Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МПРР

Кодекс добре пољопривредне праксе

Вијести

27.11.2014.

Саопштење: Откупљени сви тржишни вишкови јагњади у 2014. години

Пољопривредним произвођачима у Црној Гори откупљени су сви овогодишњи тржишни вишкови јагњади, кроз организован откуп који је реализован у периоду септембар-новембар. Укупна тежина 14.499 испоручених јагњади износи 676.090 кг живе ваге, односно 333.045 кг меса или просјечно 23 кг меса по јагњету. Откуп је извршен од 1.062 пољопривредна произвођача. Укупна вриједност исплаћена произвођачима од стране откупљивача износи око 1,5 милиона еура.

27.11.2014.

Најава: Радна посјета министра Ивановића Општини Петњица

Министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић боравиће сјутра, 28. новембра, у радној посјети општини Петњица. Након састанка са предсједником Општине и разговора са пољопривредним произвођачима, Министар ће свечано отворити водовод Трпези-Лази.

27.11.2014.

Најава: Почела радионица о Закону о маслинарству и маслиновом уљу

За произвођаче маслиновог уља, као и релевантне институције надлежне за спровођење Закона о маслинарству, данас почиње радионица на тему „Закон о маслинарству и маслиновом уљу“, која ће трајати два дана, 27-28 новембра.

27.11.2014.

Најава: У Даниловграду предавање о савременом узгоју трешње

Савјетодавна служба у биљној производњи Министарства пољопривреде и руралног развоја организоваће сјутра, 28. новембра, у Даниловграду, радионицу на тему “Савремени узгој трешње”.

27.11.2014.

Министар Ивановић упутио је поводом јубилеја Радио и Телевизије ЦГ честитку генералном директору РТВЦГ Раду Војводићу, директорици ТВЦГ Радојки Рутовић и директору РЦГ Радојици Булатовићу

Извјештавање Радија током седам и Телевизије током пет деценија, свједочи о бројним политичким, друштвеним и економским дешавањима на нашим просторима, и шире. Професионализам запослених учврстио је повјерење грађана и позиционирао јавни сервис у поуздане изворе информисања. Одговорност према грађанима, посвећеност и прегалаштво запослених, красе обје медијске куће и данас, у времену оштре конкуренције, често вођено растућом потребом за сензационализмом. И у таквим условима јавни сервис опстаје и испуњава своју мисију - информише и едукује.

26.11.2014.

Питања ДН “Вијести” везана за израду нацрта стратегије развоја пољопривреде и одговори Министарства пољопривреде и руралног развоја упућени редакцији 26.11.2014.

Конзорцијум МИЦРО ПРОЈЕКТ д.о.о. Подгорица / МИЦРО ПРОЈЕКТ д.о.о. Сплит / ЦЕЕД Цонсултинг д.о.о. (Црна Гора) није радио на изради Нацрта стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја за период 2014-2020, одговорено је данас дневним новинама "Вијести", на питање да ли је наведени конзорцијум учествовао у изради или припреми овог стратешког документа.Конзорцијум је, како је МПРР навело у одговору,урадио шест секторских анализа, које су коштале неупоредиво мање него све раније секторске студије, а 100 пута мање од износа који је наплатила извјесна деканица, супруга извјесног сувласника извјесних дневних новина.

24.11.2014.

Министар Ивановић на засиједању Дјечијег парламента истакао важност едукације и образовања најмлађих у области пољопривреде

Министар Ивановић на засиједању Дјечијег парламента истакао важност едукације и образовања најмлађих у области пољопривреде

Министарство пољопривреде и руралног развоја у протеклих годину дана покренуло је више пројеката који се односе на едукацију дјеце, не само у дијелу приближавања пољопривреде најмлађој популацији, већ и у циљу популаризације квалитетне исхране и здравих стилова живота. О активностима Министарства које су усмјерене ка дјеци говорио је данас министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић на засиједању Дјечијег парламента у Скупштини Црне Горе.

21.11.2014.

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Савез пчеларских организација реализују пројекат „Пчела и мед“

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Савез пчеларских организација  реализују пројекат „Пчела и мед“

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Савеза пчеларских организација Црне Горе кренули су у реализацију пројекта „Пчела и мед“, с циљем едукације најмлађе популације о пчеларству, сектору пољопривредне производње који у Црној Гори све више добија на значају. Данас су обишли основне школе „Махмут Лекић“ у Тузима, и „Милан Вукотић“ у Голубовцима, гдје су са ученицима четвртог разреда разговарали на тему п;еларства и подијелили дрвене табле на којма су дјеца одсликавала мотиве пчела и меда. Планиран је и обилазак других школа у свим црногорским општинама.

21.11.2014.

На Цетињу представљен Нацрт програма ловства 2014-2024 и Нацрт стратешке процјене утицаја на животну средину на програм

Нацрт програма развоја ловства 2014-2020 на свеобухватан начин даје увид у садашње стање ловства у Црној Гори, реално планира газдовање, развој и унапрјеђивање ове области у наредном десетогодишњем периоду. Тако су га оцијенили већина учесника јавне расправе која се одржала данас на Цетињу, гдје се дискутовало истовремено и о Нацрту стратешке процјене утицаја на животну средину на програм развоја 2014 – 2024.

21.11.2014.

Саопштење: Узгајивачи аутохтоних раса стоке добили 13.282,00 еура подршке за очување генетичких ресурса

Саопштење: Узгајивачи аутохтоних раса стоке добили 13.282,00 еура подршке за очување генетичких ресурса

Пољопривредни произвођачи, њих 16, који се баве узгојем аутохтоних раса стоке, подржани су од стране Министарства пољопривреде и руралног развоја, са укупно 13.282,00 еура, кроз мјеру за одрживо газдовање природним ресурсима и мјере за очување аутохтоних генетичких ресурса у пољопривреди.Сточари који су се пријавили за подршку и испунили критеријуме су са територије општина Бар, Беране, Подгорица, Плужине, Плав, Улцињ, Никшић, Рожаје, Жабљак и Херцег Нови. Укупно узгајају 816 оваца раса - зетска жуја, сора, љаба и пивска праменка, као и 72 грла расе - буша.