Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МПРР

Кодекс добре пољопривредне праксе

Вијести

19.12.2014.

Пољопривредни произвођачи ИПАРД лике пројекат виде као одличну прилику да унаприједе производњу и повећају конкуретност

Пољопривредни произвођачи ИПАРД лике пројекат виде као одличну прилику да унаприједе производњу и повећају конкуретност ИПАРД лике јавни позив за додјелу бесповратне подршке за инвестиције у породична пољопривредна газдинства представљен је на терену у скоро свим црногорским општинама, уз изузетно интересовање пољопривредних произвођача. Многи од њих сматрају да је пројекат врло повољна прилика да инвестирају у своја газдинства, унаприједе производњу и повећају конкуретност, како би опстали као пољопривредници у процесу интеграција у ЕУ.

19.12.2014.

Најава: Презентација пројекта ИПАРД лике, 23. децембра у Тузима и Голубовцима

Представљање ИПАРД лике пројекта бесповратне подршке инвестицијама у пољопривредна газдинства биће организовано наредне седмице, 23.децембра, и у градским општинама Голубовци и Тузи.

19.12.2014.

Саопштење: Исплаћене премије за тов јунади завршен до половине децембра

Као што је најављено, пољопривредним произвођачима који су испунили услове за остваривање премије за тов и окончали тов у првој половини децембра исплаћено је 57,460 еура за 443 товна грла (јунад, бикови и волови). Подсјећамо да је исплата премија за сточарску производњу за 2014. годину извршена почетком мјесеца. Међутим, разумијевајући потребе пољопривредних произвођача извршили смо исплату и за тов који је завршен у међувремену.

19.12.2014.

Саопштење: За унапређење квалитета млијека још 28 произвођача добило 25 хиљада еура

Министарство пољопривреде и руралног развоја извршило је уплату 24.851 еура подршке за 28 произвођача сировог млијека који су испунили услове првог и другог јавног позива за унапрјеђење квалитета млијека. Заједно са првом исплатом, која је реализована у новембру, за укупно 64 произвођача сировог млијека исплаћено је 49.989 еура, док је укупна вриједност реализованих инвестиција 83.315 еура.

18.12.2014.

Изјава министра пољопривреде и руралног развоја Петра Ивановића након сједнице Владе Црне Горе

Изјава министра пољопривреде и руралног развоја Петра Ивановића након сједнице Владе Црне Горе

Изјава министра пољопривреде и руралног развоја Петра Ивановића након сједнице Владе Црне Горе поводом утврђивања Предлога закона о измјенама и допунама Закона о шумама, Предлога закона о измјенама и допунама Закона о дивљачи и ловству, Предлог закона о измјенама и допунама Закона о водама и усвајања Програма развоја ловства Црне Горе за период 2014 - 2024 година, са Извјештајем о стратешкој процјени утицаја на животну средину...

18.12.2014.

Извјештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту програма развоја ловства 2014-2024 године и Стратешке процјене утицаја на животну средину на програм

Министарство пољопривреде и руралног развоја упутило је 7. новембра 2014. Јавни позив заинтересованој јавности да се укључи у јавну расправу и допринесе разматрању Нацрта програма развоја ловства 2014 - 2024 године и Стратешке процјене утицаја на животну средину на Програм развоја ловства 2014 - 2024 године. Према Програму јавне расправе, презентација ових докумената, одржана је 21. новембра 2014. године на Цетињу. Извјештај са јавне расправе можете преузети овдје

17.12.2014.

Најава: Презентација пројекта ИПАРД лике сјутра у Плаву, Андријевици, Бару и Улцињу

Представници Директората за ИПАРД плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја одржаће сјутра, 18. децембра, презентацију ИПАРД лике пројекта бесповратне подршке инвестицијама у пољопривредна газдинства, у још четири општине у Црној Гори.

17.12.2014.

Саопштење: Спољнотрговинска размјена пољопривредним производима за десет мјесеци 2014. године

Укупна спољнотрговинска размјена Црне Горе за период јануар-октобар 2014. године, према прелимина-рним подацима МОНСТАТ, износила је 1.766,8 милиона еура или 2% мање у односу на исти период претходне године. Вриједност укупно извезене робе је 275,2 милиона еура (11,2% мање у односу на исти период претходне године), док је укупна вриједност увоза 1.491,6 милиона еура (0,1% мање у односу на исти период претходне године). Покривеност укупног увоза извозом износила је 18,4% (у истом периоду претходне године износила је 20,7%).

16.12.2014.

Саопштење: Исплаћене премије сточарима

Пољопривредним произвођачима који су испунили услове за остваривање премије за сточарску производњу за 2014. годину обрачунате су и исплаћене премије у укупном износу од 1,8 милиона еура. Подсјећамо да су почетком године исплаћене премије из претходне 2013. године. Практично, ово је први пут да је Министарство пољопривреде и руралног развоја исплатило премије сточарима у години остварења права на премију. Редовном исплатом премија сточари ће у право вријеме имати потребна средства за набавку сточне хране, опреме и евентуално нових грла, односно сигурнију производњу.

16.12.2014.

Најава: Презентација пројекта ИПАРД лике сјутра у Беранама, Рожајама, Цетињу и Котору

Представници Директората за ИПАРД плаћања Министарства пољопривреде и руралног развоја одржаће сјутра, 17. децембра, презентацију ИПАРД лике пројекта бесповратне подршке инвестицијама у пољопривредна газдинства, у неколико општина у Црној Гори.