Manja slova Veća slova RSSVijesti

27.11.2014.

Izmjena Stručnog uputstva za postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja naročito opasne zarazne bolesti plavog jezika

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Veterinarska uprava je, 27. novembra 2014. godine, donijelo Izmjenu stručnog uputstva za postupanje u cilju sprječavanja pojave i širenja zarazne bolesti plavi jezik na teritoriju Crne Gore, sa teritorije Srbije, kojom se van snage stavljaju odredbe koje se odnosi na obavezu uzorkovanja krvi životinja po dospijeću pošiljke u depo klanice i njihovo ispitivanje u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji.

27.11.2014.

Saopštenje: Otkupljeni svi tržišni viškovi jagnjadi u 2014. godini

Poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori otkupljeni su svi ovogodišnji tržišni viškovi jagnjadi, kroz organizovan otkup koji je realizovan u periodu septembar-novembar. Ukupna težina 14.499 isporučenih jagnjadi iznosi 676.090 kg žive vage, odnosno 333.045 kg mesa ili prosječno 23 kg mesa po jagnjetu. Otkup je izvršen od 1.062 poljoprivredna proizvođača. Ukupna vrijednost isplaćena proizvođačima od strane otkupljivača iznosi oko 1,5 miliona eura.

27.11.2014.

Najava: Radna posjeta ministra Ivanovića Opštini Petnjica

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 28. novembra, u radnoj posjeti opštini Petnjica. Nakon sastanka sa predsjednikom Opštine i razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima, Ministar će svečano otvoriti vodovod Trpezi-Lazi.

27.11.2014.

Najava: Počela radionica o Zakonu o maslinarstvu i maslinovom ulju

Za proizvođače maslinovog ulja, kao i relevantne institucije nadležne za sprovođenje Zakona o maslinarstvu, danas počinje radionica na temu „Zakon o maslinarstvu i maslinovom ulju“, koja će trajati dva dana, 27-28 novembra.

27.11.2014.

Najava: U Danilovgradu predavanje o savremenom uzgoju trešnje

Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće sjutra, 28. novembra, u Danilovgradu, radionicu na temu “Savremeni uzgoj trešnje”.

27.11.2014.

Ministar Ivanović uputio je povodom jubileja Radio i Televizije CG čestitku generalnom direktoru RTVCG Radu Vojvodiću, direktorici TVCG Radojki Rutović i direktoru RCG Radojici Bulatoviću

Izvještavanje Radija tokom sedam i Televizije tokom pet decenija, svjedoči o brojnim političkim, društvenim i ekonomskim dešavanjima na našim prostorima, i šire. Profesionalizam zaposlenih učvrstio je povjerenje građana i pozicionirao javni servis u pouzdane izvore informisanja. Odgovornost prema građanima, posvećenost i pregalaštvo zaposlenih, krase obje medijske kuće i danas, u vremenu oštre konkurencije, često vođeno rastućom potrebom za senzacionalizmom. I u takvim uslovima javni servis opstaje i ispunjava svoju misiju - informiše i edukuje.

26.11.2014.

Pitanja DN “Vijesti” vezana za izradu nacrta strategije razvoja poljoprivrede i odgovori Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upućeni redakciji 26.11.2014.

Konzorcijum MICRO PROJEKT d.o.o. Podgorica / MICRO PROJEKT d.o.o. Split / CEED Consulting d.o.o. (Crna Gora) nije radio na izradi Nacrta strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za period 2014-2020, odgovoreno je danas dnevnim novinama "Vijesti", na pitanje da li je navedeni konzorcijum učestvovao u izradi ili pripremi ovog strateškog dokumenta.Konzorcijum je, kako je MPRR navelo u odgovoru,uradio šest sektorskih analiza, koje su koštale neuporedivo manje nego sve ranije sektorske studije, a 100 puta manje od iznosa koji je naplatila izvjesna dekanica, supruga izvjesnog suvlasnika izvjesnih dnevnih novina.

24.11.2014.

Ministar Ivanović na zasijedanju Dječijeg parlamenta istakao važnost edukacije i obrazovanja najmlađih u oblasti poljoprivrede

Ministar Ivanović na zasijedanju Dječijeg parlamenta istakao važnost edukacije i obrazovanja najmlađih u oblasti poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u proteklih godinu dana pokrenulo je više projekata koji se odnose na edukaciju djece, ne samo u dijelu približavanja poljoprivrede najmlađoj populaciji, već i u cilju popularizacije kvalitetne ishrane i zdravih stilova života. O aktivnostima Ministarstva koje su usmjerene ka djeci govorio je danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović na zasijedanju Dječijeg parlamenta u Skupštini Crne Gore.

21.11.2014.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Savez pčelarskih organizacija realizuju projekat „Pčela i med“

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Savez pčelarskih organizacija  realizuju projekat „Pčela i med“

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore krenuli su u realizaciju projekta „Pčela i med“, s ciljem edukacije najmlađe populacije o pčelarstvu, sektoru poljoprivredne proizvodnje koji u Crnoj Gori sve više dobija na značaju. Danas su obišli osnovne škole „Mahmut Lekić“ u Tuzima, i „Milan Vukotić“ u Golubovcima, gdje su sa učenicima četvrtog razreda razgovarali na temu p;elarstva i podijelili drvene table na kojma su djeca odslikavala motive pčela i meda. Planiran je i obilazak drugih škola u svim crnogorskim opštinama.

21.11.2014.

Na Cetinju predstavljen Nacrt programa lovstva 2014-2024 i Nacrt strateške procjene uticaja na životnu sredinu na program

Nacrt programa razvoja lovstva 2014-2020 na sveobuhvatan način daje uvid u sadašnje stanje lovstva u Crnoj Gori, realno planira gazdovanje, razvoj i unaprjeđivanje ove oblasti u narednom desetogodišnjem periodu. Tako su ga ocijenili većina učesnika javne rasprave koja se održala danas na Cetinju, gdje se diskutovalo istovremeno i o Nacrtu strateške procjene uticaja na životnu sredinu na program razvoja 2014 – 2024.