Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Школски програм Министарства пољопривреде: Здрав оброк данас подијељен и дјеци у Беранама

Школски програм Министарства пољопривреде: Здрав оброк данас подијељен и дјеци у Беранама
Датум објаве: 07.11.2019 08:21 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Дјеца у беранским школама „Вук Караџић“, Вукашин Радуновић“ и „Радомир Митровић“, данас су добили прву испоруку здравих оброка у оквиру Програма воће, поврће, млијеко и мљечни производи за школе. 


Реализацију Школског програма са циљем побољшања прехрамбених навика дјеце и промоције здравих стилова живота Министарство пољопривреде и руралног развоја започело је јуче, подјелом бесплатних здравих оброка дјеци у основним школама у Даниловграду, Бијелом Пољу и Колашину.

МПРРМПРР


За почетак, обухваћено је 3.165 дјеце, од првог до петог разреда, у седам основних школа на подручју четири општине, са амбицијом да се број шклола и обухват дјеце значајно повећа у наредном периоду.


Из управа три школе у Беранама које су данас кренуле са реализацијом Програма сагласни су да је ријеч о изузетној активности од које ће бенефите имати дјеца, а самим тим и цијело друштво. Судећи по расположењу дјеце током данашње испоруке и разговора са наставницима на тему здраве исхране, вјерују да ће програм бити успјешан.


Директор ОШ „Вук Караџић“ Вукадин Божовић истиче да је за ту школу сарадња са Министарством пољопривреде кроз Програм воће, поврће, млијеко и млијечни производи од великог значаја. „Морамо сви заједно да радимо са нашом дјецом, кроз различите активности, да им омогућимо да усвоје знања о здравим навикама у исхрани, и уопште у животу. Тако ћемо добити одговорне младе људе који ће од најранијих дана бити одговорни према свом здрављу“, каже Божовић.

У име колектива ОШ Вукашин Радуновић“ директор те установе Милутин Голубовић захвалио се Министарству пољопривреде на прилици да школа буде међу првима које ће учествовати у овом новом и сјајном програму.

„Са уважавањем поздрављамо реализацију пројекта који ће, према нашем мишљењу, изградити свијест код ученика о важности здраве и правилне исхране. Такође, сматрамо да ће истовремено допринијети и промоцији домаћих квалитетних производа  - млијека и мљечних производа, воћа и поврћа, производа који због квалитета и свјежине треба да буду дио свакодневне исхране наше дјеце и свих наших суграђана“, казао је Голубовић.

У првим испорукама током ове седмице, дјеци ће се дијелити мљечни оброк, а у наставку школске године, по динамици једном седмично, укључиће се и остали производи са утврђене прихватљиве листе воћа, поврћа и млијечних производа. Школски програм подразумијева, не само подјелу здравих оброка, него и едукацију најмлађих о правилној исхрани, здравим животним навикама, начину производње хране, кроз разне облике радионица, предавања, боравак на фармама, а које ће се организовати у сарадњи са школама, институцијама и свим заинтересованим партнерима на реализацији ове идеје.


Подсјећамо, Програм се за почетак, спроводи у сљедећим школама: ОШ „Вуко Јововић“ из Даниловграда, ОШ „Радомир Митровић“, ОШ „Вукашин Радуновић“ и ОШ „Вук Караџић“ из Берана, ОШ „Ристо Ратковић“ и ОШ „Марко Миљанов“ из Бијелог Поља и ОШ „Ристо Манојловић“ из Колашина.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја