Manja slova Veća slova RSS
>

U okviru kampanje „Drug iz snova, a bez krova“ održani okrugli stolovi po opštinama: Promovisano odgovorno vlasništvo, nastaviti edukaciju

U okviru kampanje „Drug iz snova, a bez krova“ održani okrugli stolovi po opštinama: Promovisano odgovorno vlasništvo, nastaviti edukaciju
Datum objave: 20.09.2019 10:18 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP UBHVFP
Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala je tokom prethodne sedmice više okruglih stolova u crnogorskim opštinama povodom kampanje za odgovorno držanje pasa - “Drug iz snova, a bez krova“.

Cilj okruglih stolova je bio da se zainteresovane strane informišu i edukuju o pitanjima vezanim za odgovorno vlasništvo i aktivno uključe u  aktivnosti tronedjeljene kampanje koja je započela 29. avgusta na Veterinarskim danima u Beranama.  

Tim povodom govorili su predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, predstavnici Projekta, lokalnih samouprava.i veterinarki inspektori. U diskusiji na ovim događajima svoj doprinos su dali i ambasadori kampanje – poznate ličnosti koje su podijelile svoja iskustva odgovornog vlasnika omiljenog kućnog ljubimca sa učesnicima. Pjevačica Suzana Tot, mladi Nikšićan Luka Bijelović iz Gorske službe spašavanja, akademski slikar Milutin Obradović, filantrop Marinko Božović, istaktuta aktivistkinja za zaštitu životinja Indira Gacić i kinološki sudija i uzgajivač pasa Krsto Dončić dali su primjere kako se odgovorno odnositi kada je riječ o držanju  pasa i niihovoj dobrobiti.

Okruglim stolovima prisustvovao je značajan broj učesnika koji su tokom diskusija razmotrili sve izazove u ovoj oblasti, od problema pasa lutalica do odgovornosti vlasnika i posljedica koje imaju takve pojave. Svoje iskustvo podijelili su predstavnici civilnog sektora, lokalnih samouprava, veterinarskih ambulanti, uzgajivačnica, lovačkih udruženja koji se tiču kontrole populacija napuštenih pasa i odgovornog vlasništva pasa.
Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, informisali su prisutne da je– predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove informisali su prisutne da je u završnoj fazi testiranje softvera za uspostavljanje sistema identifikacije i registracije pasa mikročipom, kao i da su sve ostale pretpostavke ispunjene, te da će se sa čipovanjem pasa započeti uskoro.
UBHVFP UBHVFP
Zaključeno je da je potrebna bolja koordinacija lokalnih zajednica i nevladinog sektora po pitanju udomljavanja napuštenih pasa. potreba za obrazovanjem komunalnih službi. Posebnu pažnju treba, kako je ocijenjeno, posvetiti daljem informisanju roditelja i djece o uslovima koje treba da ispuni odgovorni vlasnik (dnevne aktivnosti  - šetnja, igra, obuka psa; prostor potreban za držanje psa i finansijski aspekt držanja psa – troškovi ishrane, liječenje, zdravstvena zaštita).

Jedan od zaključaka ovih skupova je potreba veće posvećenost opštinskih službi i NVO sektora u pripremi lokalnih programa za kontrolu pasa lutalica, zatim pronalaženje efikasnijih modela funkcionisanja skloništa za napuštene kućne ljubimce i same organizacije unutar skloništa koje trebaju biti privremeni, a ne stalni objekti za zbrinjavanje napuštenih pasa. U tom pravcu, treba promovisati i dobre prakse kontrole populacije pasa u svijetu, regionu i na lokalnom nivou, u skladu sa preporukama OIE (Svjetske organizacije za zdravlje životinja). Istaknuta je važnost intenzivinije promocije udomljavanja pasa u skladu sa preporukama ove kampanje.

Konstatovano je da poruke kampanje i izrađeni materijali jasno i realno predstavljaju koncept odgovornog vlasništva, a da je slogan “Drug iz snova, a bez krova“ zaživeo u javnosti, pa se treba koristiti i u sljedećim kampanjama, kako bi se u ovoj oblasti postigao napredak.  


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove