Manja slova Veća slova RSS
>

Agrobudžet šansa za nastavak rasta obrađenih površina u Golubovcima i Tuzima

Agrobudžet šansa za nastavak rasta obrađenih površina u Golubovcima i Tuzima
Datum objave: 12.02.2020 18:15 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Na današnjoj prezentaciji Agrobudžeta za 2020. koja je održana u GO Golubovci i opštini Tuzi, jasna je bila namjera poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja da i ove godine maksimalno iskoriste podršku, posebno u dijelu investicija koje će im omogućiti dalji evidentan rast obradivih površina, povećanje obima proizvodnje, modernizaciju i postizanje veće konkuretnosti.

Imajući u vidu da je na ovim područjima dominantna biljna proizvodnja, dobra vijest za proizvođače je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, sa 180 na 200 eura/ha, odnosno 210 eura/ha za mlade farmere. Osim direktne podrške koja se daje za sve vrste biljne proizvodnje, proizvođači mogu konkurisati na niz javnih poziva za bespovratnu podršku investicijama, u sektorima vinogradarstva i vinarstva koji je danas objavljen, voćarstva, zatim povrtarske proizvodnje, uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i druge.

S obzirom da je ove sedmice Ministarstvo počelo sa objavama javnih poziva za podršku investicijama, poljoprivredni proizvođači su pozvani su da se prijave, poštujući rokove, kako bi uspješno ostvarili pravo na bespovratnu podršku.

Veliko interesovanje i pozitivni komentari prisutnih odnosili su se na novouvedenu podršku u oblasti pčelarstva, koja će se od ove godine davati i za nabavku opreme i pribora, čime se izašlo u susret zahtjevima pčelara. Maksimalna podrška za ovu mjeru je do 50% vrijednosti investicije, maksimalno od 400 eura do 2.000 eura, zavisno od broja košnica koje pčelar posjeduje.

Proizvođačima je najavljen i nastavak podrške povrtarskoj proizvodnji, kako na otvorenom polju, tako i plasteničkoj proizvodnji, što su mjere maksimalno iskorišćene tokom prethodnih godina i koje idu u pravcu rasta proizvodnje i konkurentnosti povrtara i njihovog boljeg nastupa na tržištu.

Ne mali broj ozbiljnih stočarskih gazdinstava koja se nalaze na području GO Golubovci i opštine Tuzi interesovale su novine u podršci stočarstvu - rast sredstava po osnovu premija i pojednostavljene procedure za dobijanje premija za prerađeno mlijeko.

Proizvođači duvana, koji se uzgaja pretežno na području Tuzi, imaju razloga za zadovoljstvo jer se i ove godine nastavlja sa izuzetno dobrom podrškom u iznosu od 1.000 eura po hektaru, uz obezbijeđen i redovan otkup u Novom duvanskom kombinatu. 

I ova prezentacija bila je prilika da proizvođači istaknu izazove prilikom nastupa na tržištu, a ujedno i prilika da predstavnici Ministarstva podsjete da u tom dijelu nema mehanizama kojim država može uticati na zakone tržišta, ali da su sve mjere podrške upravo usmjerene na rast njihove konkurentnosti. Takođe podsjetili su da su prethodnih godina uspješno iskorištene dozvoljene mjere intervencije koje su pozitivno uticale na stabilnost cijena i sigurnost plasmana pojedinih proizvoda značajnih za prozvođače ovih područja. U pravcu uspješnijeg nastupa na tržištu, predstavnici Ministarstva istakli su važnost udruživanja proizvođača za koje se, takođe, daje značajna podrška kroz posebnu mjeru Agrobudžeta – za osnivanje i rad kooperativa i udruženja, promocije proizvoda, snabdijevanja udruženja repromaterijalom, energentima, mehanizacijom i opremom.

 

PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja