Manja slova Veća slova RSS
>

Objavljeni javni pozivi za sektor pčelarstva: Veća podrška pčelarima

Objavljeni javni pozivi za sektor pčelarstva: Veća podrška pčelarima
Datum objave: 13.02.2020 13:00 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR
Podrška sektoru pčelarstva posljednjih godina značajno se povećava i kroz ovogodišnji Agrobudžet opredjeljeno je 400.000 eura za ovaj sektor.  Osim u finansijskom izrazu, podrška se unapređuje, kreiraju mjere u skladu sa potrebama daljeg razvoja pčelarstva u Crnoj Gori, kao i sugestijama i zahtjevima pčelara. Tako je ove godine povećana podrška za nabavku matica i podrška za preradu voska, a uvedena je i nova mjera  - podrška za nabavku pčelarske opreme i pribora.
 
Nastavlja se i podrška mladim pčelarima početnicima, koju je prethodne tri godine iskoristilo 311 mladih.

U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2020. godinu - Program unapređivanja pčelarstva, Ministarstvo je danas objavilo i pet javnih poziva za dodjelu sredstava podsticaja - mladim pčelarima početnicima; za nabavku pčelarske opreme za transport pčelinjih društava; za nabavku pribora i pčelarske opreme; za nabavku voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda; za odabir odgajivača pčelinjih matica.

Mladi pčelari početnici i ove godine imaće podršku za nabavku 5 košnica sa pčelinjim društvima, što je dobra osnova za početak pčelarenja.

Podrška za nabavku pčelinjih matica povećana je sa 4 na 5 eura po matici.

Uvažavajući potrebe pčelara ove godine uključena je i podrška za nabavku opreme i pribora koji se koriste u pčelarstvu. Maksimalna podrška za ovu mjeru je do 50% vrijednosti investicije, maksimalno od 400 eura do 2.000 eura, zavisno od broja košnica koje pčelar posjeduje.

Pozivima su definisani uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Ovim putem ističemo osnovni uslov za ostvarivanje prava na podršku, a to je da pčelari moraju biti u Registru poljoprivrednih gazdinstava i pozivamo ih da to urade na vrijeme.

Trajanje poziva je do 13.03.2020. godine, osim za javni poziv za nabavku pribora i pčelarske opreme koji traje do 13.04.2020. godine.
 
Važno je istaći da pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške iz Agrobudžeta. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda. MPRR

Zajedno sa pčelarima ostvarujemo dobre rezultate

Većinu mjera Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija. Dobra saradnja i organizovanost Saveza potvrda su da takav pristup daje rezultate.

Tokom prethodne godine realizovana je jedna od najvažnijih aktivnosti  - stavljena je u pogon oprema za punjenje i pakovanje meda u Kući meda u Danilovgradu. 

Završena je Studija o strukturi prozvodnje i stavljanju na tržište meda i drugih pčelinjih proizvoda,  usvojen Odgajivačko – selekcijski program pčelinjih matica.

Takođe, prvi put u crnogorski obrazovni sistem uveden je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti na nivou neformalnog obrazovanja odraslih. Tokom prošle godine počela je sa radom škola pčelarstva koja ima 28 polaznika. 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja