Manja slova Veća slova RSS
>

Potpredsjednik Simović u Šavniku: Rezultat kao potvrda zajedničkog rada

Potpredsjednik Simović u Šavniku: Rezultat kao potvrda zajedničkog rada
Datum objave: 20.05.2020 18:15 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je nakon radne posjete Nikšiću, gdje je otvorio vodovod Prijespa i prisustvovao otvaranju savremene Poliklinike Nikčević, boravio i u radnoj posjeti Opštini Šavnik. 

Tim povodom, potpredsjednik je obišao novoizgrađeni asfaltirani lokalni put Krnja jela – Bare koji je rekonstruisan kroz Program razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD). Napravljen je i dogovor za nove projekte za unapređenje ruralne infrastrukture i kvaliteta života i rada građana. Takođe, Simović je tokom posjete Šavniku, a povodom Svjetskog dana pčela – 20. maja obišao mladog pčelara Marka Ćirovića iz Boana. 

Potpredsjednik Simović je zajedno sa predsjednikom Opštine Vlatkom Vukovićem i mještanima podijelio zadovoljstvo urađenim. Konkretno, kada je riječ o lokalnom putu u Barama, njegovo asfaltiranje je značajno za domaćine ovog kraja, ali i brojne druge koji će ga koristiti, posebno stočare koji izdužu na Sinjajevinu. 
MPRR  MPRR
I na ovom projektu, kako je kazao Simović, radili su zajedno Vlada, Opština i mještani, ali i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD). Simović je podsjetio da je kroz taj projekat prošle godine na nivou Crne Gore asfaltirano više od 35 km saobraćajnica, ističući da je ambicija da u ovoj godini to bude više - preko 40 km u sedam opština obuhvaćenih projektom. Simović je izrazio uvjerenje da će u Šavniku to biti putni pravac za Duži i Dubrovsko, u dužini od 7 km, ističući da taj put ima posebnu vrijednost sa aspekta poljoprivrede i ruralnog turizma, i ukupnog razvoja tog kraja.

Prilikom posjete najavljen je i nastavak projekata za rješavanje vodosnabdijevanja, uz podršku Ministarstva koje je već danas prebacilo sredstva u iznosu od 55 hiljada eura za te namjene, uz dodatnih 75 hiljada kroz IFAD.

Još jedan važan projekat za Šavnik je i rekonstrukcija đačkog doma u kome su smješteni učenici Srednje poljoprivredne škole, a za čiju realizaciju je danas potpisan sporazum.

Potpredsjednik je podsjetio da se tokom prošle godine sagledalo stanje u tom objektu, konstatovano da je neuslovan smještaj i najavljena podrška. Kroz IFAD projekat obezbijeđeno je 10 hiljada eura za rekonstrukciju, kako bi se učenicima obezbijedili pristojni uslovi.

Na Svjetski dan pčela kod mladog pčelara u Boanu

Potpredsjednik Vlade ohrabren je, kako je kazao, i posjetom mladom pčelaru Marku Ćiroviću koga je obišao danas, sa željom da na taj način Crna Gora obilježi Svjetski dan pčela – 20. maj.

Prema riječima Simovića, bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sa sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku koristeći tako i dodatna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz Evropskih pretpristupnih fondova iz prethodnog perioda. 

„Posebno me ohrabrila njegova poruka da je ova godina koja jeste izazovna po mnogo čemu dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna. Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan i da ćemo, uprkos svim izazovima koje imamo u ovoj godini, u kojoj smo dali odgovor u odnosu na ono što znači zdravlje i životi naših građana, tokom godine moći kazati da uspješno savladavamo i ekonomske izazove, kroz aktivnosti koje Vlada pokreće u saradnji sa preduzetnicima i lokalnim samoupravama. A onda, kao rezultat svih dobrih odgovora koje smo dali i dajemo, vjerujem  da ćemo moći kazati da smo dali konačni ključni odgovor u odnosu na izazove i potrebu daljeg ubrzanog razvoja Crne Gore“, poručio je Simović iz Šavnika.PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja