Manja slova Veća slova RSSMPRR

Kodeks dobre poljoprivredne prakse

Vijesti

31.01.2015.

Saopštenje: Ministar Ivanović održao redovnu konferenciju za novinare

Saopštenje: Ministar Ivanović održao redovnu konferenciju za novinare Pripremljen je Agrobudžet za 2015. godinu, a novine u podršci poljoprivrednim proizvođačima ići će u pravcu mjera koje su tokom prethodne godine dale pozitivne rezultate, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović. Navodeći neke od primjera, Ivanović je posebno istakao veću podršku za proizvodnju sirovog mlijeka većeg kvaliteta, mladim pčelarima početnicima, povrtlarskoj i proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja, a naveo je i neke od novih komponenti podrške u drugim sektorima proizvodnje.

31.01.2015.

Javni poziv Agencije za duvan za učešće na tenderu za izdavanje dozvole za proizvodnju duvanskih proizvoda

Agencija za duvan objavila je danas Javni poziv za prikupljanje ponuda za učešće na javnom tenderu za izdavanje dozvole za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda.

30.01.2015.

MPRR ukazuje na neke od netačnih teza vezanih za poljoprivrednu politiku, a koje se plasiraju poljoprivrednicima i javnosti

Često se u javnosti mogu čuti ili pročitati teze da država ne štiti dovoljno poljoprivrednog proizvođača ili da je potrebno da se uključi u otkup poljoprivrednih proizvoda. Pri tom se autori ovakvih teza pozivaju na iskustva EU zemalja. Ovom prilikom želimo da ukažemo na neke zablude koje se plasiraju poljoprivrednim proizvođačima i crnogorskoj javnosti.

30.01.2015.

Najava: Redovna konferencija za novinare ministra Ivanovića

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović održaće redovnu konferenciju za novinare u subotu, 31. januara 2015. godine.

29.01.2015.

U Ministarstvu poljoprivrede nastavljaju sa usavršavanjem u oblasti bezbjednosti hrane uz pomoć eksperata EU i SB

U Ministarstvu poljoprivrede nastavljaju sa usavršavanjem u oblasti bezbjednosti hrane uz pomoć eksperata EU i SB

Zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i službama u sastavu tog resora u kontinuitetu se usavršavaju kako bi bili spremniji da odgovore zahtjevima uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane po EU standardima. Usvajanje znanja i iskustva iz EU za zaposlene u MPRR važno je ne samo zbog ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog poglavlja 12, već i nastavka edukacije poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori. Za predstavnike Ministarstva, Službe za selekciju stoke i Veterinarske uprave, radionica je danas održana u Podgorici, u okviru Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS projekta). Predavači su bili ekspert Svjetske banke i član tima koji prati MIDAS projekat Dionisis Panagiotatos i ekspert iz EU Alberto Mancuso.

28.01.2015.

Saopštenje: Počela isplata staračkih naknada za januar

Isplata staračkih naknada za januar 2015. godine počela je danas.

26.01.2015.

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede, Opština Cetinje, mještani sela Rvaši, u saradnji sa Vojskom CG završili mjesni vodovod

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede, Opština Cetinje, mještani sela Rvaši, u saradnji sa Vojskom CG završili mjesni vodovod

Stanovnici 28 domaćinstava u selu Rvaši dobili su novi vodovod i uslove za bolji život i ozbiljnije bavljenje poljoprivredom na ovom, prema riječima mještana, izuzetno plodnom području cetinjske opštine. Izgradnju vodovoda finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, po ustaljenom modelu – zajedno sa Opštinom Cetinje i mještanima.U ovom projektu učestvovalo je i Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Crne Gore koja je ustupila poliestersku cistijernu zapremine 35 kubika, i koja je pomogla da se dopremi i postavi u zaseok Galak u Rvašima.

25.01.2015.

Najava: Ministar Ivanović u radnoj posjeti opštini Cetinje

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović boraviće sjutra, 26. januara, u radnoj posjeti opštini Cetinje. Ministar Ivanović i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, sa saradnicima, otvoriće vodovod u selu Rvaši.

23.01.2015.

Iz Federalnog instituta za procjenu rizika Njemačke obećali dalju podršku Crnoj Gori u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane

Iz Federalnog instituta za procjenu rizika Njemačke obećali dalju podršku Crnoj Gori u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane

Tokom nedavnog boravka u Berlinu na ministarskom samitu posvećenom poljoprivredi, crnogorska delegacija posjetila je Federalni institut za procjenu rizika Njemačke (BfR). Sastanak sa direktorom Instituta Andreasom Henselom i njegovim saradnicima, nastavak je saradnje započete 2013. godine. Ovom prilikom ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i gospodin Hensel razgovarali su o konkretnim projektima podrške ove institucije u uspostavljanju jedinstvenog sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, akreditovanju referentnih laboratorija i metoda, zatim edukaciji i razmjeni eksperata iz ove oblasti.

22.01.2015.

Saopštenje: Korak bliže pokretanju proizvodnje na farmi u Martinićima

Saopštenje: Korak bliže pokretanju proizvodnje na farmi u Martinićima

Živinarska farma u Martinićima dobila je novog vlasnika – preduzeće Agromont iz Nikšića. Vlasnik Božidar Jokić planira da uskoro pokrene proizvodnju kokošijih jaja u objektima koji nijesu bili u funkciji posljednjih osam godina. Uspostavljanje planiranog kapaciteta od 120.000 koka nosilja, stvara mogućnost za 40 novih radnih mjesta i supstituciju uvoza jaja u vrijednosti od najmanje 3 miliona eura na godišnjem nivou.