Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Продужен рок за пријаву на ИПАРД позив за подршку преради

Продужен рок за пријаву на ИПАРД позив за подршку преради
Датум објаве: 31.10.2019 12:45 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја, уз пуно разумијевање европских партнера, продужило је рок за пријаву на актуелни ИПАРД јавни позив за бесповратну подршку прерађивачком сектору, до 20. децембра.


Заинтересовани прерађивачи и кооперативе имаће додатних мјесец и по да припреме документацију за аплицирање на јавни позив, кроз који могу остварити бесповратну подршку у износу до 50 или 60 одсто за инвестиције у унапређење производње у складу са ЕУ стандардима.  Првобитан рок за аплицирање на овај позив био је 4. новембар.


Од објављивања јавног позива, почетком септембра, представници Министарства су у сталној комуникацији са заинтересованим и потенцијалним корисницима подршке, како на терену, тако и на административном нивоу. Сагледавајући њихово интересовање, потребе и могућности да припреме документацију са којом би се успјешно пријавили на позив, Министарство је предложило партнерима из ЕУ да се рок за пријаву продужи, како би се свим заинтересованим омогућило додатно вријеме да припреме квалитетне апликације.


Тиме је отворена могућност да што већи број произвођача испуни услове за добијање подршке и да се максимално искористе значајна расположива бесповратна средства која су обезбиједили ЕУ и Влада Црне Горе. Само кроз овај јавни позив, намијењен унапређењу прераде, произвођачима је на располагању 15,6 милиона еура.

 

Кроз ИПАРД јавни позив, заинтересовани прерађивачи могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€.

Бесповратна подршка износи до 50% прихватљивих трошкова.


Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада, што значи да за пројекте заштите животне средине могу добити до 60% бесповратне подршке. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја