Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Угинула живина и даље плута по Бојани, јасно да је ријеч о прекограничном проблему

Угинула живина и даље плута по Бојани, јасно да је ријеч о прекограничном проблему
Датум објаве: 09.10.2019 17:53 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР МПРР
Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове обишли су данас ријеку Бојану, у циљу хитног рјешавања еколошког проблема због појаве отпада у виду угинуле живине која данима плута доњим током ове ријеке. 

Подсјећамо да је 30. септембра након пријаве грађана да се у ријеци Бојани, према Ади Бојани, налази већи број кеса са угинулом живином, ветеринарски инспектор је изашао на лице мјеста, утврдио да су лешеви живине у фази распадања и да се подручјем шири јак непријатан мирис. Том приликом инспектор је узео узорке и послао на анализу како би се утврдило да ли се ради о некој од опасних заразних болести. Пронађена количина је нешкодљиво уклоњена. Управа је тада обавијестила и водопривредну и еколошку инспекцију, као и комуналну инспекцију Улцињ. Такође, контактирана је гранична полиција са тог подручја у циљу праћења тока Бојане, односно евентуалног утврђивања поријекла угинулих кокошака.

МПРРНакон нове пријаве грађана да се отпад поново појавио у Бојани, данас је организована акција обиласка терена, уз подршку Управе полиције. Утврђено је да се на више локација узводно уз обалу Бојане, на потезу од ушћа до насеља Раче, налази значајна количина пластичних кеса са угинулом живином, лешева кокошака који плутају водом, као и лешеви краве и свиње.

Директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић која је координирала обиласком терена, истакла је да све указује да је ријеч о прекограничном проблему, односно да су угинуле животиње поријеклом из сусједне Албаније, с обзиром да у ширем подручју на црногорској страни нема фарми живине. Такође, правац струјања ријеке указује на наношење отпада са албанске на црногорску страну обале Бојане. 

„Евидентно је да је проблем прекограничне природе. Резултати лабораторијских анализа узорака показали су да живина није била заражена неком болешћу која се може пренијети на људе, али јесте изолована салмонела која има утицај на живину и од које су највјероватније кокошке угинуле“, казала је Даковић.

Она је поновила да је проблем прекограничне природе евидентан и да за његово рјешавање треба покренути комуникацију са надлежним службама у Албанији, јер је недопустиво да се овакви случајеви понављају. „Као земље региона са аспирацијама за чланство у ЕУ, што подразумијева усвајање и поштовање стандарда у свим областима, нажалост свједочимо оваквој ситуацији гдје  се угинуле животиње бацају у ријеке“, оцијенила је Даковић.
 
Данас је планирано и да се одмах крене у акцију сакупљања отпада из воде. Очекујемо да ће акција, у сарадњи са  полицијом и Службом заштите и спашавања до краја дана почети. Обзиром на уочену количину кеса у води, приликом обиласка горњег тока ријеке, процјењујемо да за сакупљање тог отпада треба више дана. 
 
На терену су данас били и мјештани Аде Бојане и рибари, који су се Управи обратили за помоћ у рјешавању проблема, а који су претходних дана, у складу са својим могућностима, уклањали кесе са живином испред својих објеката. Они су поздравили залагање и посвећеност Министарства и Управе за безбједност хране и Управе полиције да се ријеши овај еколошки проблем за који кажу да је права срећа што се није десио током туристичке сезоне. 
МПРР

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја