeni list CG“, br. 12/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upućuje

30.01.2016.

Reagovanje MPRR povodom teksta u DN „Vijesti“ pod naslovom „Sami u borbi protiv štetočine“ i naslovom „Surlaš mijenja izgled grada“, kao i istog teksta na portalu "Boka news"

Netačna je tvrdnja novinara DN „Vijesti“ Siniše Lukovića da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja "ostavilo pojedine lokalne uprave na cjedilu da se sami izbore sa naletom štetočine koja uništava palme“. Dokument koji je usvojila lokalna samouprava Tivat u kojem se predlaže planiranje sredstava u budžetu za zaštitu palmi je obaveza opštine, a ne iznuđen potez. Za suzbijanje palminog surlaša veoma je bitno pravilno informisanje javnosti. Zato smo i ranije pozivali DN "Vijesti" da se okanu podmetanja i aktivno uključe u informisanje javnosti i držaoca bilja. Poziv je i dalje otvoren.

22.01.2016.

Potpisan Sporazum o saradnji između agencija za plaćanje Crne Gore i Hrvatske

Potpisan Sporazum o saradnji između agencija za plaćanje Crne Gore i Hrvatske

Crna Gora će imati punu podršku i konkretnu pomoć Hrvatske u implementaciji fondova Evropske unije namijenjenih poljoprivredi. Intenzivnija saradnja dvije zemlje u tom pravcu danas je i konkretnije definisana potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Hrvatske. U Herceg Novom, potpis na ovaj dokument stavili su čelni ljudi dvije institucije Blagota Radulović i Ante Pezo, a potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović...

19.01.2016.

Vlada Mađarske i FAO dodjeljuju stipendije za master studije iz poljoprivrednih nauka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Crnoj Gori i Vladom Mađarske obezbijedilo mogućnost edukacije crnogorskih studenata i farmera. Do sada je obezbijeđeno više stipendija za školovanje u Mađarskoj, posebno u oblasti veterine. Dodatno, kroz FAO stipendije stvaraju se uslovi da crnogorski studenti agrarnih nauka dobiju šansu da se usavršavaju na fakultetima u Mađarskoj i stečeno znanje primjene u crnogorskoj poljoprivredi.

18.01.2016.

Učešće ministra Ivanovića na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu značajno za crnogorsku poljoprivredu

Učešće ministra Ivanovića na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu značajno za crnogorsku poljoprivredu

Učešće crnogorske delegacije na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu koji se prethodna četiri dana održavao u Berlinu u okviru najvećeg Sajma poljoprivrede „Zelena nedjelja“, biće značajan za dalji razvoj crnogorske poljoprivrede.Ministar Ivanović potpisao dva sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, dogovorena partnerstva sa više zemalja, iz EU iskazana podrška pregovaračkom procesu crnogorske poljoprivrede.

18.01.2016.

Odgovor MPRR na tvrdnje stočara Mijaila Kneževića iznešene u DN Dan

Milo nam je i što gospodin Knežević insistira na primjeni pravila i zakona i priznaje da smo postupili u skladu sa pravilima. Zato nam nije jasno zašto, koristeći usluge novinara I.M., pokušava da dobije sredstva iz programa IPRAD-like, kada je obradom podnijete prijave utvrđeno da ne ispunjava kriterijume propisane Operativnim priručnikom.

17.01.2016.

Na Ministarskom samitu u Berlinu usvojen završni Kominike

Na Ministarskom samitu u Berlinu usvojen završni Kominike

Trećeg dana 8. Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu u Berlinu održan je samit ministara poljoprivrede zemalja svijeta na kome je usvojen zajednički Kominike, dokument koji daje smjernice za preduzimanje daljih aktivnosti u oblasti poljoprivrede.

16.01.2016.

Ministar Ivanović u Berlinu potpisao dva sporazuma o saradnji u poljoprivredi. Održano više bilateralnih sastanaka

Ministar Ivanović u Berlinu potpisao dva sporazuma o saradnji u poljoprivredi. Održano više bilateralnih sastanaka

Drugog dana boravka na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu crnogorska delegacija imala je više bilateralnih susreta. Potpisani su sporazumi o saradnji u resorima poljoprivrede sa Slovenijom i Baden-Virtembergom.

15.01.2016.

U Berlinu otvoren 8. Globalni forum za hranu i poljoprivredu i 90. Sajam poljoprivrede "Zelena nedjelja"

U Berlinu otvoren 8. Globalni forum za hranu i poljoprivredu i 90. Sajam poljoprivrede "Zelena nedjelja"

U prisustvu više od 1.200 zvanica i 85 ministara poljoprivrede iz svijeta u Berlinu je otvoren 8. Globlani forum za hranu i poljoprivredu(GFFA) i 90. sajam poljoprivrede "Zelena nedjelja". U odvojenom razgovoru sa ministrom poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore prof. dr Petar Ivanović zahvalio se na pozivu da četvrtu godinu za redom učestvuje u radu GFFA i istakao značaj potpisanih sporazuma sa pokrajinama Bavarska, Sarland i Baden-Virtemberg i Federalnim Institutom za procjenu rizika (BfR) za buduću saradnju.