Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

21.05.2015.

Саопштење: Министар Ивановић отворио водовод у селу Биједањ у општини Беране

Саопштење: Министар Ивановић отворио водовод у селу Биједањ у општини Беране Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић, са сарадницима, отворио је данас у селу Биједањ, општина Беране, водовод којим је ријешено питање водоснабдијевања за 44 домаћинства. Тиме су створени услови за повећање квалитета живота становника овог рурланог краја, који су до недавно, нарочито током љетњих мјесеци, воду допремали цистијернама. Постављена је мрежа у дужини од 8км цјевовода, изграђен базен капацитета 30м3, постављен 1км струјног кабла, пумпа и станица за хлорисање. Укупна инвестиција износила је 45.000 еура.

19.05.2015.

Најава: Отварање водовода у селу Биједањ – Општина Беране

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић отвориће у четвртак, 21. маја 2015. године, у 12:00х водовод у селу Биједањ, Општина Беране.

18.05.2015.

Саопштење: Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић састао се са Стевен Сцхонбергером главним менаџером за пољопривреду и Татианом Проскурyаковом шефом Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору.

Саопштење: Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић састао се са Стевен Сцхонбергером главним менаџером за пољопривреду и Татианом Проскурyаковом шефом Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору.

Реализација садашњег програма, могућност наставка заједничке сарадње и изазови будућег развоја пољопривреде, посебно на путу приступања ЕУ, били су главне теме састанка министра Ивановића са представницима Свјетске банке. Уз заједничку оцјену да су досадашњи програми МИДАС и ИПАРД-лике веома успјешно реализовани, те да могу послужити као примјер добре праксе другим земљама, саговорници су се сагласили да је пред црногорским пољопривредницима веома захтјеван период приступања ка ЕУ.

18.05.2015.

Фонд за активно грађанство објавио национални конкурс за одабир „Зелених идеја“ - награда 10,000 УСД

Фонд за активно грађанство – фАКТ у партнерству са Фондом браће Рокфелер, објављује конкурс за одабир „зелених идеја“, са циљем да подстакне појединце, пољопривредна газдинства, мала предузећа и невладине организације да развију иновативне бизнис идеје које су засноване на принципима одрживог развоја.

16.05.2015.

Саопштење: Израелски ККЛ-ЈНФ заинтересован за сарадњу са Црном Гором

Саопштење: Израелски ККЛ-ЈНФ заинтересован за сарадњу са Црном Гором

На позив министра пољопривреде Црне Горе, проф. др Петра Ивановића, делегација ККЛ-ЈНФ из Израела боравила је вишедневној посјети Црној Гори. Циљ посјете је разматрање могућности за реализацију више заједничких програма који се односе на превенцију и контролу шумских пожара, побољшање здравља шума и пошумљавање непошумљеног земљишта. Представници ККЛ-ЈНФ обишли су више шумских подручја и разговарали са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за шуме, Мониторинга за шумарство, као и са више концесионара.

14.05.2015.

Саопштење:Генерални директор Међународне организације за вино - ОИВ Жан-Мари Ауранд у званичној посјети Црној Гори

Саопштење:Генерални директор Међународне организације за вино - ОИВ Жан-Мари Ауранд у званичној посјети Црној Гори

На позив Министарства пољопривреде и руралног развоја, генерални директор Међународне организације за вино Жан-Мари Ауранд (ОИВ) боравио је у дводневној посјети Црној Гори.

13.05.2015.

Најава: Посјета делегације Међународне организације за вино и винову лозу (ОИВ) Црној Гори

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић састаће се данас, 13. маја, са предсједником Међународне организације за вино и винову лозу (ОИВ), г-дином Јеан-Марие Ауранд (Жан-Мари Ауранд). Циљ састанка је размјена искуства и знања у даљим научним трендовима развоја виноградарске и винарске производње.

12.05.2015.

Реаговање МПРР поводом текста у ДН Вијести под насловом "Рате за кредит веће од примања"

Из текста којег су “пренијеле” ДН Вијести није јасно шта је циљ Центра за истраживачко новинарство? Да ли брига о томе како ће моја породица вратити кредит? Или, забринутост да банка не остане ускраћена за повраћај главнице и камате? Или, насушна потреба да се чепрка по приватним стварима и уговорним односима регулисаним законом и од свега направи сензација и обмањује јавност?

11.05.2015.

Обавјештење: Опасност од нове бактерије - Xyлелла Фастидиоса

Обавјештење: Опасност од нове бактерије - Xyлелла Фастидиоса

Обавјештавамо јавност да постоји велики ризик од уношења штетног организма Xyлелла фастидиоса из Италије на територију Црне Горе. На југу Италије, у покрајини Пуглиа појавила се болест брзог сушења маслине коју проузрокује ова фитопатогена бактерија. Осим на маслини, присутност бактерије потврђена је и на још неколико биљних врста, укључујући бадем и олеандар, на којима су примијећени симптоми као што је увенулост рубова листова и брзо пропадање. Како спроведене фитосанитарне мјере нијесу дале очекиване резултате око 800 хиљада осушених стабала маслина искрчено је у Италији.

11.05.2015.

УПОЗОРЕЊЕ о начину употребе средстава за заштиту биља

Упозоравају се сви пољопривредни произвођачи који користе средстава за заштиту биља (пестициде) да су дужни да поступају у складу са Законом о средствима за заштиту биља ("Службени лист ЦГ" бр. 51/08 и 18/14) и Правилником о правилима добре пољопривредне праксе за заштиту биља ("Службени лист ЦГ" бр.45/14).