Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

10.04.2014.

Najava: Radionica o organskoj proizvodnji i zaštiti proizvoda oznakama u Pljevljima

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa nacionalnim sertifikacionim tijelom Monteorganika, održaće sjutra, 11. aprila, u 11,00h, u SO Pljevlja, radionicu za poljoprivredne proizvođače sa područja Pljevalja i Žabljaka, na teme organske proizvodnje, kao i zaštite proizvoda oznakama.

10.04.2014.

Najava: Edukacija stočara na teme izgradnje objekata i higijena muže

Služba za selekciju stoke organizovaće sjutra radionicu za poljoprivredne proizvođače iz Velike i Gornje Rženice, opštine Plav na teme „Objekti u stočarstvu“ i „Uslovi držanja stoke“. Predavanje, koje bi trebalo da pomogne proizvođačima da zadovolje zahtjeve dobrobiti životinja i obezbijede njihovu maksimalnu produktivnost, biće održano u 10,00h, u prostorijama škole u Velici.

09.04.2014.

Saopštenje: Ivanović – EK: Dogovoreni naredni koraci u oblasti poljoprivrede

Saopštenje: Ivanović – EK: Dogovoreni naredni koraci u oblasti poljoprivrede

Trećeg dana boravka u Briselu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa komesarom za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, Dacian Ćolosom, generalnim direktorom Direktorata za proširenje EK, Kristijan Danijelsonom, zamjenikom generalnog direktora u Direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj, Monik Pare, kao i šefom jedinice za Crnu Goru i Island u generalnom direktoratu za proširenje, Dirk Langeom.

09.04.2014.

Najava: Prezentacija projekta za poboljšanje šumsko-ekoloških podataka

Crnogorsko – srpsko – njemački istraživački projekat „Poboljšanje baze šumsko-ekoloških podataka za održivo gazdovanje šumama i zaštitu šuma u Crnoj Gori” biće predstavljen sjutra, u 17,00h u Privrednoj komori.

08.04.2014.

Odgovor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja grupi NVO

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja izražava žaljenje što predstavnici NVO sektora, koji su pozvani da prisustvuju današnjem okruglom stolu o monitoringu divljači, NISU PREPOZNALI mogućnost za saradnju sa Ministarstvom, na donošenju jednog od važnih dokumenta za oblast lovstva.

08.04.2014.

Saopštenje: Nacrt metodologije za monitoring divljači predstavlja dobru polaznu osnovu

Saopštenje: Nacrt metodologije za monitoring divljači predstavlja dobru polaznu osnovu

Nacrt metodologije za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pokaza-telja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i metodologija za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači, ocijenjen je na današnjem okruglom stolu kao dobra polazna osnova. Učesnici okruglog stola dali su kvalitetan doprinos javnoj raspravi predlažući, svako iz svoje oblasti, konkretne predloge za dalje poboljšanje. Upravo to je i bila suština današnjeg sastanka.

08.04.2014.

Saopštenje: Ivanović u Briselu učestvovao na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja"

Saopštenje: Ivanović u Briselu učestvovao na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja"

Drugog dana posjete Briselu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović učestvovao je na ministarskoj konferenciji "Jačanje aktera ruralnog razvoja". Konferencijom je predsjedavao komesar za poljoprivredu Evropske komisije, Dacian Ćolos. Komesar Ćolos čestitao je Ministarstvu poljoprivrede i Mreži za ruralni razvoj Crne Gore na uspješno realizovanom projektu i dodao da je uključivanje svih aktera zainteresovanih za razvoj poljoprivrede veoma bitno za jačanje procesa koji se odvijaju od dna ka vrhu. "Nema univerzalnih rješenja, već svaka zemlja za sebe treba da nađe ona rješenja koja će dovesti do najbržeg razvoja", istakao je komesar Ćolos.

07.04.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović u Briselu razgovarao sa predstavnicima EK

Saopštenje: Ministar Ivanović u Briselu razgovarao sa predstavnicima EK

Crna Gora je ostvarila napredak u ispunjenju otvarajućih mjerila za poglavlja 11, 12 i 13, koja se odnose na oblasti poljoprivreda i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo, ocijenili su predstavnici Evropske komisije danas u Briselu, na sastanku sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petrom Ivanovićem.

06.04.2014.

Saopštenje: Veća podrška FAO crnogorskim poljoprivrednim gazdinstvima

Saopštenje: Veća podrška FAO crnogorskim poljoprivrednim gazdinstvima

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujednjenih nacija (FAO) pojačaće u narednom periodu podršku Crnoj Gori u unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje na porodičnim gazdinstvima. Podrška, jedne od najznačajnijih svjetskih organizacija za oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane, biće usmjerena na snaženje politika koje u cilju podizanja konkuretnosti crnogorskih porodičnih gazdinstava sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i na edukaciju samih poljoprivrednika, ocijenjeno je na sastanku pomoćnika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagote Radulovića i prvog čovjeka FAO organizacije Hoze Graciano da Silve.

04.04.2014.

Saopštenje: Na Sajmu hrane u Budvi održan okrugli sto „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“

Saopštenje: Na Sajmu hrane u Budvi održan okrugli sto „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“

Ponuda domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima na primorju bolja je nego ranijih godina, ali nedovoljna da bi zadovoljila tražnju turista za crnogorskim proizvodima i potrebu naših proizvođača da plasiraju proizvode kroz takozvani „tihi izvoz“, ocijenjeno je danas na okruglom stolu održanom na Sajmu hrane u Budvi.