Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

25.05.2016.

Презентација Нацрта закона о системима квалитета у Подгорици

Прва јавна презентација Нацрта закона о системима квалитета биће одржана сјутра, 26. маја, у Подгорици. Јавна расправа покриће све централне општине, а позив да се информишу и дају сугестије и предлоге упућен је пољопривредним произвођачима, представницима удружења пољопривредника, научним институцијама као и осталим заинтересованим странама.

21.05.2016.

Кампања за подизање свијести о контроли популације паса луталица

Управа за безбиједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе у сарадњи са Свјетском организацијом за здравље животиња (ОИЕ) започела је регионалну кампању са циљем развијања свијести о контроли популације паса луталица и улози појединца, организација и институција у дугорочном рјешавању овог проблема у земљама Југоисточне Еуропе.

20.05.2016.

П О З И В ЗА УЧЕШЋЕ НА ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ ЗА АУКЦИЈСКУ ПРОДАЈУ ДРВНИХ СОРТИМЕНАТА

На основу члана 77 Закона о шумама (‘’Сл.лист ЦГ’’ бр.74/10) и члана 9 Уредбе опродаји и давању у закуп ствари у државној имовини ( ‘’Сл.лист ЦГ’’ бр.44/10) и Закључка Владе ЦГ број 08-1268 од 12.05.2016. године, Министарство пољопривреде и руралног развоја о б ј а в љ у ј е

20.05.2016.

Продужен рок за достављање апликација за ИПАРД-лике 2

Јавни позив за додјелу подршке прерађивачком сектору у пољопривреди кроз пројекат ИПАРД-лике 2, који је отворен за аплицирање од 1. априла до 31. маја 2016. године биће продужен до 1. јула. Одлука о прудужењу рока донијета је након консултација представника ИПАРД Агенције Министарства пољопривреде и руралног развоја и Свјетске банке. Циљ доношења овакве одлуке је да се свим заинтересованим произвођачима омогући додатно вријеме како би што квалитетније припремили документацију неопходну за јавни позив. На тај начин повећава се могућност да већи број апликаната прескочи захтјевнији праг пројекта ИПАРД-лике 2 и повуче опредијељених 5,2 милиона еура из пројекта ЕУ/ИПА (РД) 2013.

20.05.2016.

Опасност од појаве опасне заразне болести говеда у Црној Гори – болести квргаве коже

Министарство пољопривреде упозорава на опасност од ширења заразне болести животиња, прије свега говеда, под називом лумпy скин дисеасе или болест квргаве коже говеда. Ова болест изазива морбидитет и морталитет код обољелих животиња, без терапијских могућности. Болест се не преноси на људе.

20.05.2016.

Едукативна радионица о неправилностима у ИПАРД пројектима

Едукативна радионица о неправилностима у ИПАРД пројектима

Радионица на тему неправилности и превара у ИПАРД пројектима одржана је у Подгорици, у организацији ИПАРД Агенције Министарства пољопривреде и руралног развоја и Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије (ДГ АГРИ).

18.05.2016.

Потписани уговори о кредитирању кроз АДМАС пројекат са фирмама Бјеласица Рада” и “ЦГИ Поwер Серв”

Потписани уговори о кредитирању кроз АДМАС пројекат са фирмама Бјеласица Рада” и “ЦГИ Поwер Серв”

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је данас још два уговора о кредитирању пројеката у пољопривреди који се финансирају у оквиру пројекта АДМАС који спроводи Министарство са Абу Даби развојним фондом. Уговори су потписани са представницима предузећа “Бјеласица Рада” из Бијелог Поља и “ЦГИ Поwер Серв” из Никшића.

17.05.2016.

Одржана радионица за прерађиваче хране који се припремају за аплицирање на ИПАРД-лике 2 позив

Одржана радионица за прерађиваче хране који се припремају за аплицирање на ИПАРД-лике 2 позив

Представници ИПАРД Агенције Министарства пољопривреде одржали су током претходна два дана више радионица за пољопривредне произвођаче који се баве прерадом, а који су заинтересовани да аплицирају на ИПАРД-лике 2 јавни позив. Циљ радионица био је да се потенцијалним апликантима појасни припрема документације која је потребна за пријављивање на овај јавни позив, како би успјешно аплицирали и уговорили подршку за инвестиције у унапређење прерађивачких капацитета.

16.05.2016.

Министар Ивановић: млади људи представљају будућност црногорске пољопривреде

Министар Ивановић: млади људи представљају будућност црногорске пољопривреде

Сљедећи политику Министарства пољопривреде у дијелу пружања конкретне подршке младим људима да се баве агробизнисом, министар пољопривреде проф. др Петар Ивановић примио је данас Вељка Ускоковића седамнаестогодишњака из Подгорице. Вељко је ученик Средње пољопривредне школе у Бару. Своје теоријско знање свакодневно провјерава и надограђује на свом породичном газдинству гдје држи стадо од 50 оваца.

14.05.2016.

Министар Ивановић о кадровским промјенама на челу појединих институција

Министар Ивановић о кадровским промјенама на челу појединих институција

„Пољопривреда је сувише озбиљна ствар да би допустили да поједини неозбиљни људи, који су из различитих разлога, ето тако, завршили у политици, упропасте њихов мукотрпан рад. Пољопривреда се посљедњих година, ипак, развила у Црној Гори до мјере да сада не смијемо да станемо. То значи да ко год дошао у Министарство пољопривреде и шта год се дешавало на политичкој равни не смије да утиче на развој пољопривреде“, казао је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић током данашње посјете Голубовцима, одговарајући на новинарско питање везано за могуће последице промјене челног човјека тог ресора на започети развој пољопривреде.