Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство пољопривреде организује акције чишћења водотока слива ријеке Дрине - Сачувајмо ријеке не бацајмо отпад

Министарство пољопривреде организује акције чишћења водотока слива ријеке Дрине - Сачувајмо ријеке не бацајмо отпад
Датум објаве: 07.10.2019 07:56 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Општине Мојковац и Комуналног предузећа Градац организовали су акцију чишћења ријека Руднице и Таре, као и уређења околног простора.

Иницијативу чишћења и уређења водотока слива ријеке Дрине у Црној Гори, Министарство пољопривреде покренуло је у сарадњи са локалним самоуправама на одручју овог слива и корисницима Програма малих грантова. Иницијатива је подржана кроз други јавни позив Министарства за Програм малих грантова у оквиру Регионалног пројекта ,,Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану''. Програм малих грантова је активност за коју је укупно опредијељено 200.000 €, за унапређење локалних заједница и еколошки развој.

Ријека Рудница једна је од највећих притока ријеке Таре. Протиче кроз басен напуштеног рудника олова и цинка, те стога представља један од загађивача ријеке Таре. Осим тога, на обалама Руднице, гдје се налази и истоимено приградско насеље, на само километар удаљености од центра Мојковца, присутна је била велика количина  отпада. 

Учесници акције претходних дана, уклонили су дивље депоније и уредили корито и обале Руднице у дужини од 600 метара. Простор је уређен, постављене клупе и канте за отпатке, посађено дрвеће. Од неугледног и запуштеног простора становници овог краја, али и посјетиоци сада имају прилику да уживају у природном амбијенту уз чисту ријеку.

МПРРМПРР

Том приликом, предсједник Општине Мојковац Ранко Мишнић изјавио је да  актери ове акције на овај начин шаљу  поруку о значају очувања животне средине, показујући да  смо сви одговорни за простор у којем живимо.

„Чишћење ријеке Руднице и простора око ње имаће и шири ефекат, имајући у виду да је она највећа притока ријеке Таре“, казао је Мишнић.

Генерални директор Директората за водопривреду у Министарству пољопривреде и руралног развоја Момчило Благојевић истакао је да је ова активност значајан допринос заштити, очувању и унапређењу животне средине, подизању свијести свих друштвених субјеката и појединаца, као и промоцији заједничких активности у том правцу.

Благојевић је најавио да ће акција „Сачувајмо ријеке, не бацајмо отпад“ већ сљедеће недјеље бити организована у Бијелом Пољу, када ће заједно са корисницима Програма малих грантова са овог подручја, радити на чишћењу Лима.

 

МПРРМПРР

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја