Manja slova Veća slova RSSVijesti

14.05.2016.

Ministar Ivanović boravio u radnoj posjeti GO Golubovci

Ministar Ivanović boravio u radnoj posjeti GO Golubovci Pozitivni trendovi u crnogorskoj poljoprivredi u dijelu rasta površina pod zasadima evidentni su i u ratarskoj proizvodnji. Rast površina pod žitaricama bilježi se u cijeloj Crnoj Gori. Posebno se mogu istaći pozitivni rezultati na području Zete gdje su “oživjele” godinama neobrađivane njive. U posljednjih nekoliko godina na ovom području površine pod ratarskim kulturama više su nego dvostruko povećanje. Još je značajnije što se parcele ukrupnjuju.

13.05.2016.

Ministar Ivanović u radnoj posjeti Golubovcima

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 14. maja, u radnoj posjeti Gradskoj opštini Golubovci. Ministar će tom prilikom razgovarati sa predstavnicima GO Golubovci i poljoprivrednim proizvođačima ratarskih kultura o aktivnostima na predstojećoj žetvi žitarica na području Zete.

13.05.2016.

Misija Svjetske banke za poljoprivredu u posjeti Crnoj Gori

Predstavnici Svjetske banke zaduženi za praćenje implementacije projekata u oblasti poljoprivrede boraviće tokom naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Misija Svjetske Banke na čelu sa gospodinom Danijelom Gerberom posjetiće Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa ciljem da se obavi redovna procedura revizije MIDAS i IPARD-like projekata.

13.05.2016.

Raste proizvodnja i otkup mlijeka

Na osnovu izvještaja od strane mljekara i sirara, i pored restrikcije u otkupu od strane pojedinih prerađivača mlijeka, na čitavom području Crne Gore bilježimo povećanu proizvodnju i otkup mlijeka. U aprilu ove godine otkup mlijeka iznosio je 2.007.937 litra, što je za 40,000 litara više nego u aprilu 2015. godine i za 60,000 litara više nego u martu 2016. godine.

13.05.2016.

U toku priprema mjere diverzifikacije gazdinstava i razvoj poslovanja kroz IPARD II

U toku priprema mjere diverzifikacije gazdinstava i razvoj poslovanja kroz IPARD II

Kroz mjere agrobudžeta Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pruža kontinuiranu podršku poljoprivrednicima koji žele da diverzifikuju aktivnosti na svojim gazdinstvima. I ove godine raspisan je javni poziv sa ciljem pružanja podrške unapređenju poslovanja poljoprivrednih proizvođača, ali i prilagođavanju korišćenja EU sredstava.

13.05.2016.

Javni poziv nacrta zakona o sistemima kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Na osnovu čl. 6 i 11 stav 1 Uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona („Službeni list CG“, broj 12/12), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upućuje

13.05.2016.

Javni poziv za izradu nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja upućuje Javni poziv zainteresovanoj javnosti da se uključi u postupak pripreme nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

09.05.2016.

U Baru održan stručni skup o maslinarstvu i maslinovom ulju

U Baru održan stručni skup o maslinarstvu i maslinovom ulju

Kako odabrati odgovarajuće sorte masline, koje agrotehničke mjere primijeniti i kako proizvesti kvalitetno djevičansko i extra djevičansko maslinovo ulje bile su teme edukativnog, stručnog skupa koji je održan u Baru, u organizaciji društva maslinara Bar i opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj.

08.05.2016.

U Piperima otvoren vodovod za 40 domaćinstava u četiri sela

U Piperima otvoren vodovod za 40 domaćinstava u četiri sela

U Piperima je danas otvoren vodovod Baći-Potpeće-Donja Radeća-Zavala sa koga će se uredno snabdijevati 40 domaćinstava u četiri sela. Vodovod su otvorili ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i direktor JP Vodovod Filip Makrid, u prisustvu velikog broja mještana koji nijesu krili sreću što je voda potekla ispred njihovih domova.

08.05.2016.

Na farmi koka u Martinićima realizovana još jedna investicija, podignut nivo proizvodnje

Na farmi koka u Martinićima realizovana još jedna investicija, podignut nivo proizvodnje

Farma koka nosilja u Martinićima proširila je kapacitete za još 50.000 koka smještenih u objektu opremljenom po najsavremenijim standardima EU za ovu vrstu proizvodnje. Farma koju je prije godinu i po, uz zalaganje i podršku Ministarstva poljoprivrede, kupila nikšićka firma Agromont sada ima 100.000 koka nosilja i proizvdnju koja će na godišnjem nivou biti 33 miliona jaja.