Manja slova Veća slova RSS
>

Školski program Ministarstva poljoprivrede: Zdrav obrok danas podijeljen i djeci u Beranama

Školski program Ministarstva poljoprivrede: Zdrav obrok danas podijeljen i djeci u Beranama
Datum objave: 07.11.2019 08:21 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Djeca u beranskim školama „Vuk Karadžić“, Vukašin Radunović“ i „Radomir Mitrović“, danas su dobili prvu isporuku zdravih obroka u okviru Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole. 


Realizaciju Školskog programa sa ciljem poboljšanja prehrambenih navika djece i promocije zdravih stilova života Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započelo je juče, podjelom besplatnih zdravih obroka djeci u osnovnim školama u Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolašinu.

MPRRMPRR


Za početak, obuhvaćeno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih škola na području četiri opštine, sa ambicijom da se broj šklola i obuhvat djece značajno poveća u narednom periodu.


Iz uprava tri škole u Beranama koje su danas krenule sa realizacijom Programa saglasni su da je riječ o izuzetnoj aktivnosti od koje će benefite imati djeca, a samim tim i cijelo društvo. Sudeći po raspoloženju djece tokom današnje isporuke i razgovora sa nastavnicima na temu zdrave ishrane, vjeruju da će program biti uspješan.


Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Vukadin Božović ističe da je za tu školu saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede kroz Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi od velikog značaja. „Moramo svi zajedno da radimo sa našom djecom, kroz različite aktivnosti, da im omogućimo da usvoje znanja o zdravim navikama u ishrani, i uopšte u životu. Tako ćemo dobiti odgovorne mlade ljude koji će od najranijih dana biti odgovorni prema svom zdravlju“, kaže Božović.

U ime kolektiva OŠ Vukašin Radunović“ direktor te ustanove Milutin Golubović zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede na prilici da škola bude među prvima koje će učestvovati u ovom novom i sjajnom programu.

„Sa uvažavanjem pozdravljamo realizaciju projekta koji će, prema našem mišljenju, izgraditi svijest kod učenika o važnosti zdrave i pravilne ishrane. Takođe, smatramo da će istovremeno doprinijeti i promociji domaćih kvalitetnih proizvoda  - mlijeka i mlječnih proizvoda, voća i povrća, proizvoda koji zbog kvaliteta i svježine treba da budu dio svakodnevne ishrane naše djece i svih naših sugrađana“, kazao je Golubović.

U prvim isporukama tokom ove sedmice, djeci će se dijeliti mlječni obrok, a u nastavku školske godine, po dinamici jednom sedmično, uključiće se i ostali proizvodi sa utvrđene prihvatljive liste voća, povrća i mliječnih proizvoda. Školski program podrazumijeva, ne samo podjelu zdravih obroka, nego i edukaciju najmlađih o pravilnoj ishrani, zdravim životnim navikama, načinu proizvodnje hrane, kroz razne oblike radionica, predavanja, boravak na farmama, a koje će se organizovati u saradnji sa školama, institucijama i svim zainteresovanim partnerima na realizaciji ove ideje.


Podsjećamo, Program se za početak, sprovodi u sljedećim školama: OŠ „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, OŠ „Radomir Mitrović“, OŠ „Vukašin Radunović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, OŠ „Risto Ratković“ i OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja