Manja slova Veća slova RSSVijesti

18.07.2016.

Ministar Budimir Mugoša razgovarao sa evropskim komesarom za bezbjednost hrane Vytenisom Andriukaitisom

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimir Mugoša primio je u petak, 15.jula 2016. godine, evropskog komesara za zdravlje i bezbjednost hrane Vytenisa Andriukaitisa, u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

18.07.2016.

Susret ministra Mugoše sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Ueharom

Saradnja između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti poljoprivrede tokom posljednjih godina značajno je unaprijeđena, ocijenjeno je na sastanku ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimira Mugoše i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Nj. E. Margaret En Uehare.

18.07.2016.

Javni poziv za korišćenje šuma u 2016. godini

Na osnovu člana 3 stav 2 Odluke Vlade o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2016. godinu, broj 08-1402 od 17.06.2016. godine, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje:

15.07.2016.

Naredba o zabrani uvoza zbog pojave bolesti kvrgave kože goveda u okruženju dopunjena sa Albanijom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, odmah po prijemu informacije o pojavi bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Republike Albanije, donijelo Naredbu o dopuni naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki životinja i proizvoda životinjskog porijekla radi sprječavanja unošenja bolesti kvrgave kože u Crnu Goru(“Službeni list CG”, br. 34/16 i 41/16).

15.07.2016.

Obavještenje: Potrebno tretiranje protiv muve masline

Uprava za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede obavještava proizvođače maslina da je zbog povećanog prisustva muve masline potrebno što prije izvršiti tretiranje stabala maslina.

11.07.2016.

Rezultati procesa žalbi za odbijene aplikacije u okviru IPARD like 1 poziva za grantove

Procedura za žalbe (prigovore) za IPARD like 1 poziv za grantove je usaglašena kako sa nacionalnom zakonskom legislativom tako i sa procedurama Svjetske banke i Upravljačkim odborom IPARD like projekta. Uspostavljen je mehanizam za upravljanje žalbama i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je oformilu Komisiju čiji je projektni zadatak bio da obradi sve pristigle žalbe i da da predlog rješenja po svakoj žalbi, pojedinačno. Opšti rezultati procedure za žalbe su prikazani u tabeli ispod:

08.07.2016.

Reagovanje MPRR na tvrdnje Velibora Ivanovića u nedjeljniku „Monitor“

Taman smo pomislili đe nestade čoek, kad se opet iz inostranstva, sa velikih daljina koje lako savladava kao vlasnik turističke agencije, kroz “Monitor” javi čuveni Velibor Ivanović, zvani Veljo (voditi računa pri izgovoru, u pitanju je meko “lj”). Otkud Veljo sad? Pa da, izborna je godina! Zato se Veljo pojavio. Nije Veljo doš’o da bi lovio u mutnom, niti da bi svojim poštenjem zasjenio Crnogorce, nego da bi stao u red obmanjivača javnosti i par mjeseci pred izbore okačio etikete tamo đe su mu rekli. A šapnuo mu malo i “Monitor”, onako ko da neće, da bi valjalo da se oglasi.

08.07.2016.

Izdašna podrška MPRR nacionalnom udruženju „Organic Montenegro“

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sistemski i u kontinuitetu podržava organsku poljoprivredu u Crnoj Gori i organske proizvođače. Podrška je evidentna kroz tri vrste aktivnosti: finansijska pomoć i posredovanje u pribavljanju olakšica njihovom poslovanju, edukaciju (organizovanje seminara i studijskih putovanja) i promociju (organizovanje događaja namijenjenih efikasnijoj prodaji i promociji organskih proizvoda). Većina korisnika ovih aktivnosti pripadaju upravo udruženju „Organic Montenegro“. Zato smo neprijatno iznenađeni nedavnim malicioznim komentarima i deplasiranim optužbama na račun MPRR.

07.07.2016.

Održana prva sjednica Odbora za nadgledanje IPARD II programa

Održana prva sjednica Odbora za nadgledanje IPARD II programa

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Evropske unije danas su u Podgorici održali prvu sjednicu Odbora za nadgledanje IPARD programa. Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014-2020 (IPARD II program) usvojen je od strane Evropske komisije 20. jula 2015. godine, a od strane Vlade Crne Gore 10. septembra 2015. godine. Kroz sprovođenje ovog Programa u crnogorsku poljoprivredu biće investirano oko 100 miliona eura do 2020. godine.