Manja slova Veća slova RSS
>

U Nikšiću prezentovan IPARD drugi javni poziv za preradu

U Nikšiću prezentovan IPARD drugi javni poziv za preradu
Datum objave: 19.09.2019 09:33 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U nastavku info kampanje o procedurama sprovođenja IPARD drugog javnog poziva za podršku preradi, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su upoznali zainteresovane prerađivače sa teritorije opštine Nikšić, za koji zainteresovani privrednici i kooperative mogu aplicirati od 04. septembra do 04. novembra 2019. godine.

Poljoprivrednicima su pojašnjeni uslovi IPARD poziv za preradu, i kako zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Predstavnici Ministarstva uputili su zainteresovane proizvođače da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Naglašeno je da se podržavaju početnici, odnosno zainteresovani aplikanti mogu osnovati preduzeće do trajanja javnog poziva i aplicirati za sredstva podrške.

Korisnici IPARD drugog javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv. Najkasnije do trenutka isplate, u zavisnosti od sektora prerade, korisnici moraju imati instalirane kapacitete prerade i to:

Sektor prerade mlijeka: minimalni kapacitet dnevne prerade od 500 l mlijeka;

 

Sektor prerade mesa:   -                 klanice sa minimalnim kapacitetom dnevnog klanja (8 radnih     časova) od deset grla goveda ili 20 grla svinja ili 30 grla ovaca ili koza ili 3.000 komada živine;

-       prerada mesa sa minimalnim kapacitetom godišnje prerade od 10 t;

 

Sektor proizvodnje vina: minimalnim godišnjim kapacitetom od 2.000 l vina godišnje;

 

Sektor prerade voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje): pogoni za preradu voća i povrća registrovani u odgovarajućim registrima u skladu sa zakonom.

 

Sektor prerade maslina: minimalnim godišnjim kapacitetom prerade od 500 kg;

Sektor prerade ribe i akvakulture: minimalni kapacitet godišnje prerade od 5 t.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Najveći broj pitanja odnosio se na to koje standarde moraju ispuniti investicije na kraju realizacije i da li se sredstva podrške mogu vraćati kao kredit; pitanja vezana za vlasništvo predmetne investicije kada je riječ o izgradnji objekata na zemljištu koje nije u vlasništvu podnosioca zahtjeva, odnosno zemljištu pod zakupom u trenutku apliciranja. Značajan broj poljoprivrednika tražio je savjet od predstavnika Ministarstva u kom pravcu treba da investiraju kako bi poboljšali trenutno poslovanje i šta sve podrazumjevaju marketinške aktivnosti. Potencijalni korisnici podrške interesovali su se i koja dokumneta i uslove vazane za zaštitu životne sredine moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv.