Manja slova Veća slova RSS
>

Na Svjetski dan borbe protiv bjesnila počelo čipovanje i vakcinacija pasa

Na Svjetski dan borbe protiv bjesnila počelo čipovanje i vakcinacija pasa
Datum objave: 28.09.2019 12:50 | Autor: MPRR - UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP UBHVFP

U veterinarskim ambulantama u Crnoj Gori danas je počela identifikacija i registracija pasa, čipovanjem. Istovremeno, obavljaće se i vakcinacija pasa protiv bjesnila.

Akcija čipovanja i izdavanja pasoša za pse, koja se se po prvi put u Crnoj Gori sprovodi na organizovan način, počela je na Svjetski dan borbe protiv bjesnila  - 28. septembar, koji se širom svijeta obilježava s ciljem podsjećanja na važnost mjera za iskorjenjivanje ove opasne zarazne bolesti koja se na ljude uglavnom prenosi ujedom pasa. Zahvaljujući aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezjednost hrane, uz podršku EU projekta, sprovodi na prevenciji  putem oralne vakcinacije lisica, kao i vakcinacije pasa u skloništima za napuštene životinje, ni jedan slučaj bjesnila u Crnoj Gori nije zabilježen od 2012. godine, ni kod domaćih, ni divljih životinja. 

Zvaničan početak akcije čipovanja pasa obilježen je danas u veterinarskoj ambulanti „Animavet“ u Podgorici, u prisustvu predstavnika Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove koja je u prethodnom periodu intenzivno radila na uspostavljanju sistema za identifikaciju i registraciju pasa.  
UBHVFP UBHVFP
Direktorica Uprave Vesna Daković istakla je veliko očekivanje od ove akcije, prije svega, u dijelu praćenja zdravstvenog statusa obilježenih životinja, kao i obezbjeđivanja veće nivoa odgovornosti vlasnika životinja koji će sada biti jasno prepoznati. Obilježavanje pasa i vakcinacija protiv bjesnila, kako je kazala, doprinijeće zaštiti životinja od bjesnila i posljedično zaštiti zdravlja ljudi.

„Čipovanje pasa biće značajno za unapređenje zaštite zdravlja pasa i njihovu dobrobit i doprinijeće rješavanju brojnih, posljednjih godina sve izraženijih izazova vezanih za populaciju pasa, od neodgovornog vlasništva, nehumanog odnosa ljudi prema psima, slučajeva ujeda pasa, ali i rješavanje problema pasa lutalica. Na rješavanju ovih problema radilo se intenzivno posljednjih dvije godine kroz rad Savjeta za zaštitu životinja koji je formirala Vlada Crne Gore. Postigli smo značajne iskorake na tom planu, a početak akcije čipovanja je kruna dosadašnjih napora“, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković podsjećajući da je u prethodne tri sedmice sprovedena kampanja za odgovono držanje pasa, uz podršku EU partnera.

Identifikaciji pasa podliježu svi psi koji nijesu identifikovani u skladu sa propisima, kao  i  novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. 
UBHVFP UBHVFP
Interesovanje vlasnika pasa koji su jutros doveli svoje ljubimce u veterinarsku ambulantu Animavet na čipovanje i vakcinaciju bilo je veliko. Doktor veterinarske medinicine Branko Živković kazao je da je proces obilježavanja životinje čipom jednostavan i bezbjedan za životinje. „Nakon unošenja podataka u bazu u svakom momentu se može provjeriti vlasništvo životinje, a i vlasnici stiču jedan od neophodnih uslova da svog ljubimca mogu voditi van granica Crne Gore. Mikročip je trajan i prati životinju do kraja života“, kazao je Živković.

Identifikacija i registracija  pasa, kako je ranije odlučeno, sprovodiće se kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja koji se finansira iz Agrobudžeta. Participacija vlasnika je 2€ po obilježenom i vakcinisanom psu. 
UBHVFP UBHVFP

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove