Manja slova Veća slova RSS
>

Cetinjski prerađivači zainteresovani za novu podršku kroz IPARD

Cetinjski prerađivači zainteresovani za novu podršku kroz IPARD
Datum objave: 16.09.2019 17:43 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRDanas je na Cetinju održana prezentacija drugog Javnog poziva za podršku investicijama u preradu kroz IPARD program na kojoj su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali prisutne prerađivače sa procedurama realizacije i mogućnosti ostvarivanja prava na podršku.

Interesovanje da se informišu o novoj prilici da uz bespovratnu podršku nastave razvoj svog biznisa izrazio je veliki broj preduzetnika, tradicionalno najviše iz sektora prerade mesa i mlijeka.

Kroz IPARD poziv za preradu, zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Posebno je naglašeno, da se dodatna sredstva podrške od 10% mogu dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Zainteresovanim prerađivačima pojašnjeno je da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Naglašeno je da se podržavaju početnici, odnosno zainteresovani aplikanti mogu osnovati preduzeće do trajanja javnog poziva i aplicirati za sredstva podrške. Takođe, naglašeno je da se kroz prvi javni poziv za preradu kroz IPARD trenutno na teritoriji cetinjske opštine realizuju četiri investicije.

Najviše pitanja prisutnih korisnika se odnosilo na sami proces realizacije projekta, koji se to standardi moraju ispuniti na kraju realizacije investicije, može li se aplicirati za izgradnju objekta na zemljištu koje nije u vlasništvu podnosioca zahtjeva u trenutku apliciranja, kako teče procedura isplate i slično.

Korisnici IPARD drugog javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv. Najkasnije do trenutka isplate, u zavisnosti od sektora prerade, korisnici moraju imati instalirane kapacitete prerade koji su definisani za svaki sektor koji se podržava: prerada mlijeka; prerada mesa;  proizvodnja vina; prerada voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje; prerada maslina; prerada ribe i akvakulture.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

U cilju usješnog realizovanja javnog poziva predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja narednih dana organizovaće informativne radionice za proizvođače po opštinama.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja