Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

30.11.2015.

Саопштење: Иновиран Споразум о суфинансирању осигурања у пољопривреди

Министарство пољопривреде и руралног развоја и "Ловћен осигурање" потписали су 16.11.2015. године нови Споразум о суфинансирању премије осигурања за осигурање пољопривредне производње. У односу на претходни из 2012. године измијењена је процедура остваривања права на подршку осигурању.

29.11.2015.

Произвођачи сира током студијске посјете учили о заштити производа на искуству колега из Словеније

Произвођачи сира током студијске посјете учили о заштити производа на искуству колега из Словеније

Произвођачи сира из Пљеваља и Колашина током студијске посјете Словенији и разговора са колегама из Удружења произвођача заштићеног Бовшког сира увјерили су се да је потребно да се још снажније удруже и интензивније крену у израду произвођачке спецификације као основних предуслова за заштиту сира који производе географском ознаком. У процесу сертификације имаће, као и до сада, снажну подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, које је организовало студијску посјету и констатно ради на информисању и подстицању произвођача да уђу у тај процес.

28.11.2015.

Отворен водовод у шавничком селу Бијела, засеоку Подградина

Отворен водовод у шавничком селу Бијела, засеоку Подградина

Заједничким доприносом Министарства пољопривреде, Општине Шавник и мјештана у селу Бијела отворен је новоизграђени водовод који ће снабдијевати 28 домаћинстава у засеоку Подградина. Рјешавањем питања водоснабијевања у мјесту које се може похвалити да има знатан број млађих становника, махом сточара, побољсане су могућности за даљи развој пољопривреде и останак на огњиштима садашњих и будућих генерација.

27.11.2015.

ВИИ Дјечији Парламент

ВИИ Дјечији Парламент

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић одговарао је данас на питања у оквиру Дјечијег парламента. На питање да објасни “зашто су неки производи из увоза јефтинији од оних који се производе код нас (нпр. флаширана вода, млијеко...) и како се контролише исправност тих производа” Министар је одговорио:

27.11.2015.

Конкурс за најбољи новинарски текст, прилог и фотографију у сусрет Свјетском дану земљишта, 5. децембру

Како би ојачали улогу медија у подизању свијести јавности о значају развоја пољопривреде и агробизниса за црногорску економију, подстакли отварање нових радних мјеста и оживљавање руралних подручја, и помогли очувању природних ресурса, првенствено земљишних, а поводом Свјетског дана земљишта - 05. децембра, Министарство пољопривреде и руралног развоја расписује КОНКУРС

27.11.2015.

Потписано још 17 уговора о додјели подршке за набавку сточног фонда са произвођачима из Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња

Потписано још 17 уговора о додјели подршке за набавку сточног фонда са произвођачима из Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је данас у Подгорици уговоре о додјели подршке за увећање сточног фонда са још 17 пољопривредних произвођача са подручја Подгорице, Даниловграда, Колашина, Цетиња и Улциња.

27.11.2015.

Јачају пољопривредни и прерађивачки капацитети у Никшићу

Јачају пољопривредни и прерађивачки капацитети у Никшићу

Током радне посјете Никшићу, министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је са 30 пољопривредних произвођача са подручја општина Никшић, Плужине, Шавник и Жабљак уговоре о додјели подршке за увећање сточног фонда. На подручју Никшића евидентни су раст броја пољопривредника и производње на породичним газдинствима. Истовремено биљеже се позитивни трендови у обнављању и покретању производње у предузећима. У ширење производње, отварање радних мјеста, увођење стандарда и раст извоза Ивановић се увјерио током обиласка предузећа “Јаворак”, рибњака у Растовцу и фарме коза у Пољицама. Као наставак активности на побољшању услова живота становника руралних крајева отворен је и водовод у селу Орах.

26.11.2015.

Саопштење: Представници субјеката који послују са храном упознати са корацима на усаглашавању са стандардима ЕУ

Саопштење: Представници субјеката који послују са храном упознати са корацима на усаглашавању са стандардима ЕУ

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја састали су се данас са представницима субјеката у пословању са храном животињског и биљног поријекла, њих око 150, како би их информисали и припремили за даље активности на категоризацији објеката према стандардима ЕУ. Представници Директората за ИПАРД плаћања и Ветеринарске управе, уз помоћ експерта из Хрватске упознали су представнике предузећа са досадашњим и предстојећим активностима, посебно обавезама свих у ланцу производње хране, сходно новом Закону о безбједности хране, а све у циљу унапређења стандарда у објектима који послују са храном.

25.11.2015.

Саопштење: Црна Гора колијевка виноградарства на Балкану

Саопштење: Црна Гора колијевка виноградарства на Балкану

Данас су у Подгорици представљени резултати научног истраживања генотипизације базиране на савременој технологији секвенцирања генома узетих узорака старе винове лозе из Црне Горе. Анализа је извршена на 318 узорака. Пронађена су 54 нова генотипа винове лозе, од којих су 21 пронађени на више од 2 локалитета. То сугерише да су се ове сорте вјековима гајиле као продуктивне сорте у Црној Гори. Такође, секвенциран је први Црногорски геном - геном вранца. Анализа је открила тајну боје вранца показавши да вранац има два гена за боју и продукцију антоцијана, за разлику од бројних других сорти који имају само ген за боју.

24.11.2015.

Најава: Радна посјета министра Ивановића општини Никшић

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић боравиће сјутра, 25. новембра, у радној посјети општини Никшић.