Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

06.08.2014.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o bezbjednosti hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o bezbjednosti hrane. Javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, subjektima u poslovanju hranom i hranom za životinje, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnosti) da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o bezbjednosti hrane.

06.08.2014.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja daje na javnu raspravu nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja. Javni poziv građanima, , stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, držaocima i vlasnicima životinja, subjektima u poslovanju hranom i hranom za životinje, strukovnim udruženjima, političkim strankama, sindikatima, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organima i instutucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnosti) da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o identifikaciji i registraciji životinja.

05.08.2014.

Saopštenje: Žetva pšenice u opštini Podgorica privodi se kraju

Saopštenje: Žetva pšenice u opštini Podgorica privodi se kraju

Ukupne površine pod žitaricama obuhvaćene proljećnjom sjetvom na području opštine Podgorica veće su za 16,5 odsto u odnosu na uporedne podatke iz 2013. godine, čime je područje glavnog grada po zasijanim površinama dostiglo četvrto mjesto u odnosu na ostale crnogorske opštine. Kada se saberu ratarske (324ha) i povrtlarske kulture (176,4ha), prvi put se preskočila brojka od 500 hektara, i to onih koji su u režimu subvencija.

04.08.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predstavnicima svih komercijalnih banaka u Crnoj Gori, o poboljšanju uslova za intenzivije kreditiranje crnogorske poljoprivrede tokom procesa pristupanja EU. Namjera Ministarstva poljoprivrede je da se kroz direktnu komunikaciji sa bankama predstave naredni koraci u realizaciji poljoprivredne politike, prilike za investiranja kroz programe IPARD like i IPARD, stvore šanse za agresivnije finansiranje poljoprivrednika i zajednički razmotre prepreke koje onemogućavaju veću finansijsku podršku ovog, za crnogorsku ekonomiju, strateški važnog sektora.

01.08.2014.

Javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva nevladine organizacije, koje imaju utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblasti šumarstva i lovstva, da predlože kandidata/kinju, za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

31.07.2014.

Javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora akvakulture za 2014. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2014. godinu i budžetskom linijom B.1 Podrška razvoju sektora morskog ribarstva i akvakulture, objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora akvakulture za 2014. godinu.

30.07.2014.

Odgovor vlasniku preduzeća „Budim promet“ iz Berana povodom teksta u "Dan"-u, vezano za davanje šuma na koncesiju

Nije istina da je preduzeće "Budim promet", kako u tekstu objavljenom u "Dan"-u tvrdi vlasnik te firme Nikola Čantrić, „nepravedno eliminisano“, niti je istina da je Ministarstvo privilegovalo bilo kojeg ponuđača na tenderu za davanje šuma na korišćenje. Smatramo neozbiljnim obraćanje gospodina Čantrića putem medija, prije konačnosti odluka o dodjeli šuma, odnosno, rješavanja po prigovorima nezadovoljnih stranaka.

30.07.2014.

Odgovor MPRR povodom teksta u „Dan“-u, sa nadnaslovom „U Bijelom Polju završen otkup malina, malinari ljuti na Ministarstvo poljoprivrede“ i naslovom „Tražiće nadoknadu štete“

Ministarstvo poljoprivrede nije, niti će učestvovati u bilo kakvim razgovorima, pregovorima ili dogovorima oko formiranja otkupne cijene. Naš posao nije da otkupljujemo poljoprivredne proizvode, već da stvaramo uslove da proizvođači mogu nesmetano da prodaju svoje proizvode, i to ne na silu, već na osnovu dogovora sa onima koji su zainteresovani da njihove proizvode kupe.

28.07.2014.

Gostovanje ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića u emisiji Agrosaznanje

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović u specijalizovanoj emisiji TVCG o poljoprivredi „Agrosaznanje“ govorio je o aktuelnim dešavanjima u ovoj oblasti. Teme razgovora bile su efekti MIDAS poziva i priprema poljoprivrednih proizvođača za korišćenje IPARD podrške, analiza strukture uvoza hrane, realizacija projekta zakupa zemljišta u državnoj svojini, edukacija, zavođenje reda u sektoru poljoprivrede...

27.07.2014.

Saopštenje: Radovi na izgradnji vodovoda Bobija-Kraćedol odvijaju se po planu

Radovi na izgradnji vodovoda Bobija-Kraćedol, koji će riješiti problem vodosnabdijevanja za 30 domaćinstava i stvoriti pretpostavke za povratak ljudi na to seosko područje u cetinjskoj opštini, teku planiranom dinamikom. Ukupna vrijednost vodovoda, prema projektu, iznosi 97.000 eura.