Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Осма регистрована ознака квалитета у Црној Гори - Пшенично пиво са ознаком „Виши квалитет"

Осма регистрована ознака квалитета у Црној Гори - Пшенично пиво са ознаком „Виши квалитет"
Датум објаве: 30.05.2020 13:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пшенично пиво под називом „Чиста десетка“ нови је, осми по реду, производ из Црне Горе, чији је посебан и специфичан квалитет потврђен регистрацијом једне од ознака квалитета.
 
За пиво које производи фирма „МОНТЕЦЦО ИНЦ“ из Даниловграда у пивари „Академија пива“ стационираној у Подгорици, након спроведеног поступка регистрације у Министарству пољопривреде и руралног развоја, стечено је право на коришћење ознаке – “Виши квалитет”. Регистрација ове ознаке носи и једну специфичност јер је ријеч о првој коју је покренуо један произвођач за свој производ, за разлику од претходних регистрација ознака које су покретале групе (удружења) произвођача за шеме квалитета које су колективног карактера (ознака поријекла и географска ознака). 

Подсјећамо да Закон о шемама квалитета прописује начин и поступак утврђивања шест шема (облика) квалитета. Ознака поријекла, географска ознака и ознака гарантовано традиционалних специјалитета су колективне ознаке и могу их остварити само удружења произвођача, односно прерађивача које производе или прерађују пољопривредне или прехрамбене производе,  доказано традиционалног, аутентичног или географски препознатог производа. Ту могућност су у претходном периоду искористила удружења произвођача Његушког пршута, Црногорског пршута, Црногорског говеђег пршута, Црногорске стеље, Пљеваљског сира, Колашинског сира и Дурмиторског скорупа. Ријеч је о шемама квалитета чије су процедуре регистрације усаглашене са процедурама на нивоу ЕУ и ове шеме су под посебном правном заштитом и уједно су права интелектуалне својине. 

Код ознака: „Виши квалитет“, „Планински производ“ и „Са моје фарме“ поред колективног приступа регистрацији предвиђен је и индивидуални приступ. Односно захтјев за регистрацију, поред удружења пољопривредних и прехрамбених производа може поднијети и физичко лице, привредно друштво или предузетник. Самим тим, ове ознаке дају шансу произвођачима да истакну специфичан квалитет свог производа, који га издваја од других из исте категорије, и тиме постану препознатљивији и конкуретнији на тржишту. Могућност индивидуалног покретања процедура регистрације ознака квалитета, које може покренути физичко лице, привредно друштво или предузетник из сектора пољопривреде требало би да буде мотивација истим да се укључе и истакну посебност и специфичност својих производа. Регистровањем неке од ових ознака произвођачи пољопривредних и прехрамбених производа на малом црногорском, посебно туристичком, тржишту могу имати значајне користи. 

Специфичност производа пшеничног пиво под називом „Чиста десетка“ се огледа у количини пшеничног слада који се, уз јечмени слад, хмељ и специфичне врсте квасца, користи у технолошком процесу производње, као и укусу банане и мирису каранфилића.


Објава нове регистроване ознаке квалитета и подсјећање на значај означавања производа ознакама квалитета, посебно када је ријеч о малим црногорским произвођачима, прилика је да позовемо произвођаче и удружења произвођача других производа који су препознати да имају велики потенцијал за регистрацију неке од ознака квалитета (мед, маслиново уље и други...) да интензивирају активности које имају кроз комуникацију са Министарством, у циљу успјешне реализације процеса регистрације. 

Иако је процедура регистрације производа захтјевна, вишедеценијско искуство многих земаља Европске уније у овој области, показује оправданост напора произвођача. У времену када потрошачи постају све захтјевнији и информисанији, а тржиште глобализовано и „тијесно“ за све, а посебно, мале произвођаче, производи који носе јасну ознаку квалитета имају веће шансе. Црна Гора је посљедњих година направила значајне искораке у области политике квалитета. У том правцу, важна препорука и за удружења произвођача који су у претходном периоду остварили право на коришћење неке од ознака, је да се фокусирају на даље кораке у процесу контроле и сертификације, како би се на тржишту нашао јасно означен производ, али и на процес самоконтроле производње, како би производ, према прописаним захтјевима, био стално уједначеног квалитета. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја