Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Никшићу биљежен Свјетски дан сеоских жена и Дан пјешачења

У Никшићу биљежен Свјетски дан сеоских жена и Дан пјешачења
Датум објаве: 15.10.2019 20:30 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР МПРР
Под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја и подршку Министарства за људска и мањинска права, удружење “Путевима предака” и Бициклистички клуб Перун у Никшићу су данас обиљежили Међународни дан сеоских жена и Свјетски дан пјешачења.

МПРРИдеја да се 15. октобра обиљежава Свјетски дан сеоских жена покренута је 1995. године, на Конференцији Уједњених нација о женама, одржаној у Пекингу. Такође, 15. октобра обиљежава се и Свјетски дан пјешачења.
 
Тим поводом, чланови удружења и бициклистичког клуба, заједно са ученицима  ОШ “Милева Лајовић Лалатовић” и дјеца из врића “Косовка Дјевојка”, са наставницима и васпитачима посјетили су градску пијацу у Никшићу, гдје су обишли жене које производе и продају домаће производе. Циљ обиласка био је да се у разговору са женама упознају са начином рада и животом жена које живе на селу и производе здраву и квалитетну храну. Такође, шетњом кроз градски парк и парк шуму Требјеса стављен је акценат на пјешачење као најблаготворнији начин рекреације, важност здравих стилова живота и очувања животне средине.

“Циљ акције је да укажемо на значај сеоске жене и њен велики допринос друштву. Иако сеоске жене широм свијета имају важну улогу у развоју сеоских подручја, пољопривредној производњи и обезбјеђивању егзистенције својим породицама, њихова улога није довољно промовисана”, истиче предсједница НВУ Путевима предака Ана Петровић Његош.
   
Петровић је истакла да се на овај начин јасно шаље више порука најмлађој популацији, од важности здравих стилова живота и рекреације, очувања животне средине, до поштовања труда и вриједног рада жена које на селима производе здраву и органску храну. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја