Manja slova Veća slova RSSVijesti

11.09.2014.

Saopštenje: Vlada odobrila organizovan otkup jagnjadi

Vlada Crne Gore prihvatila je inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i podržala i ove godine organizovan otkup jagnjadi. Otkup će se realizovati uz zajedničko učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, Investiciono-razvojnog fonda, Saveza penzionera Crne Gore i predstavnicima mesne industrije: Mesopromet - Bijelo Polje, Goranović – Nikšić i Gradina - Rožaje. Ovogodišnja otkupna cijena iznosi 2,30€/kg žive vage, odnosno 4,30 €/kg obrađenog mesa.

11.09.2014.

Sapštenje: Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prisustvovali Skupštini SWG u Makedoniji

Sapštenje: Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prisustvovali Skupštini SWG u Makedoniji

Direktor Direktorata za IPARD plaćanja, Blagota Radulović i direktor Direktorata za ruralni razvoj, Darko Konjević prisustvovali su 30. Sjednici Skupštine Stalne radne grupe za ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG), koja je održana 10. i 11. septembra u Strugi u Makedoniji.

11.09.2014.

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore

Izjava ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića nakon sjednice Vlade Crne Gore povodom usvajanja Informacije o otkupu jagnjadi za 2014. godinu... Video

08.09.2014.

Saopštenje: Susret Ivanović - Štajnaker

Saopštenje: Susret Ivanović - Štajnaker

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se danas sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker.

06.09.2014.

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo poljoprivrede zajednički podržali rekonstrukciju OŠ "18. oktobar" na Bioču

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo poljoprivrede zajednički podržali rekonstrukciju OŠ  "18. oktobar" na Bioču

Učenici OŠ „18.oktobar“ na Bioču, njih oko 50, ove školske godine časove će pohađati u mnogo boljim uslovima. Zajedničkom podrškom Ministarstva prosvjete i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja rekonstruisan je krov škole, urađena nova fasada, a objekat je dijelom renoviran i u unutrašnjosti. Poboljšanje uslova za školovanje djece, znači i bolji kvalitet života njihovih porodica, predstavlja preduslov oživljavanja ovog ruralnog područja, a ujedno i šansu za dugoročniji razvoj poljoprivrede, kao osnovne djelatnosti stanovništva koje živi na području Bioča. Školu je posjetio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović sa saradnicima, i tom prilikom uručio donaciju u kompjuterskoj opremi i knjigama, među kojima i publikaciju „Poljoprivreda za djecu“.

06.09.2014.

Reagovanje Ministarstva poljoprivrede na tvrdnje poslanika DF-a Branke Bošnjak u tekstu u DN "Vijesti", “Suština je da ne želite stručnjake”.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je u svom prvom reagovanju iznijela dvije neistine. Umjesto da se izvini, u drugom obraćanju poslanica Bošnjak iznosi još dvije neistine, tvrdeći pri tom da je suština da ne želimo stručnjake u Ministarstvu poljoprivrede, što nije istina Problem je, izgleda, u tome što u radnoj grupi nema lica koja bi željela poslanica Bošnjak. A za tako nešto moraće malo da se pomuči, jer ona i partija kojoj pripada svoju "stručnost" pokazuju na izborima.

05.09.2014.

Saopštenje: Pomoćnik ministra za ruralni razvoj Darko Konjević u Pljevljima otvorio V Regionalnu izložbu meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme

Saopštenje: Pomoćnik ministra za ruralni razvoj Darko Konjević u Pljevljima otvorio V Regionalnu izložbu meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme

Da pčelarstvo u Crnoj Gori sve više dobija na značaju i predstavlja oblast poljoprivrede koja brzo ide u pravcu unapređenja, potvrdila je i peta Regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme koja je danas održana u Pljevljima. Izložba, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i organizaciji Sekretarijata za privredu opštine Pljevlja, okupila je 51 izlagača iz Crne Gore.

01.09.2014.

Obavještenje o rezultatima Javnog poziva nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je 01.08.2014. godine uputilo Javni poziv nevladinim organizacije, koje imaju utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblasti šumarstva i lovstva, da predlože kandidata/kinju, za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

01.09.2014.

Reagovanje MPRR povodom teksta u DN „Vijesti“, sa nadnaslovom „Vidaković o prioritetima Vlade“ i naslovom „Reforme ili propadosmo“

Reforme u sektoru poljoprivrede odavno su počele i na žalost gospodina Vidakovića i DN "Vijesti", daju rezultate. Razlog za reagovanje MPRR nije različito promišljanje ili zaključivanje sagovornika koje koriste DN "Vijesti", već konstantno iznošenje neistina u kampanji koju ova novina sprovodi protiv Ministartsva poljoprivrede, kao i nepoštovanje novinarskih standarda i kodeksa.

01.09.2014.

Spoljnotrgovinska razmjena poljoprivrednim proizvodima za period januar-jul 2014

U prvih sedam mjeseci 2014. godine, u odnosu na isti period prošle godine, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda veći je za 54,4% (ili 16,5 miliona EUR), dok je uvoz veći za 3,4% (ili za 8,9 miliona EUR). Značajno je povećano učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnoj spoljno-trgovinskoj razmjeni, a posebno na strani izvoza, gdje u ukupnom izvozu poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 26,6%. Povećana je i pokrivenost uvoza izvozom. Naime, u prethodne četiri godine pokrivenost uvoza izvozom bila je ispod 12%, dok je u prvih sedam mjeseci 2014. godine iznosila 17,3% (što znači da je ostvaren rast od 5,7%). Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda veća je za 8,7% u odnosu na isti period prošle godine. Glavni partneri, kako u uvozu, tako i u izvozu, i dalje su zemlje CEFTA i EU.