Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

20.05.2014.

Saopštenje: Potpisani ugovori o bespovratnoj podršci sa 21 korisnikom MIDAS-a

Saopštenje: Potpisani ugovori o bespovratnoj podršci sa 21 korisnikom MIDAS-a Poljoprivredni proizvođači, njih 21, iz devet crnogorskih opština potpisali su danas ugovore o bespovratnoj podršci, u okviru IV MIDAS poziva, za projekte ukupne investicije u poljoprivredu u iznosu od 650.000 eura.

20.05.2014.

Najava: Ministar Ivanović 21. maja otvoriće vodovod na Zlatici

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvoriće sjutra, 21. maja, vodovod Kočeva Glavica-Račice na Zlatici. Otvaranje vodovoda na Zlatici predviđeno je u 10,00h.

20.05.2014.

Reagovanje na tekst u DN "Dan" sa nadnaslovom „Ministar Petar Ivanović odobrio ulaganja od 80.000 eura u rodni kraj kolege Branimira Gvozdenovića“ i naslovom „Vodovod samo za jednu porodicu“, objavljen 19. maja na I.strani Regiona

Nije tačno da je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović odobrio ulaganja od 80.000 eura u izgradnju vodovoda u selu Gluhi Do, zaseok Jasen, zbog činjenice da u tom mjestu vikendicu ima njegov kolega iz Vlade, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović. Izgradnju vodovoda odobrila je Vlada Crne Gore još 2002. godine, od kada se sredstva izdvajaju kroz godišnje programe podsticanja projekata u vodoprivredi.

20.05.2014.

Reagovanje povodom teksta u DN „Dan“ sa nadnaslovom „SRD Lim protestvovao protiv odluke Ministarstva poljoprivrede da gazdovanje ribljnim fondom ustupi SRK Plavsko jezero“ i naslovom „Pravoslavci stoj, ostali naprijed“, objavljenom 19.maja, na Regionima

Neutemeljene i proizvoljne su optužbe članova Sportsko-ribolovnog društva „Lim“ iznijete u navedenom tekstu da je Ministarstvo poljoprivrede prekršilo ili omogućava kršenje zakona time što je SRK-u „Plavsko jezero“ ustupilo na korišćenje riblji fond u ribolovnim vodama Plava, a naslov teksta, djelo uređivačke politike DN „Dan“, predstavlja pokušaj zavađanja građana Crne Gore na vjerskoj osnovi.

20.05.2014.

Peti (MIDAS) poziv za investicije u poljoprivredna gazdinstva u okviru mjere “Upravljanje stajskim đubrivom”

Nakon četiri uspješno sprovedena poziva za grantove, za koje se investicije realizuju predviđenom dinamikom, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru MIDAS projekta, pripremilo je i Peti javni poziv za dodjelu bespovratne (grant) podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva u okviru mjere “Upravljanje stajskim đubrivom”. Ovaj poziv se finansira od strane GEF-a (Globalnog fonda za zaštitu živitne sredine), a implementira ga MPRR kroz MIDAS projekat u saradnji sa Svjetskom bankom.

19.05.2014.

Saopštenje: Ozvaničen početak IPA projekta „Jačanje veterinarskih službi“

Saopštenje: Ozvaničen početak IPA projekta „Jačanje veterinarskih službi“

Projekat “Jačanje veterinarskih službi“, koji finansira EU iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA), omogućiće da se u Crnoj Gori unaprijedi bezbjednost hrane i da crnogorski poljoprivredni proizvođači, ispunjavajući evropske standarde, postanu konkuretniji na domaćem i međunarodnom tržištu, ocijenjeno je danas na svečanom otvaranju projekta u EU Info Centru.

19.05.2014.

Najava: Sjutra potpisivanje ugovora sa 21 korisnikom MIDAS-a

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisaće sjutra, 20. maja, u Podgorici, ugovore o bespovratnoj podršci kroz MIDAS projekat sa 21 poljoprivrednim proizvođačom iz osam crnogorskih opština.

18.05.2014.

Najava: Prva radionica o Registru poljoprivrednih gazdinstava biće održana u Golubovcima

Predstavnici Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće sjutra, 19. maja, u 14,00h u sali Gradske opštine Golubovci, radionicu za poljoprivredne proizvođače iz Zete, na kojoj će ih upoznati sa završnim aktivnostima na uspostavljanju Registra poljoprivrednih gazdinstava.

18.05.2014.

Najava: Svečano otvaranje IPA projekta „Jačanje veterinarskih službi“

Svečano otvaranje projekta “Jačanje veterinarskih službi“, koji finansira EU iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA), biće održano sjutra, 19. maja, u 11,00h u EU Info Centru u Podgorici. O značaju projekta, vrijednog 698.320€, na sjutrašnjoj konferenciji za medije, govoriće šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica i direktor Veterinarske uprave, Biljana Blečić. Detalje projekta predstaviće tim lider projekta Federigo G. Santini.

17.05.2014.

Reagovanje na tekst u DN "Dan" sa nadnaslovom „Propao pokušaj vlasnika Vektre Jakić da se preko Ministarstva poljoprivrede domogne svježeg novca“ i naslovom „Arapi ne daju kredit Brkoviću“, objavljen 17. maja 2014. godine, na 7. strani rubrike Ekonomija.

Nije tačno da je Abu Dabi Fond iz Ujedinjenih arapskih emirata odbio aplikacije Vektre Jakić i još nekoliko kompanija iz Crne Gore, kako to tvrdi „Dan“ u navedenom tekstu. Nasuprot tome, kreditiranje crnogorskih kompanija posredstvom Fonda iz Abu Dabija je u redovnoj proceduri. U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je i dobilo još povoljnije uslove kreditiranja. O tome svjedoči i dopis iz Abu Dabi Fonda koji je 11. maja ove godine stigao na adresu Ministarstva u kome Upravni odbor Fonda obavještava Ministartsvo poljoproivrede da su prihvaćeni posljednji zahtjevi za modifikovanje uslova kreditiranja, odnosno produžen rok vraćanja, produžen grejs period i dodatno smanjena kamatna stopa. Takođe, najavljena je i posjeta predstavnika Abu Dabi Fonda Crnoj Gori početkom juna.