Manja slova Veća slova RSSVijesti

29.12.2016.

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila Jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila počela je danas, izbacivanjem mamaca sa vakcinama iz aviona koji će u narednih pet do sedam dana nadlijetati cijelu teritoriju Crne Gore, izuzimajući vodene i urbane površine.

27.12.2016.

Savez pčelarskih organizacija kroz IPA EU realizuje projekat "Pčelarstvo bez granica"

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore realizovaće projekat „Pčelarstvo bez granica“, koji je naša organizacija pčelara dobila kroz IPA EU program prekogranične saradnje između Crne Gore i Srbije. Savez je već objavio dva javna poziva za crnogorske pčelare koji će se realizovati kroz ovaj projekat.

23.12.2016.

Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove održali sastanak sa vlasnicima živinarskih farmi

Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove održali sastanak sa vlasnicima živinarskih farmi

U cilju bližeg informisanja držaoca živine o preporukama koje treba da sprovode nakon pojave prvog slučaja ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori, predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku održali su sastanak sa vlasnicima većih živinarskih farmi u Crnoj Gori. Sastanku koji je održan u Danilovgradu prisustvovalo je 25 proizvođača.

23.12.2016.

OBAVJEŠTENJE ZA DRŽAOCE OVACA/KOZA I SVINJA: Obavezni godišnji popis ovaca, koza i svinja na dan 31. decembar 2016. godine

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obavještava sve držaoce ovaca/koza i svinja u Crnoj Gori da prijave godišnji popis ovaca/koza i svinja i ispune svoju obavezu koja je utvrđena Zakonom o identifikaciji i registraciji životinja (Sl. list RCG, br. 48/07 i Sl. list CG, br. 73/10 i 48/15).

22.12.2016.

Najava: Prezentacija projekta IPARD like 1.2 u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću i Plužinama

Predstavnici Direktorata za plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održaće 26. i 27. decembra 2016. godine prezentaciju IPARD like 1.2 javnog poziva za dodjelu sredstava bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva, u opštinama Šavnik, Žabljak, Nikšić i Plužine.

20.12.2016.

Potvrđen prvi slučaj ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori

Potvrđen prvi slučaj ptičijeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori

U Crnoj Gori potvrđen je prvi slučaj avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa. Virus visoko patogene avijarne influence tipa H5N5 dijagnostikovan je, prilikom redovnog monitoringa, kod jedne divlje patke sa područja Skadarskog jezera, saopšteno je danas iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede.

20.12.2016.

Kolašin pod posebnom pažnjom kontrole gazdovanja šumskim resursima

Kolašin pod posebnom pažnjom kontrole gazdovanja šumskim resursima

Predstavnici međuresorske operativne radne grupe formirane sa ciljem da sprovede aktivnosti na ispitivanju legalnosti prometa drvnih sortimenata u Crnoj Gori boravili su danas u Kolašinu.

19.12.2016.

Zaštićena geografska oznaka „Njeguški pršut“

Zaštićena geografska oznaka „Njeguški pršut“

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta. Proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja. Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

15.12.2016.

Operativna radna grupa na Božaju započela aktivnosti na kontroli prometa drvnih sortimenata

Operativna radna grupa na Božaju započela aktivnosti na kontroli prometa drvnih sortimenata

Dan nakon što je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede formirana, stalna radna operativna grupa sastavljena od predstavnika nadležnih institucija, krenula je sa radom na terenu u cilju ispitivanja legalnosti prometa drvnih sortimenata u Crnoj Gori. Predstavnici institucija danas su posjetili granični prelaz Božaj, gdje su u saradnji sa carinskom službom pregledali dokumentaciju koja je pratila izvoz posljednjih pošiljki drvnih sortimenata, kao i kamiona koji su se sa tom vrstom robe zatekli na prelazu.

15.12.2016.

Uprava za bezbjednost hrane: Apel opštinama da unište palme napadnute crvenim palminim surlašem

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poziva sve organe lokalne uprave na primorju da preduzmu hitne korake u sprovođenju fitosanitarne mjere uništavanja palmi napadnutih crvenim palminim surlašem.