Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici Crne Gore u Istanbulu, na skupu članica IFAD-a: Planiraju strategije za podršku ubrzanijem razvoju ruralnih područja

Predstavnici Crne Gore u Istanbulu, na skupu članica IFAD-a: Planiraju strategije za podršku ubrzanijem razvoju ruralnih područja
Datum objave: 24.10.2019 12:15 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja učestvuju u radu skupa koji se, u organizaciji Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), održava ovih dana u Istanbulu.

Naša zemlja je članica IFAD-a od 2015. godine. Već dvije godine Vlada Crne Gore uspješno sarađuje sa ovim fondom na Projektu razvoja ruralnih područja, kroz koji se grade novi vodovodi i putevi, podržavaju mala gazdinstva, na području sedam opština uključenih u projekat, pretežno na sjeveru Crne Gore.

IFAD je međunarodna finansijska institucija i specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija koja radi na programima u pravcu poboljšanja kvaliteta života stanovništva ruralnih područja, s ciljem izjednačavanja razvoja ruralnih i urbanih područja. 

Radionica u Instanbulu je namijenjena članicama IFAD-a, zemljama koje se nalaze na prostoru Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Evrope i centralne Azije. Oko 200 učesnika iz 22 zemlje u kojima se sprovode projekti u saradnji sa IFAD –om razmijeniće iskustva svih članica u dosadašnjoj realizaciji zajedničkih projekata, njihovim efektima, a sve u cilju planiranja budućih strategija za ubrzavanje razvoja ruralnih područja.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić, kao učesnik jednog od panela, ocijenio je zadovoljstvo dobrom i uspješnom saradnjom sa Međunarodnim fondom na projektu koji se realizuje u Crnoj Gori, a koji ima značajne i vidljive efekte na terenu,  konkretne benefite po kvalitet života stanovnika na seoskim područjima.   

Državni sekretar Žugić i koordinator projekta u Crnoj Gori Igor Jovanović imaće i zaseban bilateralni sastanak sa visokim predstavnicima IFAD-a. Tom prilikom biće sumirani rezultati posjete predstavnika IFAD-a Crnoj Gori, koja je bila u oktobru ove godine, i razmotriti mogućnosti za nastavak uspješne saradnje kroz nove projekte podrške.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja