Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Додатна подршка сточарима: Исплаћено још 211 хиљада еура за издиг стоке на катун

Додатна подршка сточарима: Исплаћено још 211 хиљада еура за издиг стоке на катун
Датум објаве: 07.11.2019 11:22 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Трећина црногорских сточара који су прије двије седмице добили премије за стоку у укупном износу од 2,3 милиона еура, остварило је право и на додатну подршку - премије за издиг стоке на катун.

Пољопривредним газдинствима која су кроз Агробуџет за 2019. годину остварила право на премије за издиг стоке на катун - 1.507 из 22 општине, данас је исплаћено укупно 211.042 еура.

Од укупног броја корисника, највише их је из сјеверног региона - 1.167 или 77,43%, од чега највише у Бијелом Пољу (171), Беранама (160) и Плужинама (113).
У центраном региону подршку је оставрило 336 корисника (22,3%), од чега су 203 газдинства из Никшића. Очекивано, најмањи број подржаних захтјева је из приморских општина, укупно 4 (0,27%).

Право на подршку кроз ову мјеру остварују газдинства која су у Регистру пољопривредних газдинства и која најмање три мјесеца у календарској години држе стоку на катунима. Подршка износи до 10 еура по условном грлу.

Исплата премија реализована је након што су представници Министарства и Одјељења за савјетодавне послове у сточарству административно и на терену исконтролисали и утврдили стање на газдинствима подносиоца захтјева за премију.

Министарство пољопривреде и руралног развоја наставиће са примјеном ове мјере подршке која значајно доприноси очувању планинских пашњака и катунског начина сточарења, а самим тим очувању природних ресурса, културне баштине руралних подручја.

ПР Служба Министрарства пољопривреде и руралног развоја