Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Цетињски прерађивачи заинтересовани за нову подршку кроз ИПАРД

Цетињски прерађивачи заинтересовани за нову подршку кроз ИПАРД
Датум објаве: 16.09.2019 17:43 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРДанас је на Цетињу одржана презентација другог Јавног позива за подршку инвестицијама у прераду кроз ИПАРД програм на којој су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја упознали присутне прерађиваче са процедурама реализације и могућности остваривања права на подршку.

Интересовање да се информишу о новој прилици да уз бесповратну подршку наставе развој свог бизниса изразио је велики број предузетника, традиционално највише из сектора прераде меса и млијека.

Кроз ИПАРД позив за прераду, заинтересовани апликанти могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, док подршка износи до 50% прихватљивих трошкова. Посебно је наглашено, да се додатна средства подршке од 10% могу додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Заинтересованим прерађивачима појашњено је да предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Наглашено је да се подржавају почетници, односно заинтересовани апликанти могу основати предузеће до трајања јавног позива и аплицирати за средства подршке. Такође, наглашено је да се кроз први јавни позив за прераду кроз ИПАРД тренутно на територији цетињске општине реализују четири инвестиције.

Највише питања присутних корисника се односило на сами процес реализације пројекта, који се то стандарди морају испунити на крају реализације инвестиције, може ли се аплицирати за изградњу објекта на земљишту које није у власништву подносиоца захтјева у тренутку аплицирања, како тече процедура исплате и слично.

Корисници ИПАРД другог јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које потенцијални корисници подршке морају да задовоље да би остварили подршку кроз овај јавни позив. Најкасније до тренутка исплате, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати инсталиране капацитете прераде који су дефинисани за сваки сектор који се подржава: прерада млијека; прерада меса;  производња вина; прерада воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље; прерада маслина; прерада рибе и аквакултуре.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

У циљу усјешног реализовања јавног позива представници Министарства пољопривреде и руралног развоја наредних дана организоваће информативне радионице за произвођаче по општинама.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја