Manja slova Veća slova RSS
>

Mladim farmerima bespovratno 10.000 eura

Mladim farmerima bespovratno 10.000 eura
Datum objave: 13.03.2020 11:40 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržaće i ove godine sa bespovratnih 10.000 eura mlade koji žele da se bave poljoprivredom, da započnu uspješan biznis, budu gazde na svom imanju i obezbijede sebi i svojoj porodici egzistenciju. 

Kroz Agrobudžet za 2020 godinu danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika. Poziv se objavljuje već četvrtu godinu, a njegovi dosadašnji rezultati su ohrabrujući - svoju poslovnu šansu i budućnost u sektoru poljoprivrede prepoznalo je 143 mlada farmera koji su ostvarili podršku, a njih 70 odsto je sa sjevera Crne Gore.

Mladi starosti od 18 do 35 godina, koji imaju završenu srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, a koji posjeduju poljoprivredno zemljište ili ga uzimaju u zakup, mogu konkurisati za ovu mjeru podrške.

Podrška se može iskoristiti za kupovinu stoke, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptaciju ili rekonstrukciju objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata. Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže.

Zainteresovani na javni poziv mogu do 25. aprila podnositi zahtjev za odobravanje biznis plana u kome se detaljno opisuju aktivnosti koje će sprovoditi. Ministarstvo odbrava Zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane Javnim pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuje mentora iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji ili iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu. 

Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi do 10.000 eura. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu.


PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja