Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бесповратну подршку да набаве стоку могу добити и почетници

Бесповратну подршку да набаве стоку могу добити и почетници
Датум објаве: 28.02.2020 14:15 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПољопривредни произвођачи од данас могу почети са подношењем захтјева за добијање бесповратне подршке за набавку нових грла стоке, у складу са објављеним Јавним позивом за додјелу подршке за унапређење сточног фонда за 2020. годину. 

Кроз овај јавни позив, заинтересовани пољопривредни произвођачи могу добити подршку за набавку стеоних јуница у чисој раси. Могућност добијања подршке имају и почетници, у циљу започињања сточарске производње.

Подршка Министарства износи максимално до 50% од вриједности инвестиције за пољопривреднике који први пут остварују подршку по овом јавном позиву. За газдинства која су претходних година већ користила ову врсту подршке, могу остварити бесповратну подршку до 30% инвестиције.
 
Министарство кроз Агробуџет за 2020. годину наставља подршку за унапређење сточног фонда, у циљу наставка позитивних трендова у сточарској производњи - повећања броја грла, даљег укрупњавања фарми и повећања учешћа продуктивнијих раса. Добра претпоставка за повећање броја мљечних грла на фармама и производње сировог млијека је и евидентно повећање капацитета прерађивачких погона у мљекарству. Стога је препозната потреба да се јачају постојећи и стварају нови кооперанти у сектору мљекарства, што ће уз бројне мјере подршке за унапређење квалитета млијека, омогућити даљи раст конкуретности у овом сектору. 

Овим Јавним позивом се утврђују услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подршке. Корисници подршке овог Јавног позива, морају бити регистровани у Регистру пољопривредних газдинстава и имати уписано минимум 3ха пољопривредних површина и објекат за смјештај стоке, и то најкасније до 28. марта 2020. године, до када траје јавни позив.

Корисници морају задовољити и услове за држање стоке у складу са Законом о добробити животиња и испуњавању стандарда добре пољопривредне праксе.

У случају ранијег утрошка средстава, јавни позив ће бити закључен, о чему ће произвођачи бити обавијештени на вријеме. 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја