Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

04.08.2014.

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika

Saopštenje: Ministar Ivanović razgovarao sa predstavnicima banaka o stvaranju uslova za intenzivnije kreditiranje crnogorskih poljoprivrednika Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović, sa saradnicima, razgovarao je danas sa predstavnicima svih komercijalnih banaka u Crnoj Gori, o poboljšanju uslova za intenzivije kreditiranje crnogorske poljoprivrede tokom procesa pristupanja EU. Namjera Ministarstva poljoprivrede je da se kroz direktnu komunikaciji sa bankama predstave naredni koraci u realizaciji poljoprivredne politike, prilike za investiranja kroz programe IPARD like i IPARD, stvore šanse za agresivnije finansiranje poljoprivrednika i zajednički razmotre prepreke koje onemogućavaju veću finansijsku podršku ovog, za crnogorsku ekonomiju, strateški važnog sektora.

01.08.2014.

Javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva nevladine organizacije, koje imaju utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblasti šumarstva i lovstva, da predlože kandidata/kinju, za člana radne grupe za pripremu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

31.07.2014.

Javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora akvakulture za 2014. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2014. godinu i budžetskom linijom B.1 Podrška razvoju sektora morskog ribarstva i akvakulture, objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora akvakulture za 2014. godinu.

30.07.2014.

Odgovor vlasniku preduzeća „Budim promet“ iz Berana povodom teksta u "Dan"-u, vezano za davanje šuma na koncesiju

Nije istina da je preduzeće "Budim promet", kako u tekstu objavljenom u "Dan"-u tvrdi vlasnik te firme Nikola Čantrić, „nepravedno eliminisano“, niti je istina da je Ministarstvo privilegovalo bilo kojeg ponuđača na tenderu za davanje šuma na korišćenje. Smatramo neozbiljnim obraćanje gospodina Čantrića putem medija, prije konačnosti odluka o dodjeli šuma, odnosno, rješavanja po prigovorima nezadovoljnih stranaka.

30.07.2014.

Odgovor MPRR povodom teksta u „Dan“-u, sa nadnaslovom „U Bijelom Polju završen otkup malina, malinari ljuti na Ministarstvo poljoprivrede“ i naslovom „Tražiće nadoknadu štete“

Ministarstvo poljoprivrede nije, niti će učestvovati u bilo kakvim razgovorima, pregovorima ili dogovorima oko formiranja otkupne cijene. Naš posao nije da otkupljujemo poljoprivredne proizvode, već da stvaramo uslove da proizvođači mogu nesmetano da prodaju svoje proizvode, i to ne na silu, već na osnovu dogovora sa onima koji su zainteresovani da njihove proizvode kupe.

28.07.2014.

Gostovanje ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića u emisiji Agrosaznanje

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović u specijalizovanoj emisiji TVCG o poljoprivredi „Agrosaznanje“ govorio je o aktuelnim dešavanjima u ovoj oblasti. Teme razgovora bile su efekti MIDAS poziva i priprema poljoprivrednih proizvođača za korišćenje IPARD podrške, analiza strukture uvoza hrane, realizacija projekta zakupa zemljišta u državnoj svojini, edukacija, zavođenje reda u sektoru poljoprivrede...

27.07.2014.

Saopštenje: Radovi na izgradnji vodovoda Bobija-Kraćedol odvijaju se po planu

Radovi na izgradnji vodovoda Bobija-Kraćedol, koji će riješiti problem vodosnabdijevanja za 30 domaćinstava i stvoriti pretpostavke za povratak ljudi na to seosko područje u cetinjskoj opštini, teku planiranom dinamikom. Ukupna vrijednost vodovoda, prema projektu, iznosi 97.000 eura.

26.07.2014.

Saopštenje: Na javne pozive za podršku sektoru ribarstva stigla 23 zahtjeva

Na dva javna poziva za dodjelu podrške iz Agrobudžeta za 2014. za razvoj sektora ribarstva i akvakulture, stigla su 23 zahtjeva profesionalnih ribara i njihovih udruženja, koji su prepoznali potrebu da adaptiraju i osavremene ribolovne plovne objekte i alate, i nabave potrebnu opremu. Komisija Ministarstva poljoprivrede ocijenila je da svi pristigli zahtjevi ispunjavaju kriterijume poziva, a njihovim podnosiocima juče su potpisana rješenja o dodjeli podrške.

24.07.2014.

Reagovanje na optužbe vlasnika preduzeća „Budim promet“ iz Berana da je nepravedno eliminisan prilikom dodjele koncesija na šume, izrečene u tekstu u DN „Dan“

Nije istina da je firma "Budim promet" iz Berana „grubo oštećena“u postupku dodjele šuma na korišćenje, kako u tekstu objavljenom u Dan-u navodi njen vlasnik.Ova firma, koja je konkurisala za šume koje se nalaze na području Opštine Rožaje, nakon obrade kriterijuma iz javnog poziva, imala je manje bodova od prvorangirane firme.

24.07.2014.

Obavještenje o sumnji na prisustvo štetnog organizma Opogona sacchari (Bojer)

Fitosanitarna uprava je 23. 07. 2014. godine donijela Rješenje o sprovođenju hitnih fitosanitarnih mjera u cilju sprječavanja širenja i potvrđivanja prisustva štetnog organizma Opogona sacchari (Bojer) sa Liste I A odjeljak II. Na dvije biljke, vrste Dracaena draco, porijeklom iz Španije, koje su uvezene 9.07.2014. godine preko graničnog prelaza Debeli Brijeg, radi dalje prodaje krajnjem korisniku, uočeni su simptomi koji su upućivali na prisustvo ovog štetnog organizma. Naložene su fitosanitarne mjere.