Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Поводом Свјетског дана пчела – 20. маја, потпредсједник Симовић посјетиће успјешног младог пчелара из Шавника - Бринимо о пчелама, будимо одговорни

Датум објаве: 20.05.2020 08:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Свјетски дан пчела - 20. мај ове године, због пандемије ЦОВИД-19, широм свијета биће обиљежен слањем порука о важности заштите популације пчела, али без организовања традиционалних догађаја и манифестација у славу пчеле, као  најзначајнијег опрашивача и њене улоге у очувању биодиверзитета, заштити животне средине, одрживој пољопривреди и сигурности хране.

Обиљежавање Свјетског дана пчела у Црној Гори биће обиљежено и посјетом потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића младом пчелару Марку Ћировићу из Шавника, у оквиру данашње радне посјете потпредсједника Владе тој општини. 

Свјетски дан пчела установиле су Уједињене нације 2017. године, на иницијативу Владе Словеније. Црна Гора била је међу првим земљама које су подржале ову иницијативу. Свјетски дан пчела први пут је обиљежен у Словенији прије двије године, када су се земље потписинице заједничке декларације обавезале да ће унапређивати сарадњу у циљу заштите пчела и подизања свијести јавности о значају пчела за природу и човјечанство, а посебно имајући у виду да се њихов број на глобалном нивоу смањује. 

Црна Гора је, у сарадњи са Словенијом и њеном амбасадом у нашој земљи, као и Савезом пчеларских организација, прошле године у Кући меда први пут је обиљежила овај значајан датум, организовањем Медног доручка и низа едукативних активности за најмлађе. 

Пчеле, заједно са другим опрашивачима, имају важну улогу у очувању биодиверзитета и производњи хране. Пчеле су заслужне за опстанак највећег броја биљака, међу њима и пољопривредних култура. Процјењује се да више од 80 одсто главних гајених биљака, најзначајнијих у људској исхрани, директно зависи од пчела као опрашивача.

Свјесни значаја пчела и развоја одрживог пчеларства, Влада Црне Горе посвећено и одговорно, у сарадњи са вриједним пчеларима и Савезом пчеларских организација, унапређује овај сектор. Резултати које остварујемо потврђују оправданост заједничких напора. Континуирано расте број пчелињих заједница, унапређује се едукација и образовање пчелара, усвајају стратешки прописи и политике који доприносе одрживом развоју пчеларства, учвршћује квалитет црногорског меда, као препознатљивог домаћег бренда.  

Као наставак снажне подршке државе, овогодишњим Агробуџетом за развој пчеларства опредијељено је 400.000,00€ еура. Кроз Програм унапређења реализује се пет јавних позива који се односе на бесповратну подршку за младе пчеларе почетнике, набавку пчеларске опреме за транспорт пчелињих друштава, набавку прибора и пчеларске опреме, воска за органску и конвенционалну производњу меда, као и одабир одгајивача пчелињих матица.

Без обзира на ситуацију и одређена ограничења изазвана пандемијом корона вируса, позиви се успјешно реализују, а посебно охрабрује интересовање младих за пчеларство, због чега и ове године очекујемо значајан број корисника те подршке и нових младих пчелара.

Настављамо активности на плану заштите здравља пчела и подизању капацитета за суочавање са изазовима са којима се суочава пчелиња популација на глобалном нивоу, од оних изазваних болестима пчела до бројних негативних утицаја човјека. Актуелна пандемија и околности у којима се свијет и друштво нашло, опомињу нас и подстичу да радимо у корист планете и чувајући пчеле штитимо животну средину.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја