Manja slova Veća slova RSS
>

Poziv za predaju zahtjeva za očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi za 2020. godinu

Datum objave: 11.06.2020 10:30 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava poljoprivredne proizvođače da je u okviru Agrobudžeta za 2020. godinu kreirana mjera „Očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi“, te poziva korisnike da podnesu zahtjeve za podršku do 30. juna tekuće godine.

Podrška se opredeljuju u vidu plaćanja za sve obradive površine i priplodna grla koja ispunjavaju kriterijume ove mjere. 

Pravo na podršku imaju proizvođači koji uzgajaju autohtone vrste/sorte/rase i koji su saglasni da sarađuju sa institucijom nadležnom za genetičke resurse po pitanju dostavljanja materijala i pružanja neophodnih informacija.

U biljnoj proizvodnji podrška se daje: 

- za višegodišnje kulture: uzgoj i njega pojedinačnih (do 30) veoma starih stabala masline/čokota vinove loze ili zasada procijenjene starosti preko 200 godina (za masline preko 1000 godina), uzgoj i njega pojedinačnih stabala (do 30) ili zasada ostalih voćnih vrsta/sorti, koje su ugrožene genetskom erozijom, a za koje je dostavljen dokaz o starosti; 
- za jednogodišnje kulture: uzgoj ratarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 0,3ha po uzgajanoj vrsti.

U stočarstvu podrškom je obuhvaćen: uzgoj buše u govedarstvu; zetske žuje, sore, pivske pramenke i ljabe u ovčarstvu i domaće balkanske koze i magaraca.

Zahtjev za podršku dostavlja se Ministarstvu isključivo na obrascu, koji se može preuzeti na internet stranici i u kancelarijama Ministarstva uz Izvještaj relevantne naučno-istraživačke institucije koji sadrži: opis - istorijat, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, naziv (sistematsku pripadnost), brojčano stanje, površinu, procijenjenu starost, ostvareni i planirani vid saradnje sa vlasnikom genetičkog resursa. Obradive površine pod voćnjacima, maslinama, vinovom lozom i ljekovitim i aromatičnim biljem za koje se podnosi zahtjev za podršku moraju biti upisane u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) prije podnošenja zahtjeva. Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. jun 2020. godine. 

Rok za dostavljanje zahtjeva je 30. jun 2020. godine.

Ukoliko ukupna visina podrške, na osnovu zahtjeva za dodjelu podrške, prevazilazi budžetom planirani godišnji iznos, Ministarstvo će prekinuti dalju realizaciju mjere, obavijestiti poljoprivredne proizvođače i/ili proporcionalno smanjiti iznos sredstava podrške u odnosu na svaki pojedinačni zahtjev za dodjelu podrške.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 020/482-292 i 020/482-150.

Ovdje možete preuzeti: 


PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja