Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Позив за предлагање развојних пројеката у пољопривреди и дрвопреради за Програм економског држављанства

Датум објаве: 08.10.2019 11:04 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за достављање предлога развојних пројеката у области пољопривреде и дрвопрераде ради сачињавања Листе пројеката на основу којих се може стећи црногорско држављанство пријемом, а коју утврђује Влада Црне Горе.

У складу са Владином одлуком да уведе Програм економског држављанства, односно Одлуком о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, Министарство је релизовало низ активности са циљем дефинисања прихватљивих пројеката који би имали максималан и очекивани ефекат – нове пољопривредне и прерађивачке капацитете и нова радна мјеста, посебно у мање развијеним општинама, и у коначном виши квалитет живота и животни стандард наших грађана.

У том правцу, Министарство је претходно донијело Правилник којим су прописани услови за развојне пројекте у области пољопривреде и дрвопрераде, након чега је расписан јавни позив.

Прописано је да се на Листи развојних пројеката могу наћи само пројекти у којима је улагање у примарну пољопривредну производњу у износу од најмање 2.000.000 еура, улагање у прераду пољопривредних и рибљих производа у износу од најмање 3.500.000 еура, и у дрвопрераду у износу од најмање 4.000.000 еура. Такође, пројекат у примарној производњи мора запошљавати најмање 10 лица, у преради, као и дрвопреради, најмање 20.

Такође, Министарство ће приликом сачињавања предлога Листе развојних пројеката цијенити да ли ће се пројекти реализовати на територији мање развијених општина, што значи наставак опредјељења за бржи и равномјеран регионални развој, посебно на сјеверу Црне Горе.

Акценат ће бити и на реализацији развојних пројеката који за циљ имају супституцију увоза пољопривредних и рибљих производа, валоризују неискоришћеног пољопривредног земљишта, отварање нових прерађивачких капацитета у дрвној индустрији и стварање нове додате вриједности кроз већу финализацију дрвних производа и повезивање са туристичким и смјештајним капацитетима. Приликом избора пројеката за програм економског држављанства у овим областима, цијениће се да ли пројекат омогућава адекватну заштиту животне средине, увођење нових технологија, повезивање пољопривреде и туризма, афирмацију и унапређење производње и пласмана традиционалних црногорских производа и повећање органске производње.

Заинтересовани предлоге развојних пројеката могу доставити Министарству до 31. децембра 2021. године. Све детаљније информације и потребна документација дефинисана је Јавним позивом који се налази на сајту Министарства пољопривреде и руралног развоја:

хттп://www.мпр.гов.ме/вијести/211177/Јавни-позив-за-достављање-предлога-за-Листу-развојних-пројеката-у-области-пољопривреде-и-дрвопрераде-на-основу-којих-се-мозе.хтмл

  

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја