Manja slova Veća slova RSS
>

Školski program Ministarstva poljoprivrede: Nakon mlječnih proizvoda, u podjelu zdravih obroka uključeno i voće

Školski program Ministarstva poljoprivrede: Nakon mlječnih proizvoda, u podjelu zdravih obroka uključeno i voće
Datum objave: 27.11.2019 20:03 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR
Kroz Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, čiju realizaciju je započelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u Crnoj Gori, ove sedmice krenula je isporuka voća.

Nakon mlječnih proizvoda, djeca u osnovnim školama u četiri opštine – Bijelo Polje, Berane, Kolašin i Danilovgrad, kao zdravu užinu dobili su jabuke.

Isporuku jabuka realizovao je domaći proizvođač iz Plava koji se prijavio na javni poziv upućen proizvođačima i dobavljačima da učestvuju u programu. Osim jabuka, u narednom periodu dogovorena je i isporuka mandarina i šargarepe. Očekujemo da će za isporuku ostalih vrsta voća i povrća sa liste prihvatljivih proizvoda biti iskazano interesovanje u narednom periodu. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su obišli OŠ “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, gdje su zajedno sa nastavnicima i upravom škole prisustvovali prvoj podjeli jabuka u sklopu Školskog programa.Tom prilikom, razgovarali su sa djecom o važnosti zdrave i kvalitetne ishrane. Svoj doživljaj zdrave ishrane djeca su iskazala na kreativan način kroz likovnu radionicu i recitacije.
MPRR MPRR
“Posebno je zadovoljstvo bilo je vidjeti djecu koja su uživala u ukusu i mirisu domaće jabuke, koji dobar dio današnjih generacija nije osjetio. Vjerujemo da će iskustvo koje će imati kroz ovaj program biti značajno za stvaranje zdravih prehrambenih navika i dalji razvoj ovih mladih ljudi. Posebno nam je cilj da smanjimo konzumiranje hrane sa povećanim sadržajem masti, šećera i soli, a kroz to i procenat gojazne djece u Crnoj Gori”, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Amra Terzić. 

Direktorica OŠ “Marko Miljanov" Jasmina Kalić zahvalila se na prilici da škola učestvuje u ovom novom i sjajnom programu.

„Prije 20 dana počela je podjela zdrave užine našim učenicima. Uključeno je 457 učenika od prvog do petog razreda. Nastavni kadar vodi računa da kod djece  razvija svijest o zdravom načinu života, ali ćemo kroz ovaj program pojačati aktivnosti na tom planu, kazala je Kalić izražavajući nadu da će se uključiti i ostale škole. 

Za početak sprovođenja ovog programa, obuhvaćeno su djeca uzrasta, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih škola na području četiri opštine – Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad. Ambicija Ministarstva je da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece. 

Cilj je da Školski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, među kojima će se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda.
 
Za uspješnu realizaciju Školskog programa ističemo važnost integrisanog pristupa svih resora, zbog čega su u sprovođenje programa uključena i ministarstva zdravlja i prosvjete i što je posebno važno ostvarena dobra komunikacija sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori sa kojom će se realizovati zajedničke promotivne aktivnosti. 

Program se trenutno realizuje u osnovnim školama “Marko Miljanov” i “Risto Ratković” iz Bijelog Polja, “Vuko Jovović” iz Danilovgrada, “Risto Manojlović” iz Kolašina, kao i “Radomir Mitrović”, “Vukašin Radunović” i “Vuk Karadžić” iz Berana. 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja