Manja slova Veća slova RSSVijesti

15.10.2014.

Najava: Posjeta ministra Ivanovića Opštini Nikšić

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 16. oktobra u radnoj posjeti Opštini Nikšić

15.10.2014.

Saopštenje: Predstavnici Evropske komisije obišli gazdinstva crnogorskih poljoprivrednika

Saopštenje: Predstavnici Evropske komisije obišli gazdinstva crnogorskih poljoprivrednika

Predstavnici Evropske komisije, Generalnog direktorata za poljoprivredu, proširenje i bezbjednost hrane i potrošače, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obišli su danas gazdinstva crnogorskih poljoprivrednika kao i Kuću meda.

15.10.2014.

Saopštenje: Održana Konferencija „Osiguranje u poljoprivredi“

Saopštenje: Održana Konferencija „Osiguranje u poljoprivredi“

Poljoprivredna proizvodnja danas nezamisliva je bez adekvatnog osiguranja, imajući u vidu sve izraženije klimatske promjene i česte nepredvidive vremenske nepogode, koje evidentno je pogađaju i crnogorsku poljoprivredu. Broj poljoprivrednika u Crnoj Gori koji je iskoristio podršku Ministarstva poljoprivrede u sufinansiranju 50 odsto premija osiguranja, nije na zadovoljavajućem nivou, ali je napravljen pomak – broj zaključenih osiguranja od 2012. Porastao sa 2 na 14 u ovoj godini. Pronalaženje modaliteta koji će bolje zaštiti poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, podići standarde proizvodnje i proširiti tržišni prostor osiguravajućim kućama upravo je bio cilj konferencije koja je danas održana u Podgorici.

14.10.2014.

Najava: Ministarstvo poljoprivrede, ANO i NBOCG organizuju Konferenciju „osiguranje u Poljoprivredi“

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nacionalni biro osiguravača (NBOCG) i Agencija za nadzor osiguranja (ANO) organizuju sjutra, 15. oktobra, u Podgorici, Konferenciju „Osiguranje u poljoprivredi“.

14.10.2014.

U Podgorici održan sedmi sastanak Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva

U Podgorici održan sedmi sastanak Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvorio je danas u Podgorici Sedmi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, na kome je predstavljen napredak u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, zatim veterinarske i fitosanitarne politike, kao i ribarstva, koji je Crna Gora postigla od prethodnog sastanka u Briselu, 6. novembra. Delegaciju Evropske komisije, predvodio je zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Tomas Hajlajter.

13.10.2014.

Saopštenje: U septembru otkupljeno 2,21 miliona litara mlijeka

Iako su pojedini otkupljivači uveli restrikcije u otkupu mlijeka, u septembru ove godine otkupljeno je 2.213.869 litara mlijeka ili za 17.000 litara više nego u septembru 2013.Ukupan otkup mlijeka u periodu januar-septembar iznosi 18.810.348 litara i za 2,87% je veći u odnosu na januar-septembar 2013 godine.

13.10.2014.

Najava: Sedmi Sastanak Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva biće održan u Podgorici

Sedmi sastanak Pododbora za oblast Poljoprivrede i ribarstva održaće se u Podgorici 14. oktobra 2014. Sastanak će otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tomas Hajlajter.

12.10.2014.

Odgovor organizatorima sajma poljoprivrednih proizvoda u Petnjici kojima „nije dovoljno“ 500 eura podrške MPRR

Predsjednica Organizacionog odbora poljoprivrednog sajma u Petnjici, Sabaheta Novalić uputila je dopis ministru Ivanoviću u kojem poručuje da će vratiti opredijeljeni iznos podrške za organizovanje ovog događaja u iznosu od 500 eura, jer, kako je kazala „to nije dovoljno“. Gospođa Novalić ističe da se finansijskim iznosom podrške jednoj manifestaciji mjeri spremnost Ministarstva da pomogne razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore. Ministar Ivanović u odgovoru na dopis, između ostalog, ističe da je saglasan da navedeni iznos vrate u Budžet, jer se mi u Ministarstvu poljoprivrede ne bavimo štampanjem novca, već nastojimo da to što imamo iskoristimo na najbolji mogući način.

11.10.2014.

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja

U cilju očuvanja prirodne populacije crnogorskog pelina, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim branjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa proizvođačima, u prvom redu pčelarima, pokreće kampanju za zaštitu ove ljekovite samonikle biljke. Cilj kampanje je podsticanje plantažnog uzgoja pelina i njegove prerade u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje dodate vrijednosti u zemlji i izvoz pelina.

10.10.2014.

Saopštenje: U Evropskom parlamentu potvrđena posvećenost Ministarstva snaženju ruralnog razvoja

Saopštenje: U Evropskom parlamentu potvrđena posvećenost Ministarstva snaženju ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u sve većoj mjeri je fokusirano na programe lokalnog razvoja u ruralnim područjima, s ciljem daljeg snaženja nacionalne i regionalne ekonomije, kao i povećanja kvaliteta života poljoprivrednih zajednica, potvrdio je Izvještaj o programu „Jačanje uloge aktera ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu“, koji je predstavljen 6. oktobra u Evropskom parlamentu.